Ingrediente
Pentru un bidon de 60 litri
20 kg pepeni cam la 1 kg fiecare
36 linguri de sare neiodată
30 litri apă
1-2 kg mere
3-4 kg gogonele
1 kg morcovi (opțional)
3-4 ardei kapia roșu
boabe de piper
frunze de țelină
cotoare de mărar
semințe de muștar
cimbru
1 căpățână de usturoi
3-4 ardei iuți
Mod de preparare
Se aleg pepeni care să nu fie foarte copți (deoarece vor deveni moi după fermentare), se spală și se sterg cu prosoape de hartie.
Între timp se curăță morcovii, usturoiul, țelina și se spală bine. Morcovul se taie rondele și țelina se taie fâșii pentru ca să se poată strecura printre pepeni. Dupa ce am pregatit toate ingredientele, incepem sa asezam in bidon (sau orice recipiente doriti).
Asezam la fundul bidonului cateva frunze de telina, o crenguta de cimbru (musai sa fie uscat altfel va face mucegai), 3-4 catei de usturoi (daca sunt mai mari îi puteti taia in doua bucati), cateva rondele de morcov, 2-3 fasii radacina de telina si 1-2 ardei iuti intregi.
Acum putem pune un rand de pepeni, asezați liber (nefortate deoarece se vor crapa). Alternam cu morcov, mere, gogonele, frunze de telina si pepeni până se va umple bidonul. Deasupra, ultimul strat care este ”strat de acoperire”, va fi identic cu cel de la fundul bidonului. Peste stratul de acoperire pune 1 lingura de seminte de mustar si cateva boabe de piper.
Pentru saramură se pune o lingură rasă de sare mare neiodată, la 1 l de apă ( la 10 litri de apa puteti pune 3 linguri de sare în plus). Într-o oală am pus 10 l de apă la fiert și am adăugat sarea ca să se dizolve. Dupa ce da in clocot saramura se lasa sa se răceasca.
Se pune saramura rece peste pepeni. Dacă nu ajunge saramura se mai preparăm. Bidoanele vor ramane descoperite pentru o perioada de 3-4 zile pana se finalizeaza fermentarea.
A doua zi se vor ”vântura ”, adica se va scoate (răsturnăm bidonul) saramura din borcan in alt recipient , urmand ca apoi sa fie pusa la loc.
A treia zi se va repeta ”ritualul” din ziua a doua. Acum, dacă este cazul, se va completa cu saramura, se va indeparta spuma, adaugam cate o 2 aspirine deasupra stratului de marar cu telina (pentru a evita formarea mucegaiului produs prin fermentare) si se vor sigila bidoanele (vom pune capac). Se vor pune in camara (spatiul de depozitare trebuie sa fie racoros) sau la beci.
Aproximativ dupa 10-12 zile, pepenii vor fi buni de consumat.
Mie mi-au rămas la final 2 pepeni, pe care i-am tăiat bucăți, le-am indepărtat mijlocul care era puțin ”afânat” (prea copt) și sâmburii și i-am așezat intr-un borcan, peste care am pus din saramura rămasă. Aceștia vor fi primii gata de consum (deoarece sunt bucăți mai mici) și vor fi un deliciu.
Se spală pepenele și se sterge cu un prosop de hartie.
Între timp se curăță morcovii, usturoiul, țelina și se spală bine.
Asezam la fundul bidonului cateva frunze de telina, o crenguta de cimbru (musai sa fie uscat altfel va face mucegai), 3-4 catei de usturoi (daca sunt mai mari îi puteti taia in doua bucati), cateva rondele de morcov, 2-3 fasii radacina de telina si 1-2 ardei iuti intregi. Acum putem pune un rand de pepeni, asezați liber (nefortate deoarece se vor crapa). Alternam cu morcov, mere, frunze de telina si pepeni până se va umple bidonul.
Deasupra, ultimul strat care este ”strat de acoperire”, va fi identic cu cel de la fundul bidonului. Peste stratul de acoperire pune 1 lingura de seminte de mustar si cateva boabe de piper. Se pune saramura rece peste pepeni. Dacă nu ajunge saramura se mai preparăm. Bidoanele vor ramane descoperite pentru o perioada de 3-4 zile pana se finalizeaza fermentarea.
A doua zi se vor ”vântura ”, adica se va scoate (răsturnăm bidonul) saramura din borcan in alt recipient , urmand ca apoi sa fie pusa la loc.
A treia zi se va repeta ”ritualul” din ziua a doua si se vor sigila bidoanele. Aproximativ dupa 10-12 zile, pepenii vor fi buni de consumat.
Mie mi-au rămas la final 2 pepeni, pe care i-am tăiat bucăț
Am indepărtat mijlocul care era puțin ”afânat” (prea copt) și sâmburii
I-am așezat intr-un borcan
Am pus peste ei din saramura rămasă. Aceștia vor fi primii gata de consum (deoarece sunt bucăți mai mici) și vor fi un deliciu.