Ingrediente
225 ml lapte
100 g zahar
20 g amidon de porumb (sau 35 g făină)
6 gălbenușuri
1 fiolă esență vanilie
200 g unt
Mod de preparare
Tuarnăm laptele într-o cratiță și punem cratița la foc mic.
Între timp punem gălbenușurile într-un bol încăpător (eu am folosit mixerul), adăugăm peste ele zahărul și batem bine până devin lucioase, apoi adaugăm amidonul (sau făina) și omogenizăm.
Când, laptele ajunge la punctul de fierbere, turnăm peste galbenușuri 1/3 din cantitate și amestecăm rapid în compoziție pentru uniformizare, după care turnăm această compoziție înapoi în cratiță (peste laptele rămas) și amestecăm constant, pana cand crema de vanilie se ingroașă (aproximativ 10 minute). Daca folosim esenta de vanilie, acum e momentul sa o adaugă.
Luăm crema de pe foc, o lăsăm 5-6 minute si adaugam untul rece de la frigider.
Amestecăm (să se incorporeze untul) si o lăsăm să se racească, acoperim cu folie alimentara, care intra in contact cu crema, pentru a preveni formarea unei cruste. Înainte de utilizare, crema poate fi mixată 2-3 minute pentru a o face mai pufoasă și mai cremoasă.
In bolul unui mixer (sau manual intr-un bol cu ajutorul unui tel de bucătărie) punem gălbenusurile, zahărul și amidonul (sau făina) și omogenizăm.
Când laptele este cald (înainte de punctul de fierbere) adăugăm peste gălbenușurile bătute 1/3 din cantitate și amestecăm, după care ....
.... adăugăm compoziția de ouă peste laptele fierbinte și amestecăm incontinuu.
Fierbem la foc mediu, amestecând incontinuu până compoziția se ingroașă (aproximativ 10 minute).
Când compoziția s-a ingroșat, luăm de pe foc, lăsăm 5-6 minute să se răceacă și adăugăm untul rece (de la frigider) în 2-3 tranșe.
Amestecăm continuu până încorporăm tot untul.
Turnăm crema rezultată intr-un vas termorezistent și ....
.... acoperim vasul cu folie alimentară, presând pe suprafașa cremei și dăm la frigider pentru 2-3 ore sau până la utilizare.