Ingrediente
860 g lapte praf
550 g zahăr tos
300 g unt cu 82% grăsime
100 g cacao
200 g nucă prăjită și tăiată (opțional)
70 g fistic (opțional)
300 ml apă
sucul de la 1/4 lămâie
2 fiole de esență de rom
1 fiolă de esență de vanilie
1 fiolă de esență de lămâie
Obs:
Dacă doriți să obțineți o altă cantitate de ciocolată, în functie de cantitatea de lapte praf de care dispuneți, micșorați (sau măriți) proporțional gramajul celorlalte ingrediente.
Mod de preparare
Pregătim (cântărim) toate ingredientele - laptele praf, zahărul, nucile, fisticul (opțional), untul și pudra de cacao.
Tapetăm un vas de yena (sau orice alt vas cu fundul plat și marginile drepte) cu folie alimentară.
Adăugăm pudra de cacao trecută printr-o sită (ca să nu aibă bulgărași) in bolul cu lapte praf și amestecăm bine până când obținem un amestec uniform.
Intr-o cratiță punem apa cu zahărul la fiert și din momentul în care începe să fiarbă șăsăm la foc mediu 5 minute. Dacă timpul de fierbere este mai mic, compoziția finală va fi moale, iar dacă va fi mai mare compoziția se va îngroșa mai mult. După ce s-au scurs cele 5 minute oprim focul, adăugăm esențele de rom, vanilie, lămâie, sucul de la 1/4 lămâie și untul la temperatura camerei (altfel se va răci brusc siropul), tăiat cubulețe.
După ce untul s-a topit, adăugăm amestecul de cacao cu laptele praf pregătit anterior și omogenizăm foarte bine. Este foarte important să aveți toate ingredientele pregătite dinainte deoarece timpul de pregătire al ciocolatei este foarte scurt ( 5 minute pentru sirop + 5 minute până o punem în vasul pregătit dinainte).
Cînd am terminat de omogenizat bine amestecul putem adăuga nucile (coapte în prealabil și tăiate mărunt) și fisticul. Nu este obigatoriu să adăugăm nuci, ciocolata poate fi lăsată și fără aceste ingrediente, rezultând la final o ciocolată simplă cu lapte însă nucile și fisticul au rolul de a îmbogăți gustul acesteia
Turnăm imediat ciocolata în vasul pregătit dinainte deoarece ea se va întări foarte repede și nu mai putem să o compactizăm.
Lăsăm ciocolata în vas la rece (dar nu în frigider deoarece nu o mai putem porționa perfect deoarece se va sfărâma), o porționăm (pe toată), o punem pe o planșetă și o putem introduce în frigider. A doua zi putem să învelim fiecare portie (bucată) în folie alimentară, și să o păstrăm la rece (cămară sau frigider). Vom avea ciocolată pentru mai multe zile chiar și pentru 2-3 săptămâni asta dacă nu se va mânca imediat😄.
Eu am optat pentru bastonașe potrivite ca mărime dar puteți să o portionați cum doriți (chiar și în formă de inimioare).
Este delicioasă, nu se poate compara cu ce găsim in comerț sub aceeași denumire.
Să aveți poftă !
Pregătim (cântărim) toate ingredientele - laptele praf, zahărul, nucile, fisticul (opțional), untul și pudra de cacao.
Tapetăm un vas de yena (sau orice alt vas cu fundul plat și marginile drepte) cu folie alimentară.
Adăugăm pudra de cacao trecută printr-o sită (ca să nu aibă bulgărași) in bolul cu lapte praf și amestecăm bine până când obținem un amestec uniform.
Intr-o cratiță punem apa cu zahărul la fiert și din momentul în care începe să fiarbă șăsăm la foc mediu 5 minute. Dacă timpul de fierbere este mai mic, compoziția finală va fi moale, iar dacă va fi mai mare compoziția se va îngroșa mai mult.
După ce s-au scurs cele 5 minute oprim focul, adăugăm esențele de rom, vanilie, lămâie, sucul de la 1/4 lămâie și untul la temperatura camerei (altfel se va răci brusc siropul), tăiat cubulețe.
După ce untul s-a topit, adăugăm amestecul de cacao cu laptele praf pregătit anterior și omogenizăm foarte bine. Este foarte important să aveți toate ingredientele pregătite dinainte deoarece timpul de pregătire al ciocolatei este foarte scurt ( 5 minute pentru sirop + 5 minute până o punem în vasul pregătit dinainte)
Cînd am terminat de omogenizat bine amestecul putem adăuga nucile (coapte în prealabil și tăiate mărunt) și fisticul. Nu este obigatoriu să adăugăm nuci, ciocolata poate fi lăsată și fără aceste ingrediente, rezultând la final o ciocolată simplă cu lapte însă nucile și fisticul au rolul de a îmbogăți gustul acesteia.
Turnăm imediat ciocolata în vasul pregătit dinainte deoarece ea se va întări foarte repede și nu mai putem să o compactizăm.
Lăsăm ciocolata în vas la rece (dar nu în frigider deoarece nu o mai putem porționa perfect deoarece se va sfărâma), o porționăm (pe toată), o punem pe o planșetă și o putem introduce în frigider. A doua zi putem să învelim fiecare portie (bucată) în folie alimentară, și să o păstrăm la rece (cămară sau frigider). Vom avea ciocolată pentru mai multe zile chiar și pentru 2-3 săptămâni asta dacă nu se va mânca imediat😄.
Eu am optat pentru bastonașe potrivite ca mărime dar puteți să o portionați cum doriți (chiar și în formă de inimioare).
Este delicioasă, nu se poate compara cu ce găsim in comerț sub aceeași denumire.
Să aveți poftă !