Ingrediente
Pentru friptură:
500 g carne (pui, porc sau mănzat)
2-3 cepe albe marime medie tăiate ”peștișori”
330 - 500 g ciuperci din conservă
2 linguri sos de ardei roșu
1/2 ardei roșu feliat
piper și sare
Pentru piure:
600 g cartofi
30 + 50 g unt (30 g ptr fiert cartofii + 50 pentru pasat)
50 ml smântână dulce
80 ml lapte (fierbinte)
sare
pătrunjel verde marunțit pentru decor
Mod de preparare
Pregătim carnea, o spălăm, o stergem cu prosoape de hârtie și o tăiem bucăți potrivite.
Intr-o tigaie adâncă punem uleiul, adăugăm carnea portionată anterior, ceapa tăiată peștișori, 2 linguri de sos de ardei dulce, adăugăm și 50-80 ml apă, punem capacul și lăsăm la fiert 30-40 minute la foc potrivit. Urmărim din când în când și mai adăugăm apă dacă este nevoie până carenea devine fragedă.
Scurgem ciupercile de apă, le clătim cu apă caldă și le feliem (după preferință). Când carnea este fiartă (fragedă), adăugăm ciupercile și lăsăm să mai dea 2-3 clocote la foc mediu (3-4 minute).
Între timp feliem ardeiul roșu. Adăugăm ardeiul feliat peste compoziția din cratiță, amestecăm, lăsăm să dea în clocot și oprim focul (sau ăl lăsăm la minim până fierb cartofii - aproximativ 10-15 minute)
Intre timp curățăm cartofii, îi spălăm, îi tăiem cuburi mari și îi punem la fiert în apă cu puțină sare și 30 g unt, la foc mediu spre mic pentru 10 minute sau până când furculița intră ușor în cartof.
După ce au fiert, cartofii îi scurgem de apă, adăugăm sare după gust, smântâna dulce și laptele aduse la punctul de firbere și untul. Pasăm cartofii cu un mixer vertical (sau cu un dispozitiv manual de pasat cartofi). Treptat mai adăugăm lapte fierbinte până obținem o compoziție omogenă potrivită ca densitate (după preferințe) și pasăm în continuare până piureul devine pufos.
Asezăm pe farfurie piure și carne cu sos (după preferintă și imaginația fiecăruia) și putem servi.
Să aveți poftă !
Pregătim carnea, o spălăm, o stergem cu prosoape de hârtie și o tăiem bucăți potrivite.
Intr-o tigaie adâncă punem uleiul, adăugăm carnea portionată anterior, ....
.... adăugăm ceapa tăiată peștișori, 2 linguri de sos de ardei dulce, adăugăm și 50-80 ml apă, punem capacul și lăsăm la fiert 30-40 minute la foc potrivit.
Urmărim din când în când și mai adăugăm apă dacă este nevoie până carenea devine fragedă,
Scurgem ciupercile de apă, le clătim cu apă caldă și le feliem (după preferință).
Când carnea este fiartă (fragedă), adăugăm ciupercile și lăsăm să mai dea 2-3 clocote la foc mediu (3-4 minute)
Între timp feliem ardeiul roșu.
Adăugăm ardeiul feliat peste compoziția din cratiță, amestecăm, lăsăm să dea în clocot și oprim focul (sau ăl lăsăm la minim până fierb cartofii - aproximativ 10-15 minute)
Intre timp curățăm cartofii, îi spălăm, îi tăiem cuburi mari și îi punem la fiert în apă cu puțină sare și 30 g unt, la foc mediu spre mic pentru 10 minute sau până când furculița intră ușor în cartof.
După ce au fiert, îi scurgem de apă, adăugăm sare după gust și untul
Pasăm cartofii cu un mixer vertical (sau cu un dispozitiv manual de pasat cartofi).
Treptat adăugăm sare, smântâna dulce și laptele fierbinte, și pasăm în continuare până piureul devine pufos.
Asezăm pe farfurie piure și carne cu sos (după preferintă) și putem servi. Eu am preferat o salată de varză murată dacă tot duntem în sezon, dar poate fi servită cu orice fel de salată. Să aveți poftă !