Ingrediente:
2 cepe mari
2 morcovi (150-200 g)
250 g orez
500 g suc de roșii
100 ml ulei
pătrunjel verde
sare, piper
1-2 lingurițe de vegetă (opțional)
8-9 ardei grași mărime medie
1 lingura făină albă
ketckup dulce
Ceapa se curata si se da la masina de tocat prin sita mare, sau se toaca marunt. Se căleste în uleiul încins până când se înmoaie. Se adaugă morcovul dat pe razatoarea mare, cand se inmoaie morcovul adaugam orezul si amestecăm sa se distribuie uniform ingredientele. Se adauga 150ml apa si se lasa la foc mediu 5-10 minute, pana orezul absoarbe toata apa, dupa care se da la rece.
Cat timp se raceste compozitia de ceapa cu morcov pregatim ardeii pentru umplut. Se taie codița ardeilor, se curăță de cotoare, se trec sub jet de apă pentru a se curăța de seminte si se oparesc 2-3 minute in apa cu putina sare. Se pun cu gura in jos la scurs si asteptam sa se raceasca.
Pregatim umplutura pentru ardei.
Adaugam in compozitia de ceapa+morcov+orez, verdeata (patrunjelul tocat marunt),potrivim de sare si piper si optional 1-2 lingurite de vegeta, (nu vom folosim ou deoarece compozitia se va intari la fiert si nu ne dorim asta)
Amestecam bine compozitia pana cand toate ingredientele se vor distribui uniform si o lasam sa se odihneasca 30 minute, dupa care gustam de sare si piper si in functie de preferintele fiacaruia mai putem adauga.
Se poate trece acum la umplerea ardeilor. La umplere, este de preferat ca ardeii sa nu fie prea ”indesati” deoarece este nevoie sa lasam loc pentru orez care isi va mari volumul in timpul fierberii. Dupa ce i-am terminat de umplut, presaram cu mana un pref de faina alba (pentru sigilare ca in timpul fierberii orezul, datorita umflarii sa nu se disperseze in lichidul de fierbere), dupa care adaugam cate o lingurita de ketckup dulce.
Se aseaza ardeii intr-o cratita potrivita ca marime (nu prea mare) in care sa ne incapa toti ardeii umpluti pe un singur rand , cat mai inghesuiti ca sa nu se rastoarne la fiert. Amestecam sucul de rosii cu apa (o parte suc + o parte apa) si il adaugam peste ardei avand grija sa turnam si peste umplutura din ardei. Daca mai este necesar completam cu apa pana la nivelul ardeilor, punem o farfurie intinsa cu gura in jos peste ardei (ca sa nu se ridice la suprafata), punem capacul si dam focul potrivit pana cand acestia incep sa fiarba dupa care se va reduce focul in asa fel incat acestia sa fiarba incet.
Se lasa sa fiarba aproximativ 45 de minute dupa care, se gusta de sare si piper. In acest moment se poate adauga sare si piper, se scoate cu un polonic putin din lichidul in care au fiert ardeii, se dadauga sare si piper, se amesteca si se toarna inapoi in oala peste ardei. Se mai fierb ardeii la foc mic inca 10-15 minute.
Dupa 10-15 minute, se va opri focul, se vor lasa ardeii 15-20 minute sa se odihneasca si se pot servi.
Spălăm ardeii și ii curătăm de cotoare și semințe
Oopărim ardeii 2-3 minute
Călim ceapa si morcovul
Adăugăm orezul și verdeata
Umplem ardeii
Ii asezăm intr-o cratița ,adăugăm suc de roșii și ii punem la fiert
Să aveți poftă