Ingrediente
(pentru un borcan de 3 litri)
2-2,5 kg zmeură
500 ml alcool dublu rafinat de 96 de grade
kg zahăr tos
Vodcă sau uică de casă (în completare)
Mod de preparare
Zmeura nu trebuie spălată deoarece va absorbi multă apă. Se va curata cu atentie de impuritati si se va pune intr-un borcan cu gura larga, cu atentie ca sa ramana cat mai intreaga.
Spre deosebire de celelalte lichioruri de fructe (afinata, ciresata sau visinata), de aceasta data vom adauga intai alcolul peste fructe deoarece, zmeura este mult mai perisabila si va fermenta foarte usor. Abia dupa 24 de ore vom adauga zaharul (intre timp zmeura se va intari de la alcool) si lasam la macerat 30-40 de zile la loc racoros.
După perioada de macerare, vom trece lichidul printr-o sita si un tifon (pentru a obtine o zmeurata clara si limpede).
Punem in recipiente de sticla, sigilam cu capace si transferam in camera de depozitare.
Zmeura trebuie culeasă cu grijă să rămână intreagă (nu se va spăla)
Punem zmeura intr-un borcan (are gura mai larga și evităm sa strivim fructele), adăugăm alcolul iar a doua zi adăugam și zahărul
După perioada de maturare, treceți printr-o sită și serviți (sau imbuteliați )