Ingrediente
pentru caracatiță
o caracatiță ( eu am avut o caracatiță de 800 g congelată)
o ceapă albă mare
4-5 căței de usturoi
3-4 frunze de dafin
sucul de la 1/2 lămâie
o lingutiță de piper boabe
50 ml oțet din vin alb
2 - 3 litri apă
2-3 linguri ulei de măsline
pentru garnitură
4-5 cartofi roșii
sare
piper măcinat
50 ml ulei de măsline
30 - 40 g unt cu 80% grăsime
boia de ardei dulce
pentru sos chimichurri
2 legături de pătrunjel
1-2 lingurițe de oregano uscat și hidratat
1 ardei iute roșu tocat mărunt
2-3 căței de usturoi tocați mărunt
sucul de la 1/2 lămâie
sare
piper proaspăt măcinet
70 - 80 ml ulei de măsline
Mod de preparare
Scoatem caracatița de la congelator cu o zi înainte și o lăsăm la decongelat în frigider pentru minim 12 ore, o desfacem din ambalaj, o spălăm și o tamponăm cu un prosop de hârtie.
Într-o oală punem la fiert apa, ceapa curățată și tăiată bucăți mari (ex. în 4 bucăți), cățeii de usturoi întregi, sucul de la 1/2 lămâie, oțetul, sare, piper boabe și foile de dafin. Când apa dă în clocot, scufundăm caracatița de 2-3 ori în apa clocotită pentru 10 secunde pentru ca tentaculele acesteia să se strângă și să aibă o formă frumoasă în farfurie, după care o lăsăm la fiert pentru 20 minute la foc mediu (în funcție de greutate caracatița se lasă la fiert aproximativ 25 de minute / kg). După 20 minute oprim focul și mai lăsăm caracatița în apă încă 10 minute pentru frăgezire.
Cât timp fierbe caracatița ne ocupăm de garnitură. Spălăm cartofii cu un burete de bucătărie, nu îi curățăm de coajă ca să-și păstreze forma, îi tăiem rondele groase (1 cm - 1,5 cm grosime). Punem uleiul de măsline într-o tavă, adăugăm cartofii, adăugăm sare, piper, puțină boia de ardei dulce și 2-3 felițe de unt cu 82% grăsime. Introducem tava la cuptorul preîncălzit la 200 grade pentru 25 - 30 minute, sau până se rumenesc. Este ideal ca rondelele de cartofi să fie așezate în tavă pe un singur rând pentru a nu necesita întoarcere.
Ne vom ocupa acum de sos. Într-un castron punem toate ingredientele - pătrunjelul tocat, usturoiul și ardeiul iute tocat, oregano hidratat, piper, sare, uleiul de măsline și sucul de lămâie și amestecăm. Am obținut astfel un sos excelent care poate fi folosit nu doar pentru caracatiță ci și pentru alte fripturi ca cea de pui, porc, etc.
După ce s-a scurs timpul de fierbere și așteptare, scoatem caracatița pe un tocător, și îndepărtăm pelicula neagra de pe spatele acesteia. Cu un cuțit tăiem tentaculele (capul caracatiței îl vom tăia rondele).
Încălzim o tigaie antiaderentă, adăugăm uleiul de măsline și așezăm tentaculele . Le rumenim la foc mediu pentru 1 minut pe fiecare parte, condimentăm cu sare și piper.
Scoatem cartofii de la cuptor, îi așezăm pe un platou, adăugăm caracatița și decorăm cu sosul chimichurri.
Să aveți poftă !
Scoatem caracatița de la congelator cu o zi înainte și o lăsăm la decongelat în frigider pentru minim 12 ore, o desfacem din ambalaj, o spălăm și o tamponăm cu un prosop de hârtie.
Într-o oală punem la fiert apa, ceapa curățată și tăiată bucăți mari (ex. în 4 bucăți), cățeii de usturoi întregi, sucul de la 1/2 lămâie, oțetul, sare, piper boabe și foile de dafin.
Când apa dă în clocot, scufundăm caracatița de 2-3 ori în apa clocotită pentru 10 secunde pentru ca tentaculele acesteia să se strângă și să aibă o formă frumoasă în farfurie ....
.... după care o lăsăm la fiert pentru 20 minute la foc mediu (în funcție de greutate caracatița se lasă la fiert aproximativ 25 de minute / kg). După 20 minute oprim focul și mai lăsăm caracatița în apă încă 10 minute pentru frăgezire.
Cât timp fierbe caracatița ne ocupăm de garnitură. Spălăm cartofii cu un burete de bucătărie, nu îi curățăm de coajă ca să-și păstreze forma, îi tăiem rondele groase (1 cm - 1,5 cm grosime).
Punem uleiul de măsline într-o tavă, adăugăm cartofii, adăugăm sare, piper, puțină boia de ardei dulce și 2-3 felițe de unt cu 82% grăsime.
Introducem tava la cuptorul preîncălzit la 200 grade pentru 25 - 30 minute, sau până se rumenesc. Este ideal ca rondelele de cartofi să fie așezate în tavă pe un singur rând pentru a nu necesita întoarcere.
Ne vom ocupa acum de sos. Într-un castron punem toate ingredientele - pătrunjelul tocat, usturoiul și ardeiul iute tocat, oregano hidratat, piper, sare, uleiul de măsline și sucul de lămâie și amestecăm.
Am obținut astfel un sos excelent care poate fi folosit nu doar pentru caracatiță ci și pentru alte fripturi ca cea de pui, porc, etc.
După ce s-a scurs timpul de fierbere și așteptare, scoatem caracatița pe un tocător, și îndepărtăm pelicula neagra de pe spatele acesteia.
Cu un cuțit tăiem tentaculele (capul caracatiței îl vom tăia rondele).
Încălzim o tigaie antiaderentă, adăugăm uleiul de măsline și așezăm tentaculele . Le rumenim la foc mediu pentru 1 minut pe fiecare parte, condimentăm cu sare și piper.
Scoatem cartofii de la cuptor, îi așezăm pe un platou, adăugăm caracatița și decorăm cu sosul chimichurri.
Să aveți poftă !