Ingrediente
400 g piept de porc (sau ceafă)
sau
400 g piept și pulpe de pui
sau
400 g amestec de ceafă de porc și carne de pasăre (în cantități egale)
1 lingură pesmet
30 ml lapte 3,5% grasime
2 ouă
1 felie de pâine inmuiată în lapte
1/4 linguriță rasă de sare
1/4 linguriță piper măcinat
1/4 linguriță usturoi granulat
1/4 linguriță boia dulce
1 legătură mărar
3-4 linguri făina albă pentru format chiftelele
ulei pentru prăjit (aprox.300 ml)
Pentru sos:
20 ml ulei de floarea soarelui
4 lingurițe cu vârf de făina albă
2 linguri ketcup dulce
sare, piper
aproximativ 300 ml apă
Mod de preparare
Pieptul de porc se spală, se stege cu un prosop de hârtie și se porționează. Se toacă la mașină prin sita mica.
Adăugam in bol peste carnea tocată mărarul spalat si tocat marunt, usturoiul granulat (daca nu aveti usturoi granulat puteti pune 3-4 catei de usturoi cutatati de coaja bine zdrobiti), sarea, piperul proaspat macinat, cele 2 felii de pâine inmuiate in 50 ml lapte maruntite, pesmetul si ouăle. Omogenizăm compoziția și o lăsăm 30 de minute să-și dezvolte aromele.
Luăm câte o lingură din compoziție, pe care o trecem prin făină de grâu si cu mâna formăm chiftelele.
Intr-o tigaie punem ulei la incins, cand este fierbinte punem una câte una chiftelele in tigaie și le lăsăm la foc mediu spre tare la prăjit. Dupa 8-10 minute (sau când se reduce spuma care se formeaza la prajit) intoarcem chiftelele pe cealaltă parte si din 2 in 2 minute le intoarcem din nou până obtinem niște chiftele rumenite pe gustul nostru (mai crocante sau mai putin crocante).
La final, chiftelele trebuie să fie crocante la exterior (fără a fi arse) si suculente in interior (fără a fi crude).
Pentru sos, într-o cratiță punem 20 ml ulei, adăugăm făina amestecată cu puțină sare+ketcup+piper+apă (300 ml) și trcută prin sită (ca să nu facă cocoloașe). Dam drumul la foc la intensitate mică si amestecăm incintinuu până când compozitia se ingroașă. trebuie să aibă consistența unei smântâni fermentate (consistență medie).
Adăugăm piftelele și lăsăm să fiarbă la foc mic 8-10 minute. Daca mai este necesar mai adăugati puțină apă, dacă este prea subțire lăsați să fiarbă la foc mic fără capac (totul este în funcție de ce consistență doriți să obțineți).
Aranjați pe farfurie și serviți.
Să aveți poftă !
Pieptul de porc se spală, se stege cu un prosop de hârtie și se porționează. Se toacă la mașină prin sita mica.
Adăugam peste carnea tocată mărar, usturoi, sare, piper, pesmet ouă și cele două felii de pâine inmuiate in lapte și stoarse bine.
Omogenizăm compoziția și o lăsăm 30 de minute să-și dezvolte aromele
Luăm câte o lingură de compoziție, pe care o trecem prin făină albă si cu mâna formăm chiftelele. Intr-o tigaie punem ulei la incins, cand este fierbinte punem una câte una chiftelele in tigaie și le lăsăm la foc mediu spre tare la prăjit.
Dupa 8-10 minute intoarcem chiftelele pe cealaltă parte si din 2 in 2 minute le intoarcem din nou până obtinem niște chiftele rumenite pe gustul nostru
La final, chiftelele trebuie să fie crocante la exterior (fără a fi arse) si suculente in interior (fără a fi crude).
Intr-o cratiță punem 20 ml ulei, adăugăm făina amestecată cu puțină sare+ketcup+piper+apă (300 ml) și trcută prin sită (ca să nu facă cocoloașe). Dam drumul la foc la intensitate mică si amestecăm incintinuu până când compozitia se ingroașă. trebuie să aibă consistența unei smântâni fermentate (consistență medie).
Adăugăm piftelele și lăsăm să fiarbă la foc mic 8-10 minute. Daca mai este necesar mai adăugati puțină apă, dacă este prea subțire lăsați să fiarbă la foc mic fără capac (totul este în funcție de ce consistență doriți să obțineți).
Aranjați pe farfurie și serviți alături de o mămăliguță caldă. Sunt delicioase.
Să aveți poftă !