300 g piept de pui
450 g ciuperci (intregi la borcan)
1 kg smântână dulce pentru gătit cu 32% grasime
7 lingurițe de făină
20 ml ulei vegetal
sucul de la 1/2 lămâie
sare
piper proaspat măcinat
pătrunjel (optional)
Mod de preparare
Ciupercile, le spalam si le taiem feliute potrivit de groase, 3-4 mm.
Smantana o punem intr-un bol, adaugam cele 7 lingurite de faina si amestecam bine sa nu faca cocoloase, Daca totusi aveti impresia ca au ramas cateva cocoloase, treceti totul printr-o sita.
Pieptul de pui spalat si zvantat intr-un prosop de hartie, il talem fasii (sau cubulete, cum preferati).
Încingem uleiul intr-o cratita potrivita ca marime si adaugam pieptul de pui taiat. Lasam la calit 3-4 minute la foc tare, pana devine albicios si se elimina toata apa lasata de acesta. In acest moment adaugam ciupercile taiate, asezonam cu sare si piper proaspat macinat, acoperim cu un capac si lasam la foc mediu 5 minute (ca sa-si imprumute aromele).
Dupa cele 5 munute in care pieptul si ciupercile s-au calit impreuna, adaugam smantana in care am pus deja cele 3 lingurite de faina. Lasam in continuare la foc mediu 3-4 minute, amestecand incontinuu ca sa nu se lipeasca de fundul cratitei sau pana când compozitia se ingroasa, dupa care mai lasati la foc mic 3-4 minute acoperit. Initial compozitia de smantana dulce va fi foarte lichida, nu va speriati, smantana pentru gatit se va ingrosa prin tratare termica.
Atentie daca nu aveti samantana de gatit si folositi smantana fermentata, aceasta este groasa in momentul in care o folositi dar prin tratare termica se va lichefia.
Dupa ce compozitia s-a ingrosat (trebuie sa arate ca o smantana fermentata), gustati de sare si piper si adaugati sucul de la 1/4-1/2 lamaie in functie de preferinte. Daca folositi smantana fermentata nu mai aveti nevoie de suc de lanmaie, aceasta fiind deja acrisoara prin procesul de fermentatie.
Gata, opriti focul si lasati 5-10 minute la odihna. Ati optinut un preparat delicios in doar 30 de minute. Ciulamaua poate fi servita atat calda dar si rece alaturi de o mămăliguță calda (reteta aici). Sa aveti pofta.
Tăiem pieptul de pui fașii sau cubulețe dupa preferință
Călim pieptul de pui in ulei 3-4 minute până se albește
Ciupercile mici le putem lăsa întregi și le adăugăm peste pieptul de pui
Ciupercile mai mari le tăiem feliuțe ....
.... și le adăugăm și pe acestea in vasul de gătit, condimentăm cu sare, piper si amestecăm. Lăsăm vasul la foc mediu 3-4 minute până scade 1/3 din apa de la ciuperci.
Dupa cele 5 munute in care pieptul si ciupercile s-au calit impreuna, adaugam smantana in care am pus deja cele 7 lingurite de faina. Lasam in continuare la foc mediu 3-4 minute, amestecand incontinuu ca sa nu se lipeasca de fundul cratitei sau pana când compozitia se ingroasa, dupa care mai lasati la foc mic 3-4 minute acoperit.
PPoate fi servită simplu caldă sau rece, după preferințe, sau ....
.... sau cu mămăligă caldă (reteta aici), este un deliciu.
Să aveți poftă !