Ingrediente
2 kg coacăze (rezultă 1,8 kg suc)
500 ml apă
800 g zahăr
1 lămâie (opțional)
Mod de preparare
Spalam coacazele, le scurgem de apa, le scoatem de pe codițe și le punem într-o oală la fiert cu putina apa.
Aducem la fierbere și fierbem neacoperit, timp de aproximativ 10 de minute, până când fructul este moale.
Când fructele sunt moi, oprim focul și trecem prin sită (eu m-am ajutar de un robot de bucatarie). Veți vedea că va rămâne în sită coaja și mai ales sâmburii.
Punem sucul rezultat intr-o oala la fiert pentru 30 de minute (fara zahar), după care adăugam zahărul, amestecând până când acesta se dizolva. Lăsam să mai fiarba timp de 10-15 minute la foc potrivit, eliminam spuma care se formeaza si apoi faceți testul (coacazele contin multa pectina iar timpul de fierbere este redus fata de alte fructe) – punem cateva picaturi de gem pe o farfurie refrigerată, apoi punem la frigider timp de 5 minute. Când scoatem de la frigider picatura de pe farfurie ar trebui sa-si pastreze forma si sa nu se prelinga. Dacă nu, readucem la fierbere, apoi refacem din nou testul. Acum este momentul sa gustam, daca credem ca trebuie mai acru mai adaugam putin suc de lamaie, dar eu cred ca nu deoarece, coacazele au deja un gust acrisor.
Cat fierbe sucul ne ocupăm de borcane pe care le punem la sterilizat in cuptor 30 de minute la 110 grade.
Punem gemul in borcane sterilizate fierbinti (ne ajutam de o manusa de bucatarie), sigilam cu capace, le asezam pentru 10 minute cu ”susul în jos” pentru sterilizare, le intoarcem in pozitie normala si le lasam la temperatura camerei pana a doua zi cand le etichetăm si le putem ducem in camera de depozitare (camara, beci, etc)
Coacăze din grădina personală dar le puteți cumpăra din piață sau supermerket
Culegem coacăzele, le spălăm, le separăm de codițe
Adăugăm puțină apă (eu la 2 kg de coacăze am adăugat 500 ml apă) și le punem la fiert pentru 10 minute pentru ca fructele să se inmoaie, după care le dăm prin sită pentru a separa sucul de semințe și coajă
Eu am folosit un robot de bucătărie, dar dacă nu aveți robot, pot fi trecute prin orice sită doar că, timpul de separare se va mări.
Așa arată sucul obținut. Din 2 kg coacăze și 500 ml apă eu am obținut 1,8 kg suc
Punem borcanele bine spălate la cuptor la temperatura de 110 grade pentru 30 de minute pentru sterilizare
Punem sucul la fiert pentru 30-40 minute (fără zahăr) pâna scade 1/3 - 1/2 din cantitate (in funcție de consistența dorită), după care adăugăm zagărul si mai fierbem 10-15 minute
Facem testul, introducem o mica cantitate la congelator pentru 5 minute (sau punem câteva picături pe o farfurie refrigerată), pentru a determina consistența finală
Când suntem mulțumiți de consistentă, punem gemul obținut in borcane sterilizate fierbinți (ajutându-vă de o mănușă de bucătărie), sigilăm cu capace și le asezăm pe capac pentru 10 minute
Aducem borcanele in poziție normală și le lăsăm la temperatura camerei până a doua zi
Etichetăm borcanele si le transferăm in camera de depozitare
Gemul obtinut de mine arată cam așa (dar depinde de fiecare ce consistență doriți să aiba. Să aveți poftă !