Ingrediente
3 kg ceapă albă (curățată)
5 kg gogoșari (sau ardei gras roșu)
3 kg ardei kapia roșu
3 kg rosii (sau 800 g bulion de roșii)
3-4 linguri sare
150 g zahar (taie aciditatea roșiilor)
5 comprimate aspirina
1/2 litri ulei floarea soarelui
Notă : din această cantitate veți obține aproximativ 12 borcane de 500 g de pasta de ardei (în funcție de calitatea ingredientelor folosite)
Mod de preparare
Roșiile se spală, se taie în jumătăți și se dau prin mașina de tocat (pentru rosii folosim sita mica a masinii). Se pun la fiert pana cantitatea scade la jumatate. Pentru reducerea timpului de preparare, rosiile pot fi inlocuite cu 800 g bulion de rosii.
Gogosarii si ardeii kapia se spală, se curăță de cotoare, de semințe și se taie în felii, după care se dau prin mașina de tocat (de aceasta data folosim sita mare a masinii, deoarece nu ne dorim sa obtinem chiar o pasta ca de bulion, este necesar sa obtinem o oarecare textura).
Ceapa (care va da dulceata si savoare acestui preparat), se curata de coaja, se spala, se taie bucati mari. Intr-o oală incăpătoare, punem apă la fiert iar când dă în clocot adăugăm ceapa tăiată și o lăsăm 5 - 10 minute. Această etapă nu este neapărat necesară, puteți toca ceapa direct la mașina de tocat. Eu procedez astfel deoarece, așa voi scăpa de mirosul pregnent de ceapă la prăjire. După ce dă un clocot o vom scoate intr-un ciur la scurs și o lasăm aproximativ 10 minute, după care o vom toca la masina de carne prin sita mare (sau mijlocie după preferință).
Roșiile le spălăm, le tăiem in bucăți, le tocam la masina si le punem intr-un vas a fiert pentru a obține un suc sau putem folosi bulion din comerț (vom reduce mult timpul de fierbere).
Punem ceapa la calit intro cratita mare (pentru a putea face toata compozitia la un loc) in care am pus 1/2 litri ulei. Cand devine aurie (amestecăm din când în când și avem grijă să nu se adră pentru că devine amară), adaugam ardeii dati prin masina si fierbem pana scade 1/3 din compozitie.
Când observăm că toată apa din ceapă s-a evaporat ( aproximativ 20 - 30 minute în functie de cantitatea pregătită) adăugăm si ardeii tocați anterior. În această fază vom adăuga sarea, zahărul și aspirina.
Adaugam rosiile care au fiert anterior (sau bulionul in functie de ce obtuine ati ales), asezonam de sare, adaugam zaharul (care reduce aciditatea provocata de rosii), cele 5 comprimate de aspirina (care ajuta ca preparatul sa nu se altereze si dupa ce am desfacut borcanul) si mai fierbem inca 10-15 minute.
Pasta fierbinte se pune în borcane curate și sterilizate (care au fost tinute 30 minute la cuptor la temperatura de 110 grade), se înfiletează capacele și se întorc cu gura în jos pentru 10-15 minute pentru sigilare. Se lasă să se răcească la temperatura camerei până a doua zi dupa care pot fi puse in camara (sau în orice alt loc mai racoros).
Această pastă poate fi utilizată la foarte multe preparate cum ar fi ciorbe, tocănițe, iahnie de fasole, mazăre cu carne, etc.
Gogoșarii de semințe și cotoare, se spălă, îi punem la scurs.
Procedăm identic și cu ardeii kapia.
Ceapa o curățăm de coajă, o spălăm și o tăiem bucăți mai mari (pentru că urmează să o opărim).
Intr-o oală incăpătoare, punem apă la fiert iar când dă în clocot adăugăm ceapa tăiată și o lăsăm 5 - 10 minute. Această etapă nu este neapărat necesară, puteți toca ceapa direct la mașina de tocat. Eu procedez astfel deoarece, așa voi scăpa de mirosul pregnent de ceapă la prăjire.
După ce dă un clocot o vom scoate intr-un ciur la scurs și o lasăm aproximativ 10 minute, după care ....
.... o vom toca la masina de carne prin sita mare (sau mijlocie după preferință)
Roșiile le spălăm, le tăiem in bucăți, le tocam la masina si le punem intr-un vas a fiert pentru a obține un suc sau putem folosi bulion din comerț (vom reduce mult timpul de fierbere).
Tocăm la mașină și ardeii (de acestă dată doar prin sita mare).
Intr-o cratiță mare (eu am făcut două porții de zarzavat și am folosit o cratiță de 30 litri), adăugăm uleiul si când se încinge vom adăuga ceapa tocată toată deodată,
Amestecăm din când in când să nu se lipească de fundul cratiței iar ....
.... când observăm că toată apa din ceapă s-a evaporat ( aproximativ 20 - 30 minute în functie de cantitatea pregătită) adăugăm si ardeii tocați anterior. În această fază vom adăuga sarea, zahărul și aspirina.
Cât fierb ardeii punem în cuptorul preâncălzit la 110 grade celsius borcanele la sterilizat.
Procesul de fierbere a ardeilor dureaza cam o oră, adica vă orientați, cantitatea pusă la fiert trebuie să scadă aproximativ 1/3, după care adăugați sucul de roșii (in cazul meu bulionul) și mai lăsați la fiert cam 10 - 15 minute.
Pe un vas metalic, scoateți borcanele fierbinți din cuptor (nu vă temți nu se vor sparge) și cu ajutorul unei pâlnii și a unei mănuși de bucătărie, umplețile cu pasta obținută.
Punem capace, ținem borcanele 10 minute pe capac (cu susul în jos) după care le vom întoarce în poziție normală și le vom lăsa până a doua zi (nu este nevoie de pat cald pentru sterilizare).
A doua zi, vom eticheta și vom transfera borcanele la rece în camera de depozitare. Pasta va rezista cu siguranță până la 3 ani, din această cauză eu fac întotdeauna o cantitate mai mjare pentru a nu fi nevoită să o fac in fiecare an.
Capsat si sterilizat (zarzavat facut cu 2 ani în urmă)
Etichetat gata de dus in spațiul de depozitare (așa arată după 2 ani) 😉