Ingrediente
3 kg ardei iuți
3 litri apă
1,5 litri oțet
500 g zahăr
6 linguri de sare neiodată
2-3 morcovi
20 g semințe de muștar (un pliculeț)
Mod de preparare
Ardeii se spala în apă rece, se taie codițele cam la 1 cm (ca să nu ne încurce la pus în borcane) si se pun la scurs pe un prosop de hartie. Morcovul se curata, se spala si se taie rondele (eu am folosit de această dată un spiralizer). Între timp, se pregătește saramura.
Într-un vas mare se pune apa, oțetul, zaharul, sarea, câteva boabe de muștar. Totul se pune la fiert, la foc potrivit. Când saramura începe să fiarbă, se oprește focul și se lasă saramura la răcit pentru 10 minute.
Punem ardeii și morcovul (care va prelua din iuțeala ardeilor și îi va face mai comestibili 😉)în borcane, fără să fie presați, iar peste se adaugă saramura fierbinte. Eu m-am ajutat de o farfurie de inox in care am pus borcanele (ca sa nu crape). Deasupra am pus cateva rondele de morcov (pentru gust si decor). Mirodeniile din vasul în care a fiert saramura se adaugă și ele uniform în fiecare borcan.
Se pun capacele borcanelor, se intorc borcanele cu gura in jos si se lasa așa 10 de minute (pentru sigilare), după care se intorc borcanele in pozitie normala si se lasa la temperatura camerei până a doua zi, cand pot fi etichetate si transferate in camera de depozitate.
Am cumpărat 3 kg d ardei iuți verzi și rosii (soțul meu mănâncă foarte condimentat), i-am spălat și le-am tăiat codițele (să nu mă incurce la pus in borcane)
O să mă folosesc de un spiralizer pentru morcov dar, pot fi tăiați fără probleme cu un cuțit de bucătărie. Eu pun morcov la ardei deoarce acesta preia din iuteala ardeilor și îi face cât de cât mai comestibili 😉
Montăm aparatul, curățăm morcovii, îi spălăm și în 5 minute facem spirale 🤗 Dacă nu aveți spiralizer, nu este nici o nenorocire, puteți tăia morcovul rondele sau orice forma doriți
Punem ardeii și morcovul în borcane și facem compiziția de oțet
Adăugăm compoziția de oțet în borcane după ce a fost lăsată la racit 10 minute (nu este nevoie să sterilizăm borcanele)
Punem capacele, întoarcem cu ”susul în jos” pentru 10 minute
După 10 minute aducem borcanele în poziție normală și lăsăm la temperatura camerei până a doua zi
Adoua zi etichetăm și transferăm borcanele în camera de depozitare
Si pentru că ardeii verzi și roșii sunt foarte iuți, m-am gândit să pun și câțiva ardei bulgărești care sunt ceva mai ”comestibili”😉
Pașii sunt aceeași, aranjăm în borcane (fără morcov de data aceasta)😉
Sigilăm cu capace
Etichetăm și transferăm in camera de depozitare