Ingrediente
30 ml ulei
3 morcovi
0.5 țelină
1 rădăcină de pătrunjel
1 rădăcină de păstârnac
1 ceapă mică
1 ardei vrde sau roșu
1 lingură pastă de ardei dulce
borș de putină sau borș magic
sare
500 g carne de pasăre (pulpe dzosate sau piept)
60 g orez
1 lingură pesmet fin
pătrunjel si leuștean verde
1 ou
sare
piper proaspat macinat
Toate zarzavaturile (ceapa, morcovii, țelina și rădăcina de pătrunjel) se curăță și se taie cubulețe. Se pun la călit în ulei într-o oală mare. Se acoperă apoi cu 2-3l de apă.
Se toacă mărunt ardeiul și se adaugă și el în supă. Se fierbe supa timp de 20-30 minute.
Între timp se prepară perișoarele. Sunt câteva secrete care garantează reușita perișoarelor: carnea trebuie să fie dată prin mașină prin sita mica pentru a fi fină și să nu trebuie sa aibă multă grăsime, iar orezul trebuie să fie fiert inainte aproximativ 5 minute, scurs, fara a fi insa clătit, pentru ca perișoarele să nu aiba un aspect ”jumulit”😉 atunci când fierb.
Se amestecă într-un bol toate ingredientele pentru perișoare si se frământă bine. Punem apă rece intr-un bol și cu mâinile umede modelăm perișoarele de dimensiunea unor nuci. Pe masura ce le modelam le punem intr-o cratita cu apa fierbinte, la foc mic pentru a ”scăpa” de inestetica spuma de carne care se formează. Lasam 2-3 minute până exteriorul acestora se ”albește” (in acest fel perisoarele se sigilează la exterior pastrând astfel sucul din carne in interior), le scoatem cu o paleta și le transferam in supa fierbinte pregatita dinainte.
Adaugam pasta de ardei și lasăm la fiert la foc mediu aproximativ 10-15 minute. Perișoarele fierte vor urca la suprafață.
La final se adaugă borșul (care poate fi înlocuit cu suc de lamâie, sare de lamâie sau bors magic), se potrivește de sare și se servește fierbinte cu smântână, cu pătrunjel sau leuștean proaspăt si bineânteles cu nelipsitul ardei iute.
Spălăm și zvântăm cu un prosop de hârtie carnea de pasăre
Tocăm la mașină prin sita mica
Fierbem orezul aproximativ 5 minute și il lasăm la scurs
Cu mâna umedă formăm perișoare de mărimea unor nuci
Punem perișoarele formate intr-o cratiță cu apă fierbinte la foc mic pentru 2-3 minute pentru sigilare
Scoatem perișoarele intr-un bol pentru a le transfera in supă
Adaugam perisoarele in supa fierbinte pregătită anterior și mai fierbem 10-15 minute la foc mediu.
Să aveți poftă