Ingrediente
6 ouă + 2 ouă pentru uns
1,500 kg faină albă băneasa 000
350 g zahăr pentru aluat
80 g drojdie proaspată sau 40 g drojdie uscată
80 g unt cu 80% grăsime
80 ml ulei de floarea soarelui
1,5 linguriță sare
2 fiole esentă vanilie
2 fiole esentă lamaie
500 ml lapte calduț + 100 ml in funcție de faina folosită
Pentru ”maia”
5 linguri faină
600 ml lapte fierbinte
Pentru umplutura de miez de nucă
600 g miez nucă macinată
3-4 linguri cacao
100-150 g zahar (după preferință)
1 fiolă esență vanilie
1 fiolă esență lămâie
1 fiolă esență rom
Mod de preparare
Separam albusurile de galbenusuri. Batem galbenusurile cu 250 g zahar pana se topeste zaharul (la mixer - aproximativ 10 minute).
Cat timp batem galbenusurile cu zahar, activam drojdia si facem maiaua.
Punem intr-un bol drojdia, o lingurita de zahar si 2-3 limguri de lapte caldut, amestecam sa se dizolve drojdia si o lasam sa creasca. Separat intr-un alt bol punem 5 linguri de faina peste care adaugam 600 ml lapte fierbinte si amestecam energic sa nu faca cocoloase. Cel mai bine ar fi ca aceasta faza sa fie facuta la mixer pentru ca este destul de solicitanta. Dupa ce am obtinut un aluat fara cocoloase il lasam sa se raceasca. Este numai bun de adaugat drojdia, atunci cand il incercam cu mana el sa fie caldut nu fierbinte. In acest moment putem adauga drojdia deja activata, amestecam si lasam 15 minute sa creasca.
Cand galbenusurile s-au albit si si-au dublat volumul, adaugati lapte caldut, omogenizati si adaugati maiaua obtinuta anterior. Amestecati totul la viteza redusa, adaugati esenta de vanilie si esenta de lamaie (esenta de lamaie are rolul de a activa praful de copt in timpul coacerii).
Albusurile ramase (6 albusuri de la aluat + 2 albusuri de la uns cozonacul) se vor bate cu un tel si se vor amesteca cu miezul de nuca macinat, in care a fost adaugat zaharul , cacaoa , o esenta de rom, o esenta de vanilie si una de lamaie.
Intre timp, cerneti faina, adaugati sarea si 1 pliculet praf de copt si amestecati pentru o distribuire uniformă.
Peste compozitia de oua+zaha+lapte+maia cu drojdie, la viteza redusa a mixerului, adaugati treptat cate o lingura de faina, pana compozitia arata putin mai groasa ca cea de clatite. In acest moment, schimbati paleta mixerului cu cea pentru aluat. Adaugati restul de lapte si toata faina ramasa. Daca vi se pare ca aveti o compozitie prea densa, mai adaugati putin lapre (copozitia depinde foarte mult de faina folosita - eu folosesc faina "baneasa 000")
De retinut ca toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei, mai putin laptele pe care il vom incalzi (dar sa nu fie fierbinte, pentru ca in acest caz va fi afectata drojdia si nu va mai creste). Framantam la mixer aproximativ 10-15 minute. Daca nu aveti mixer pentru aluat, atunci, procedeul este acelasi doar ca, veti framanta la mana iar timpul de framantare va creste la 30 minute sau, pana aluatul se desprinde de pe mana si vor aparea bule de aer in compozitie.
Dupa 15 minute de framantare, putem adauga untul topit ulei (care de asemenea nu trebuie sa fie fierbinte) si mai framantam inca 10 minute.
Acoperim bolul (sau vasul) in care am framantat cu folie alimentara sau cu un prosop si lasam la dospit 1 ora, pana isi dubleaza volumul.
Cat timp creste aluatul, ne ocupam de umplutura de nuca. Punem intr-un bol nuca macinata, adaugam zahar, cacao si esentele de vanilie, lamaie si rom. Omogenizam pentru o distributie uniforma a ingredientelor, dupa care adaugam cele 8 albusuri (6 albusuri de la aluat+2 albusuri de la uns) batute cu un tel (nu foarte tare - nu trebuie sa arate ca o bezea). Omogenizam din nou. Daca vreti sa faceti o compozitie de nuca mai putin densa ca sa poata fi intinsa usor, puteti adauga in compozitie putin lapte (dupa preferinta).
Pe o planseta, presaram putina faina sau ungem cu cateva picaturi de ulei. Impartim aluatul in 6 bucati egale (de preferinta le cantarim). Din fiecare bucata cu ajutorul unui sucitor, intindem un dreptunghi aproximativ de 45 x 20 cm, pe care vom pune nuca macinata pregatita anterior. Rulam aluatul sub forma unui sul si il lasam deoparte. Procedam la fel si cu celelalte bucati de aluat ramase.
Cand am obtinut cele 6 suluri de aluat cu nuca, vom lua 2 cate din ele si le vom aseza unul peste altul si le vom rasuci (impleti) ca in poza. La fel procedam si cu celelalte bucati ramase. Am obtinut astfel 3 cozonaci impletiti pe care îi vom aseza in 3 tavi, cate unul in fiecare tava unsa in prealabil cu putin unt (untul va fragezi aluatul la copt si nu se va mai intari).
Lasam sa creasca la temperatura camerei 20-25 de minute, dupa care ii ungem cu galbenus de ou in care am pus 2 linguri de lapte. Bagam la cuptorul preincalzit la 180-190 grade celsius (in functie de cuptorul dvs) si lasam 45 de minute la copt. Cand au trecut cele 45 de minute facem testul cu scobitoarea (cozonacii ar trebui sa fie deja gata). Scoatem tavile din cuptor, lasam 3-5 minute sa se racoreasca, scoatem cozonacii din tavi si ii asezam pe o planseta pe care am pus o foaie de hartie sau prosoape de hartie. Pentru a se”forma” frumos este necesar ca in primele 15 minute sa fie asezati pe 3 parti si anume: pe cele doua parti lungi (stanga-dreapta si pe fund si intorsi dupa 5 minute) pentru a nu se deforma.
Gata, am obtinut 3 cozonaci frumosi si gustosi. Să aveti poftă!
Batem gălbenușurile cu zahăr
Activăm drojdia
Pregătim aluatul
Punem aluatul la dospit
Așa trebuie să arate după 1.5 ore
Pregătim implutura de nucă
Formăm cozonacii
Împletim
Asezăm in tavă și lasăm la crescut
Introducem tăvile la cuptor
După ce a fost scos din cuptor
Cozonac feliat