Pentru friptură
800 g pulpă de porc
2-3 linguri ulei
1/2 lingurita usturoi granulat
1 lingura boia de ardei dulce
sare
piper
Pentru cartofi natur
500 g cartofi
20 g unt
Pentru sos de smântână
sos de carne (ce ramăne in tigaie după ce scoatem friptura)
200 ml smântână dulce de gătit 32% grasime
100 g parmezan ras
piper boabe
Pentru decor (optional)
semințe de susan albe și negre
roșii cherry
ardei kapia roșu
Mod de preparare
Luam o tigaie cu capac si punem la incins uleiul uleiul. Portionam carnea si o asezam in tigaie pe un singur rand, asezonam cu sare, piper si boia de ardei si lasam totul la rumenit pe fiecare parte circa 5 minute la foc mare.
Adaugam usturoiul granulat si cei 50 ml apa, punem capacul si reducem focul la mediu spre minim. De-acum, carnea se va inabusi la foc domol.
Trebuie sa stam prin preajma si sa fim atenti sa nu se arda. Incercam cu o furculita sa vedem daca este frageda, daca nu completam cu alti 50 ml de apa punem iarasi capacul. Continuăm pana ce carnea este moale si frageda. Feliile de pulpă de porc nu trebuie intoarse. Cand totul este fraged, bagam la cuptor pentru 8-10 minute la 180 grade. Vom obtine o friptura frageda si aurie, cu un gust deosebit.
Cât se gateste friptura, curatam cartofii, îi spalam, îi taiem rondele si iî punem la fiert in apa rece in care am adaugat untul si un praf de sare (untul ajuta cartofii sa nu se sfărâme la fiert).
Separat intr-o cratita mica, punem sosul de la carne (ce ramane in tigaie dupa ce scoatem friptura), si smântâna dulce la foc mediu. Smantâna este destul de lichida dar prin tratare termica se va ingrosa putin. Fierbem smântâna 3-4 minute, oprim focul si adaugam parmezanul ras, cantitatea de parmezan difera in functie de cantitatea de sos de carne, (dar puteti sa puneti sos de carne mai putin nu este nevoie sa-l consumati pe tot), piper boabe si putin piper macinat. Gustam de sare (atentie, parmezanul este sarat, nu punem sarea inainte) si daca mai trebuie mai adaugam.
Preparatul este gata, putem servi alaturi de cartofi natur, asezonati cu un sos de smântână dulce cu parmezan și piper.
Carnea o spălăm și o stergem cu un prosop de hârtie
Porționăm pulpa de porc după preferintă
Punem carnea intr-o tigaie, asezonăm cu sare piper si boia dulce de ardei
Prăjim la foc iute 5 minute pe ambele părti, reducem temperatura și tinem acoperit incă 15-20 minute
Pentru cartofi natur găsiți rețeta aici
Decorăm cu frunze de salată verde, rosii cherry, semințe de susan. Să aveți poftă!