Ingrediente
(pentru o damingeană de 3 litri)
1,5 kg vișine (cu tot cu sâmburi)
500 ml alcool dublu rafinat de 96 de grade
1,2 kg zahăr tos
2 litri țuică de casă de 40-50 grade
Mod de preparare
Se incepe prin a spala foarte bine fructele, este indicat sa lasam fructele o ora in apa rece pentru a indeparta eventualii ”musafiri nepoftiti”😉 Fructele se pun impreuna cu zaharul, pe straturi, intr-o damingeana sau borcan de 3-5 litri.
Incercati sa asezati un strat de visine, dupa care unul de zahar si tot asa. Se lasa visinele la macerat timp de 7 zile, pentru ca fructele sa-si lase siropul delicios care la final se va transforma intr-o delicioasa visinata. Damingeana (sau borcanul) pe care o folositi se acopera cu un capac. Recipientul de sticla trebuie pastrat in camera de depozitare, timp de 7 zile, la o temperatura de max 18 grade pentru a nu fermenta. Vasul trebuie o data la 2 zile ”rasturnat” pentru a ajuta ingredientele (visinele+zaharul) sa se amestece bine.
Dupa o saptamana, se adauga alcoolul de 96 grade si se mai asteapta o saptamana pentru ca fructele sa-si ia din taria alcolului, dupa care, se adauga tuica de casa și se sigileaza vasul cu ajutorul unui capac. Se depoziteaza intr-un loc racoros, timp de 2 luni de zile. Visinata se lasa la maturat intre 2 si 6 luni, abia atunci poate fi ”trasa” de pe fructe, pusa in sticle, sigilata si depozitata la rece.
Spălăm vișinele și le curățăm de codite
Punem intr-un vas vișinele și zaharul, apoi rasturnam de câteva ori vasul pentru ca cele două ingrediente să se amestece
După 7 zile se adaugă alcoolul de 96 de grade, după alte 7 zile se va adăuga țuica, se sigilează cu capac și se lasă la maturat între 2 și 6 luni
Vișinată lăsată la maturat