Ingrediente
un piept de pui (400 g)
spate de pui
3 - 4 morcovi (400 g)
3 - 4 rădăcini de păstarnac (400 g)
1 - 2 rădăcini de pătrunjel (200 g)
1/2 țelină (200 g)
sare, piper
2 gălbenușuri
1-2 linguri ulei vegetal
400 ml smântână dulce pentru gătit 32% grasime
4 căței de usturoi
2 linguri rase făină albă de grâu
2 linguri oțet de 6 grade (sau o lingură oțet de 9 grade)
pătrunjel verde pentru ornat
Mod de preparare
Curățăm legumele, le spălăm și le tăiem bucăți mari. Lăsăm deoparte un morcov (îl vom folosi mai târziu).
Intr-o oală potrivită punem în apă rece, pieptul și spatele de pui. Punem oala la foc mediu spre mic până dă în clocot (practic eliminăm sângele din carne). După primul clocot oprim focul și scoatem carnea din oală. (Acest procedeu este necesar pentru a obține o supă clară și limpede).
Intr-o oală încăpătoare, punem apă, adăugăm toate legumele și carnea la fiert (pe care le-am pregătit anterior), la foc mediu pentru 30-40 minute.
Cât fierb carnea și legumele, pregătim restul ingredientelor. Morcovul rămas îl dăm pe răzătoarea mică, cu el vom da ”culoare” ciorbei nefiind nevoie să folosim prea multe galbenușuri. Pisăm mărunt usturoiul și tăiem mărumt pătrunjelul. Tot în acest timp, vom omogeniza cele 2 gălbenușuri cu făina, foarte bine până nu vom mai avea ”cocoloașe” și vom adăuga smântâna.
După 30-40 minute, vom scoate legumele și carnea din supă și o vom strecura printr-o sită deasă. Alegem carnea de pasăre (de la spatele de pui) iar pieptul îl vom tăia fâșii sau îl vom rupe bucări potrivit de mari.
Separat, într-o tigaie, punem uleiul și morcovul dat pe răzătoarea mică. Îl vom căli la foc mic 2-3 minute, cât să se înmoaie puțin. În oala cu supa strecurata, vom adăuga carnea și morcovul călit anterior și lăsăm la fiert pentru 5 minute la foc mediu spre mic.
Când supa dă în clocot, luăm 2-3 polonice de supă, și le adăugăm treptat în bolul cu smântână, amestecând încontinuu pentru a obține o compoziție uniformă, adăugăm și peste usturoiul pisat puțină supă și amestecăm. La final adăugăm compoziția de smântână și usturoiul în oala cu supă, și oțetul și omogenizăm.
Mai lăsăm la foc mic 5-8 minute și oprim focul. Ciorba (de această data putem spune că este ciorbă deoarece conține și oțet😉), o gustăm de sare, piper și dacă mai este necesar mai putem adăuga. Adăugăm deasupra pătrunjel verde tocat mărunt și este gata, poate fi servită.
Punem ciorba intr-un bol, (neapărat nu trebuie să lipsească ardeiul iute 😀) și servim.
Să aveți poftă !
Curățăm legumele, le spălăm și le tăiem bucăți mari. Lăsăm deoparte un morcov (îl vom folosi mai târziu).
Intr-o oală potrivită punem în apă rece, pieptul și spatele de pui. Punem oala la foc mediu spre mic până dă in clocot (practic eliminăm sângele din carne). După primul clocot oprim focul și scoatem carnea din oală. (Acest procedeu este necesar pentru a obține o supă clară și limpede).
Intr-o oală încăpătoare, punem apă, adăugăm toate legumele și carnea la fiert (pe care le-am pregătit anterior), la foc mediu pentru 30-40 minute.
Morcovul rămas îl dăm pe răzătoarea mică, cu el vom da culoare ciorbei nefiind nevoie să folosim prea multe galbenușuri.
După 30-40 minute, vom scoate legumele și carnea din supă și o vom strecura printr-o sită deasă.
Alegem carnea de pasăre (de la spatele de pui) iar pieptul îl vom tăia fâșii sau îl vom rupe bucări potrivit de mari.
Separat, într-o tigaie, punem uleiul și morcovul dat pe răzătoarea mică. Îl vom căli la foc mic 2-3 minute, cât să se înmoaie puțin.
În oala cu supa strecurata, vom adăuga carnea și morcovul călit anterior și lăsăm la fiert pentru 5 minute la foc mediu spre mic.
In acest timp, vom omogeniza cele 2 gălbenușuri cu făina, foarte bine până nu vom mai avea ”cocoloașe”.
In acest timp, vom omogeniza cele 2 gălbenușuri cu făina, foarte bine până nu vom mai avea ”cocoloașe”. Pisăm mărunt usturoiul peste care vom adăuga un polonic de supă, amestecăm și lăsăm deoparte. Când supa dă în clocot, luăm 2-3 polonice de supă, și le adăugăm treptat în bolul cu smântână, amestecând încontinuu pentru a obține o compoziție uniformă ...
... pe care o vom adăuga în oala cu supă și carne, puțin câte puțin, omogenizând în același timp. La final adăugăm și usturoiul diluat cu supă, oțetul, sare și piper proaspăt măcinat.
Mai lăsăm la foc mic 5-8 minute și oprim focul. Ciorba (de această data putem spune că este ciorbă deoarece conține și oțet) 😉, o gustăm de sare, piper și dacă mai este necesar mai putem adăuga.
Presărăm deasupra pătrunjel verde tocat mărunt și este gata, poate fi servită.
Punem ciorba intr-un bol, (neapărat nu trebuie să lipsească ardeiul iute 😀) și servim.
Să aveți poftă !