Ingrediente:
1 varză de mărime mică spre medie
1 ceapă mare medie
2 morcovi
1 felie groasă țelina
1 ardei gras roșu
2-3 linguri pastă de ardei
250 ml suc de roșii
2 lingurițe vegeta
sare
piper proaspăt măcinat
1/2 pliculeț sare de lămâie (sau sucul de la o lămâie)
2-3 crenguțe cimbru proaspăt
pătrunjel verde
ardei iute (opțional)
Mod de preparare
Tocam varza fideluta potrivit (ea va scadea la fiert asa ca este ”ok” sa fie un pic mai mare 😉), apoi ardeiul, morcovii, ceapa, telina.
Punem varza intr-o oala de marime potrivita (pentru 1 kg varza oala ar trebui sa fie cam de 3-4 litri). Curătam si taiem cuburi toate radacinoasele si le adaugam peste varza. Taiam ardeiul rosu felii si il adaugam si pe el in oala.
Adaugam 2,5-3,0 litri apa si dam la foc mediu pana incepe sa fiarba, adaugam pasta de ardei, sare, piper și 2 lingurite de vegeta. Lasam la fiert la foc mediu spre mic 15 - 20 minute, dupa care adaugam in oala cele 2-3 fire de cimbru (pentru un gust deosebit) si mai fierbem 5 minute.
Gustam de sare, piper si daca mai este nevoie mai putem adauga. Acum este momentul sa adaugam sucul de rosii si pentru cine doreste putin (dar putin😉) mai acru putem sa mai adaugam un praf de sare de lamaie (sau sucul de la 1/2 lamaie).
Lasam sa dea 2-3 clocote, oprim focul, adaugam patrunjelul tocat si acoperim cu capac (ca sa pastram aromele în interior).
Sa aveti pofta!
Tocăm varza fidelțta potrivit (ea va scădea la fiert așa ca este ”ok” să fie un pic mai mare 😉)
Punem varza intr-o oală de marime potrivită (pentru 1 kg varză oala ar trebui să fie cam de 3-4 litri). Curătam si taiem cuburi toate radacinoasele și le adăugăm peste varza.
Tăiem ardeiul roșu felii și îl adăugăm și pe el în oală.
Adăugăm 2,5-3,0 litri apă și dăm la foc mediu până incepe să fiarbă, adăugăm pasta de ardei, sare, piper și 2 lingurițe de vegeta. Lăsăm la fiert la foc mediu spre mic 15 - 20 minute
După 15-20 minute adăugăm în oală cele 2-3 fire de cimbru (pentru un gust deosebit) și mai fierbem 5 minute.
Gustăm de sare, piper și dacă mai este nevoie mai putem adăuga. Acum este momentul să adăugăm sucul de roșii și pentru cine dorește puțin (dar putin😉) mai acru putem să mai adăugăm un praf de sare de lămâie (sau sucul de la 1/2 lămâie). Lăsăm să dea 2-3 clocote, oprim focul adăugăm pătrunjelul tocat și acoperim
Punem intr-un bol, asezonăm cu pătrunjel verde tocat, feliuțe de ardei iute (pentru cei care preferă mai picant) și servim
Să aveți poftă !