Ingradiente
3 kg pulpă de miel
1 lingurită rozmarin mărunțit
2-3 crenguțe rozmarin verde (opțional)
1 lingurită cimbru mărunțit
3-4 caței de usturoi întregi sau
1 lingurită de usturoi granulat
1 linguriță boia de ardei dulce
ulei vegetal pentru gătit
40-50 g unt
sare
piper proaspăt măcinat
sos de cilli dulce dau peltea de smochine (pentru servire)
Mod de preparare
Pulpa o spalam, o zvântam intr-un prosop de hartie si o degresam (in cazul in care mielul a fost mai gras).
Într-un bol punem cimbrul, rozmarinul, piperul, sarea si amestecam pentru distribuirea uniforma a condimentelor. Punem in palma 2-3 linguri de ulei si masam bine pulpa de miel pe toate partile.
Presaram pe toate partile amestecul de condimente, masam pulpa din nou, impachetam in folie alimentara si lasam la rece in frigider pentru 2-3 ore sau cel mai bine pana a doua zi. In acest timp carnea va imprumuta gustul si mirosul condimentelor.
Dupa expirarea timpului, scoatem din frigider, indepartam folia si ungem bine pulpa cu unt (untul va fragezi carnea in timpul preocesului de gatire)
Punem intr-o tava antiaderenta 50 ml ulei vegetal pe care il distribuim pe toata suprafata tăvii, adaugam cei 3-4 catei de usturoi intregi si crengutele de rozmarin verde (daca avem), asezam pulpa in tava, acoperim cu folie de aluminiu in care am facut cateva gauri cu vârful unui cutit si dam la cuptorul preâncalzit la 170-180 grade pentru 2-2,5 ore.
Dupa prima ora de stat la cuptor, scoatem folia, intoarcem pulpa pe cealalta parte, verificam sa mai fie lichid in tava (daca nu este suficient mai adaugam puina apa), punem folia la loc si introducem tava inapoi la cuptor.
Cand au trecut cele 2 ore de stat la cuptor, se scoate folia (de tot de aceasta data) si mai lasam pulpa pentru 30 de minute descoperita pentru a forma o crusta aramie crocanta (verificand din cand in cand sa nu se arda).
Eu nu folosesc vin la friptura de miel (si la nici o alta friptura dealtfel) deoarece, daca nu este flambat, el va schimba gustul fripturii si nu e de dorit.
Dupa ce carnea prinde o crusta frumoasa, scoatem tava din cuptor, acoperim cu o noua folie de aluminiu in care am dat mai multe gauri de acasta data cu varful unui cutit (pentru a nu transpira de la aburii care se formeaza) si lasam la aclimatizare pentru 15 minute.
Friptura de miel se poate consuma cu cartofi natur stropiti cu putin unt si verdeata, spanac sote, legume trase in unt la tigaie si bineânteles cu mult mujdei de usturoi verde in care am adaugat o crenguta de leustean, (reteta aici) sau cu sos dulce-picant de chilli (reteta aici).
Spălam, zvântăm si degresam pulpa de miel
Facem un mix de condimente
Punem intr-un bol condimentele și amestecăm, adăugăm sare și piper
Ungem cu puțin ulei carnea de miel și o masăm cu mixul de condimente
Dăm la cuptor pentru 2-2,5 ore la temperatura de 190-200 grade celsius
După o oră, scoatem folia, adaugam în tavă câțiva cartofi noi în coajă, bine spălați si câțiva morcovi. Reducem temperatura de la 190-200 la 175-185 grade pentru incă o oră
Scoatem legumele (care sunt deja gata) și mai rumenim puțin carnea
Punem totul intr-un platou si asteptăm sa se racorească
Feliem pulpa
Aranjăm pe farfurie