Ingrediente:
500 g cartofi
50 g unt
sare
piper
usturoi granulat
paprika dulce (sau picant dupa prefetință)
Curatam cartofii de coaja, ii spalam si ii taiem ”bastonase”, adica ”pai”.
Eu i-am taiat cu un feliator manual, se gaseste in comert si are un pret pentru toate buzunarele.
Punem cartofii taiati intr-un castron cu apa rece (sa iasa amidonul) si ii lasam 10 minute, dupa care aruncam apa, ii punem intr-un prosop de hartie si ii stergem bine.
Incalzim cuptorul la 210 grade celsius, punem untul intr-o tava antiaderenta si il lasam la cuptor 1-2 minute pana se topeste (atentie, untul se arde foarte repede la acesta temperatura si devine amar).
Scoatem tava din cuptor, punem cartofii, presaram sare, piper, putina paprika, usturoi granulat si amestecam cu o paleta de silicon pana se distribuie uniform ingredientele.
Bagam tava la cuptor si pentru 20 de minute o lasam la temperatura de 210 grade (timp in care amestecam de 2-3 ori) dupa care, crestem temperatura cuptorului la 230 grade pentru inca 10 minute. Cartofii ar trebui sa fie gata , cu un aspect rumen, crocant si un mijloc gustos.
Eu nu folosesc hartie de copt in tava deoarece, in acest fel cartofii vor avea un aspect mai placut (de rumenit) si vor iesi mai crocanti.
Atentie daca decideti sa folositi hartie de copt, aceasta ia foc daca temperatura cuptorului depaseste 230 grade celsius.
Feliem cartofii curățați de coajă și spălați
Ii clătim cu putină apă rece și ii zvântăm cu un prosop de hârtie
Condimentăm și introducem la cuptor pentru 20 minute la temperatura de 210 grade celsius