Ingrediente
8 ouă
200 g zahăr tos
180 g făină
1 plic praf de copt
250 g rahat
350 g miez de nucă
1 esență vanilie
1 esență lămâie
250 g unt 82% grăsime
2 foi ”Lica” = foi de napolitană
Mod de preparare
Miezul de nucă îl punem intr-o tavă la cuptorul preincălzit la 160 grade celsius pentru 20 minute după care, îl tocăm cu un cuțit sau îl putem da la mașina de nucă prin sita mare pentru feliat. Rahatul îl tăiem cubulețe potrivit de mari (până intr-un centimetru ca mărime).
Într-o cratiță punem untul, adăugăm jumătate din cantitatea de zahăr, gălbenușurile și punem cratița pe plită la foc mic, amestecând incontinuu până începe să se ingroașe (aproximatic 5-8 minute). Lăsăm să se răcească complet.
Mixăm albușurile spumă tare (ca o bezea) adăugând treptat zahărul rămas. Încorporăm in bezea esența de vanilie și de lămâie. Oprim mixerul.
Vom amesteca în continuare cu o spatulă. Adăugăm in bezea nuca măcinată și rahatul tăiat cubulețe în 2-3 tranșe amestecând ușor de sus în jos, având grijă să nu scoatem tot aerul din bezea. Acum putem adăuga și făina amestecată cu praful de copt și omogenizăm ușor.
Compoziția de bezea obținută o punem intr-o tavă (20/30 cm) tapetată cu hârtie de copt și o introducem la cuptorul preincălzit la 180-185 grade pentru 15- max.20 minute. După coacere lăsăm blatul să se răcească până la temperatura camerei.
Cât timp lăsăm blatul la răcit, punem crema deja răcită inapoi in bolul mixerului și o mixăm cu viteză medie 2-3 minute (pentru a deveni pufoasă - această faza este opțională 😉).
Pe o planșetă, așezăm o foaie ”Lica” cu dimensiunea de 20/30 cm, adăugăm jumătate din cremă, după care punem blatul de bezea care este deja la temperatura camerei. Adăugăm apoi restul de cremă peste care vom pune a doua foaie ”Lica”, presăm puțin pe toată suprafața pentru aderență și dăm la rece pentru 3-4 ore sau cel mai bine până a doua zi.
Prăjitura este gata, o portionați, o aranjați pe un platou ți o serviți. Este delicioasă.
Să aveți poftă !
Miezul de nucă îl punem intr-o tavă la cuptorul preincălzit la 160 grade celsius pentru 20 minute după care, îl tocăm cu un cuțit sau îl putem da la mașina de nucă prin sita mare pentru feliat.
Rahatul îl tăiem cubulețe potrivit de mari (până intr-un centimetru ca mărime).
Într-o cratiță punem untul, adăugăm jumătate din cantitatea de zahăr, gălbenușurile și punem cratița pe plită la foc mic, amestecând incontinuu până începe să se ingroașe (aproximatic 5-8 minute).
Lăsăm să se răcească complet.
Mixăm albușurile spumă tare (ca o bezea) adăugând treptat zahărul rămas. Incorporăm in bezea esența de vanilie și de lămâie. Oprim mixerul.
Vom amesteca în continuare cu o spatulă. Adăugăm in bezea nuca măcinată și rahatul tăiat cubulețe în 2-3 tranșe amestecând ușor de sus în jos, având grijă să nu scoatem tot aerul din bezea. Acum putem adăuga și făina amestecată cu praful de copt și omogenizăm ușor,
Compoziția de bezea obținută o punem intr-o tavă (20/30 cm) tapetată cu hârtie de copt și....
... o introducem la cuptorul preincălzit la 180-185 grade pentru 15- max.20 minute.
După coacere lăsăm blatul să se răcească până la temperatura camerei.
Cât timp lăsăm blatul la răcit, punem crema deja răcită inapoi in bolul mixerului și o mixăm cu viteză medie 2-3 minute (pentru a deveni pufoasă - această faza este opțională 😉).
Pe o planșetă, așezăm o foaie ”Lica” cu dimensiunea de 20/30 cm, adăugăm jumătate din cremă, după care ....
.... punem blatul de bezea care este deja la temperatura camerei.
Adăugăm apoi restul de cremă peste care vom pune a doua foaie ”Lica”, presăm puțin pe toată suprafața pentru aderență și dăm la rece pentru 3-4 ore sau cel mai bine până a doua zi.
A doua zi, așa ar trebui să arate prăjitura în sectiune.
Să aveți poftă !