Ingrediente
Pentru cremă
200 g zahăr tos
8 ouă
1 litru lapte
1 esență vanilie
1 lingură faină
un praf de sare
Pentru caramel
150-200 g zahăr tos
Incepem prin a pregăti caramelul. Punem 200 g de zahăr într-o cratiță cu fundul gros șiîl încălzim la foc mediu. Amestecăm constant până când zahărul se topește și se transformă intr-un caramel auriu. Avem grijă să nu lasăm caramelul să se ardă, deoarece devine amar. Odată ce s-a topit în întregime, imbrăcăm cu el vasul inclinându-l și rotindu-l pentru a-l tapeta cu zahărul ars. In cazul in care folosim vase ceramice sau de sticlă termorezistentă, acestea vor trebui mai întai incălzite în cuptor, pentru a preveni spargerea.
Batem ouale într-un bol mare cu un tel, până când se omogenizează bine. Adaugăm zahărul tos, făina, sarea, esența de vanilie și continuăm să batem încă 2-3 minute, până când compoziția devine omogena. Turnăm peste acest amestec laptele rece și amestecam cu o lingură. Nu batm crema la mixer pentru că această compozitie nu trebuie să fie spumoasă.
Asezăm vasul într-o tavă adancă pentru cuptor (sau îl putem pune așa simplu fără tava cu apă), turnăm apă rece până la jumatate și introducem totul în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius. Lășăm la copt timp de 40 de minute, având grijă să turnăm câte o cească de apă in tavă la fiecare 10 minute, pentru a o impiedica să fiarbă, caz in care textura cremei va deveni poroasă, ca un burete și-și va pierde finetea. In unele cazuri, in functie de tipul cuptorului și puterea sa de coacere, s-ar putea să fii nevoit să mai lași crema la cuptor, o mai poți lăsa alte 15-20 de minute până când se incheagă suficient. Eu am ales să o pun așa fără tava cu apă (pentru a reduce timpul de coacere)
Dupa coacere, scoatem vasul din cuptor, lăsăm crema să se racorească până ajunge la temperatura camerei, apoi îl punem în frigider și îl lăsăm sa stea peste noapte. Înainte de servire, scoatem vasul din frigider și, cu ajutorul unui cuțit, desprindem crema de peretii vasului. Îl acoperim cu o farfurie adancă sau un platou - pentru a putea reține sosul de caramel format - și îl răstoarnăm dintr-o singura mișcare. Feliem și servim.
Să aveți poftă !
Punem 200 g de zahăr într-o cratiță cu fundul gros șiîl încălzim la foc mediu.
Amestecăm constant până când zahărul se topește și se transformă intr-un caramel auriu. Avem grijă să nu lasăm caramelul să se ardă, deoarece devine amar.
Odată ce s-a topit în întregime, imbrăcăm cu el vasul inclinându-l și rotindu-l pentru a-l tapeta cu zahărul ars. In cazul in care folosim vase ceramice sau de sticlă termorezistentă, acestea vor trebui mai întai incălzite în cuptor, pentru a preveni spargerea.
Spargem cele 8 ouă într-un vas încăpător
Batem ouale într-un bol mare cu un tel, până când se omogenizează bine. Adaugăm zahărul tos, făina, sarea, esența de vanilie și continuăm să batem încă 2-3 minute, până când compoziția devine omogena.
Turnăm peste acest amestec laptele rece și amestecam cu o lingură. Nu batm crema la mixer pentru că această compozitie nu trebuie să fie spumoasă.
Compoziția obținuta o turnăm în vasul tapetat cu zahătul ars
Introducem totul în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius. Lășăm la copt timp de 40 de minute sau până când se incheagă suficient. Dupa coacere, scoatem vasul din cuptor, lăsăm crema să se racorească până ajunge la temperatura camerei, apoi îl punem în frigider și îl lăsăm sa stea peste noapte.
A doua zi, după ce s-a răcit bine, scoatem vasul din frigider și, cu ajutorul unui cuțit, desprindem crema de peretii vasului. Îl acoperim cu o farfurie adancă sau un platou - pentru a putea reține sosul de caramel format - și îl răstoarnăm dintr-o singura mișcare