5 kg ardei rosii (am folosit 3.5 kg kapia + 1.5 kg ardei gras)
2-3 ardei iuți roșii (opțional)
2 linguri sare de mare
250 ml ulei
Mod de preparare
Ardeii se coc pe plita sau in cuptor, Se pun într-o cratiţă, se dau cu sare grunjoasă şi se acoperă. Se lasă 15 minute, apoi se curăţă de coajă şi de cotoare. Daca vreti sa fie pasta iute, coaceti si cativa ardei iuti. Se pun ardeii in robot si se mixeaza pana se obtine o pasta fina.
Intr-un vas antiaderent se pune la incins uleiul, apoi peste uleiul incins se adauga ardeii dati prin robot. Se adauga sare si piper dupa gustul fiecaruia, in functie de cum preferati pasta mai sarata, mai putin sarata, mai piperata sau nu.
Se da focul la minim si se fierbe pasta de ardei timp de 1 ora, timp in care amestecam in ea din cand in cand sa nu se lipeasca. Cand pasta este gata fiarta aceasta trebuie sa fie ferma, sa nu cada imediat de pe lingura. Se sterilizeaza borcane, se aseaza pe o tava metalica care va prelua socul termic si cu ajutorul unei linguri se pune pasta de ardei fierbinte in borcane. Se capseaza borcanele cu ajutorul capacelor si se intorc cu susul in jos pentru 10 - 15 minute, dupa care intoarcem borcanele in pozitie normala si lasam la temperatura camerei pana a doua zi. Aveti grija sa nu ramana goluri de aer in pasta cand o puneti in borcane.
Adoua zi, se etichetează si se transfera borcanele in camera de depozitare.
Pasta este foarte gustoasa, care poate fi folosita ca și ketchupul la rețetele cu sosuri, precum rețeta de chiftele în sos de roșii, merge bine și la paste sau la pizza, etc. Este ideala a fi servita cu fripturi preparate la grătar sau la cuptor. Este delicioasa servita și pe platourile cu mezeluri crud-uscate sau cu brânzeturi. Se pot tartina cu acest sos și feliile de pâine pentru sandvișuri.
Sa aveți poftă !
Alegem ardei sănătoși și foarte bine copți
Îi putem coace pe grill-ul foarte bine incins, sau la grătar. Eu am ales sa-i coc la ciclojet, un cuptor electric cu temperatura de până la 260 grade celsius
Când ardeii sunt copți, îi punem intr-un vas (de preferat o oală cu capac), îi presărăm cu sare grunjoasă, punem capacul și lăsăm să se abureasca. Asă vom desprinde coaja ardeiului mult mai usor.
După ce am terminat de copt toți ardeii, in oala în care i-am pus la aburit, adăugam apă rece, incepem sa-i curățăm de pielițe, îi clătim cu apă rece și îi punem la scurs intr-o sită. Ardeii pe care dorim să-i congelam îi lăsăm fără cotor și semințe
Se pun ardeii in robot si se mixeaza pana se obtine o pasta fina.
Daca vreti sa fie pasta iute, coaceti si cativa ardei iuti și adăugații peste pasta deja marunțită
Intr-un vas antiaderent se pune la incins uleiul, apoi peste uleiul incins se adauga ardeii dati prin robot. Se adauga sare si piper dupa gustul fiecaruia, in functie de cum preferati pasta mai sarata, mai putin sarata, mai piperata sau nu. Se da focul la minim si se fierbe pasta de ardei timp de 1 ora
Cand pasta este gata fiarta aceasta trebuie sa fie ferma, sa nu cada imediat de pe lingura.