2 kg caise bine coapte
800 g zahăr
200 ml apă
sucul de la 1/2 lămâie
1/2 lămâie tăiată cubulețe (miez și coajă)
Mod de preparare
Spalam caisele, le punem la scurs pe un prosop de hartie și le scoatem sâmburii. Intr-o oala punem 200 ml apă sucul de la 1/2 lamâie, adăugam caisele si punem oala la fiert (fara zahar) pentru 10 minute la foc mediu pana se inmoaie caisele. Dupa cele 10 minute le maruntim cu un blender vertical sau robot de bucatarie (eu am ales robotul). Aceasta procedura este necesara pentru a nu adauga zaharul inca de la inceput deoarece, riscam sa se caramelizeze pâna scade compozitia de caise ca sa ajunga la consistenta dorita.
Le punem din nou la fiert 15-20 minute sau până scade compozitia 1/3-1/2 din cantitate, după care adăugam zahărul, cubuletele de lamâie si sâmburii curatati de pielita maronie, amestecând incontinuu. Lăsam să mai fiarba timp de 10-15 minute, eliminam spuma care se formeaza si apoi facem testul – punem cateva picaturi de gem pe o farfurie refrigerată, apoi punem la frigider timp de 5 minute. Când scoatem de la frigider picatura de pe farfurie ar trebui sa-si pastreze forma si sa nu se prelinga. Dacă nu, readucem la fierbere, apoi refacem din nou testul. Acum este momentul sa gustam, daca credem ca trebuie mai acru mai adaugam putin suc de lamaie.
Cât fierb caisele ne ocupăm de borcane pe care le punem la sterilizat in cuptor 30 de minute la 110 grade.
Punem gemul in borcane sterilizate fierbinti (ne ajutam de o manusa de bucatarie), sigilam cu capace, le asezam pentru 10 minute cu ”susul în jos” pentru sterilizare, le intoarcem in pozitie normala si le lasam la temperatura camerei pana a doua zi cand le etichetăm si le putem ducem in camera de depozitare (camara, beci, etc)
Și pentru că tot este perioada caiselor coapte și au rodit foarte bine anul acesta m-am gândit să fac un gem de caise
Culegem fructele cu grija și doar pe cele care sunt coapte foarte bine (pentru mancat eu le prefer pe cele mai putin coapte😉 )
Le spălăm, le punem pe prosoape de hârtie pentru a elimina apa și soatem samburii. Sămburii daca dorim, îi spargem, îi curățăm de pieliță și putem să-i adăugam in gem, sunt delicioși.
Spargem sâmburii și îi curățăm de coajă. Arata exact ca migdalele doar că va trebui să eliminăm ”pielița” maronie care este ușor amăruie
Partea care solicită multă răbdare este să-i curățăm de pielița maronie, dar merită, vă asigur
Tăiem cubulețe o lămâie, iar de la a doua stoarcem sucul
Marunțim caisele fierte cu robotul de bucătărie sau cu un blender vertical, le fierbem 10-15 minute fără zahăr după care adăugăm zahărul, cubulețele de lămâie și sămburii curățați de pielița maronie incă 10-15 minute la foc mediu amestecănd incontinuu, să nu se lipească
Fierbem compoziția rezultată de la robot, fără zahăr încă 10-15 minute la foc mediu amestecănd incontinuu ca să nu se lipească
Adăugăm zaharul pe rând, amestecăm până se dizolvă, adugăm lămâia tăiată cubulețe și sâmburii de caise
Sterilizăm borcanele la cuptor 30 de minute la temperatura de 110 grade
Punem gemul în borcane și pentru 10 minute așezăm borcanele pe capac pentru sterilizare
Întoarcem borcanele in poziție normală și lăsăm până a doua zi la temperatura camerei
Etichetăm
După etichetare putem transfera borcanele în camera de depozitare
Cam așa arată gemul la final 😉
Să aveți poftă !
Să aveți poftă !