Ingrediente:
500 g piept de porc (fleică)
500 g pulpe de pui dezosate
2 cepe mari
1 morcov mare (100 g)
1 ardei gras mare roșu sau 1 lingură pastă de roșii
100 de g orez
500 g suc de roșii
100 ml ulei
Mărar si pătrunjel verde
Sare, piper
2 linguri pesmet
frunze de varză opărite
sucul de la o lămâie
sau
1/4 - 1/2 linguriță sare de lămâie
Se curăță ceapa si ardeiul si se dau prin masina de tocat prin sita mare. Se călesc impreuna în uleiul încins până când se înmoaie. Se adaugă morcovul dat pe razatoarea mare și orezul, amestecându-se bine. Se adauga 100ml apa si se lasa la foc mediu 5-10 minute dupa care se da la rece. .
Intre timp pregatim frunzele de varza.
Cumpărăm o varză mare de 2-3 kg (sau 2 mai mici), facem o scobitura in zona cotorului. Punem o oala mare de 5-6 litri pe jumatate cu apa si dam focul tare până incepe sa fiarba. Reducem focul la mediu, introducem varza in oala si o scufundam până apa intra in interiorul scobiturii facute anterior. Când vedem ca frunzele incep sa se detașeze de varza, incepem sa sa le scoatem pe rand pâna ajungem aproape de mijlic cand frunza devine mai cotoroasa. Se dau la racit, se indepărteaza cotoarele, dupa care ne putem apuca de format sarmalutele.
Pregatim umplutura pentru sarmaluțe.
Tocam carnea de porc si pasare folosind sita mare a masinii de tocat. Punem carnea tocata intr-un bol suficient de mare (ca sa ne incapa toate ingredientele), adaugam compozitia de ceapa+morcov+orez, adaugam verdeata (mararul si patrunjelul tocate marunt),potrivim de sare si piper,adaugam 2 linguri de pesmet (compozitia se va lega mai bine pentru ca, nu vom folosim ou deoarece compozitia se va intari la fiert si nu ne dorim asta)
Amestecam bine compozitia pana cand toate ingredientele se vor distribui uniform si o lasam sa se odihneasca 30 minute, dupa care gustam de sare si piper, si in functie de preferintele fiacaruia mai putem adauga.
Acum putem incepe sa formam sarmalutele (dupa tehnica pe care o stie orice gospodina)
Din compozitia obtinuta din ingredientele de mai sus, ar trebui sa rezulte aproximativ 50-60 buc sarmalute, dar numarul lor depinde foarte mult de marimea acestora. Trebuie totusi sa va inarmati cu rabdare pentru ca procedeul poate dura 1-2 ore, in functie de indemanarea fiecaruia.
Se aseaza sarmalutele intr-o oala potrivit de mare in randuri succesive pana terminam toata cantitatea dupa ce intai am asezat la fundul oalei un rand de frunze si cateva cotoare fragede de marar (optional). Amestecam jumatate din sucul de rosii cu apa (in cantitati egale) si il adaugam peste sarmalute. Daca mai este necesar completam cu apa pana depaseste cu un deget nivelul acestora, punem un rand de frunza de vie, punem capacul si dam focul potrivit pana cand acestea incep sa fiarba dupa care se va reduce focul in asa fel incat sa fiarba incet.
Se lasa sa fiarba aproximativ 1,5 ore dupa care, se gusta de sare si piper. In acest moment se poate adauga, cantitatea ramasa de suc de rosii in care, in functie de preferintele fiecaruia se mai poate adauga sare si piper si se mai fierb inca o ora la foc mic sau pana cand frunza este bine fiarta. Daca le doriti putin mai acrișoare puteti adauga acum in sucul de rosii 1/4-1/2 lingurita sare de lamaie (sau sucul de la o lamâie).
Când frunza este bine fiarta, se va opri focul, se vor lasa sarmalutele 15-20 minute sa se odihneasca si se pot servi asezonate cu smantana si ardei iute, alaturi de mamaliguță (reteta aici)
Pulpe de pui dezosate
Piept de porc
Tocăm la masină prin sita mare
Călim ceapa si morcovul
Adaugăm orezul și putină apa și mai fierbem 5-10 minute
Facem o scobitura in zona cotorului. Punem o oala mare de 5-6 litri pe jumatate cu apa si dam focul tare până incepe sa fiarba. Reducem focul la mediu, introducem varza in oala si o scufundam până apa intra in interiorul scobiturii
Când vedem ca frunzele incep sa se detașeze de varza, incepem sa sa le scoatem pe rand pâna ajungem aproape de mijlic cand frunza devine mai cotoroasa si se dau la racit
Adăugăm carnea peste compoziția de ceapă cu morcov și orez si omogenizăm
Formăm sărmăluțele, frunzele care au fost la suprafata verzei vor fi mai verzi
Punem intâi jumătate din cantitatea de suc de roșii
Așezăm sărmăluțele intr-o cratiță, după ce am pus pe fundul ei un rând de frunze de varza (sau cotoare taiate fâșii) și 1/2 din sucul roșii, completăm cu apă pâna depășește cu 1,5 cm nivelul sărmăluțelor
Acoperim deasupra cu varză tăiată fâsii sau frunze de varză intregi
Când frunza este bine fiarta, se va opri focul, se vor lăsa sărmăluțele 15-20 minute să se odihnească
Dăm deoparte frunzele cu care au fost acoperite in timpul fierberii
După 15-20 minute de odihnă (timp în care putem face o mămăligă) scoatem și servim
Să aveți poftă !