Ingrediente
5 kg gogonele
2 borcane de 5 litri sau 3 borcane de 3 litri
8-9 linguri de sare neiodată
6-7 litri apă
1 kg morcov
boabe de piper
frunze de țelină
cotoare de mărar
semințe de muștar
boabe de piper
cimbru
1 căpățână de usturoi
5-6 ardei iuți
Mod de preparare
Se spală gogonelele și se țin in apa rece 1-2 ore pentru a se elimina ”gustul amarui dat de curpeni”.
Între timp se curăță morcovii, usturoiul, țelina și se spală bine. Morcovul se taie rondele și țelina se taie fâșii pentru ca să se poată strecura printre gogonelele. Dupa ce am pregatit toate ingredientele, scoatem gogonelele la scurs si incepem sa asezam in borcane (sau orice recipiente doriti). Sfatul meu ar fi sa folositi borcane de sticla. Doar asa o sa obtineti gogonele limpezi si sifonate pentru o perioada mai lunga de timp.
Asezam la fundul borcanului cateva frunze de telina, o crenguta de cimbru (musai sa fie uscat altfel va face mucegai in borcan), 2-3 catei de usturoi (daca sunt mai mari îi puteti taia in doua bucati), cateva rondele de morcov, 2-3 fasii radacina de telina si 1-2 ardei iuti intregi.
Acum putem pune un rand de gogonele, asezate liber (nefortate deoarece se vor crapa). Alternam cu morcov, frunze de telina si gogonele până se va umple borcanul. Deasupra, ultimul strat care este ”strat de acoperire”, va fi identic cu cel de la fundul borcanului. Peste stratul de acoperire pune 1 lingura de seminte de mustar si cateva boabe de piper.
Pentru saramură se pune o lingură rasă de sare mare neiodată, la 1 l de apă ( la 7 litri de apa puteti pune 1-2 linguri de sare în plus). Într-o oală am pus 7 l de apă la fiert și am adăugat sarea ca să se dizolve. Dupa ce da in clocot saramura se lasa sa se răcoresca.
Se pune saramura călduță peste gogonele și se lasă să se răcească. Dacă nu ajunge saramura se mai prepară. Borcanele vor ramane descoperite pana se raceste saramura dupa care, se vor acoperi cu prosoape de hartie pentru o perioada de 3-4 zile pana se finalizeaza fermentarea.
A doua zi se vor ”vântura ”, adica se va scoate (răsturnăm borcanul) saramura din borcan in alt recipient , urmand ca apoi sa fie pusa la loc.
A treia zi se va repeta ”ritualul” din ziua a doua. Acum, dacă este cazul, se va completa cu saramura, se va indeparta spuma, adaugam cate o aspirina deasupra stratului de marar cu telina (pentru a evita formarea mucegaiului produs prin fermentare) si se vor sigila borcanele (vom pune capac). Se vor pune in camara (spatiul de depozitare trebuie sa fie racoros) sau la beci.
Aproximativ dupa 10-12 zile, gogonelele vor fi bune de consumat.
Perioada optimă de recoltare a gogonelelor pentru murat este luna septembrie
Cam așa ar trebui să arate gogonelele pentru a obține murături de calitate
Se spală gogonelele și se țin in apa rece 1-2 ore pentru a se elimina ”gustul amarui dat de curpeni”.
Le scoatem din apă și le punem intr-un vas la îndemână.
Prgătim celelalte ingrediente : curățăm usturoiul, spălăm ardeii iuți, curățăm și spălăm cimbrul și mărarul
Morcovul se taie rondele și usturoiul se taie fâșii pentru ca să se poată strecura printre gogonelele.
Când toate ingredientele sunt pregătite, incepem să așezăm in borcane (foarte bine spălate). La fundul borcanului așezăm un strat format din marar, cimbru, usturoi, feliuțe de morcov și frunze de țelină, câte o crenguță din fiecare (usturoi = un cățel tăiat feliuțe), după care adăugăm 1-2 rânduri de gogonele, continuăm cu morcov, ardei iuți, usturoi ... și tot așa până se umple borcanul. Deasupra repetăm stratul de la fundul borcanului. Adăugăm saramura.
Vânturăm gogonelele 3 zile la rănd, după care sigilăm cu capace ( a vântura inseamnă să scoatem apa din borcane intr-un vas și să o turnăm la loc, pocedeul se va repeta de 3-4 ori la rând timp de 3 zile), după care sigilăm cu capace
După sigilare, le etichetăm și le transferăm în camera de depozitare