500-600 g vinete (2 vinete)
1 ceapă mică
1/2 linguriță usturoi granulat
sare
piper proaspăt măcinat
Maioneza:
1 galbenus de ou fiert
1 galbenuș de ou crud
1 linguriță muștar
100 ml ulei
sare
suc de lămâie
sau 2 linguri de maioneză din comerț
Mod de preparare
Prima data se inteapa vinetele cu o scobitoare din loc in loc, astfel in timpul coacerii vinetele nu vor crăpa.
Vinetele se pot coace
- fie pe o tava de tabla subtire pe focul de la aragaz daca stati la boc, la foc mediu spre iute
- fie la cuptor, sau pe jar daca aveti posibilitatea si nu stati la bloc.
Se curata de coaja si se lasa la scurs, intr-o strecurătoare de plastic sau inox. In timpul prepararii incercati pe cat posibil sa folositi ustensile din lemn, plastic sau inox pentru a evita inegrirea lor.
Intre timp ne ocupăm de maioneza. In bolul de la mixer se pun cele doua galbenusuri, crud si fiert, cel fiert se sfarama bine. Eu il pun intr-o sită si il apas usor cu lingura pana ce iese foarte fin. Se poate foarte usor face si cu furculita. Se adauga zeama de lamaie, mustarul si putina sare, puteti complecta mai tarziu cu sare dupa gust. Se mixeaza la prima treaptă foate bine, apoi incet se adauga si uleiul câte putin amestecandu-se după fiecare adaugare.
Daca in timpul prepararii maioneza este foarte densa, adaugati cate o jumatate de lingurita de apa rece pentru a o dilua sa puteti apoi adauga mai mult ulei. Binenteles, daca cantitatea de vinete este mult mai mare, atunci si cantitatea de oua folosita pentru prepararea maionezei trebuie modificata.
Dupa ce vinetele s-au scurs , se toacă mediu sau mărunt cu ajutorul unui cutit de inox sau lemn. Eu le pun în bolul mixerului, adaug ceapa tăiată foarte mărunt și scursă de zeamă, usturoiul granulat, sare și piper câte puțin, iar dacă este nevoie mai putem adăuga mai spre final (in funcție de gustul fiecaruia).
Se adaugă 2-3 linguri de maioneză, amestecăm până se omogenizeaza bine și o dăm la rece până în momentul servirii.
Să aveți poftă !
Alegem vinete sănătoase, le spălăm și le uscăm cu un prosop de hârtie.
Le coacem și le lăsăm 5 minute să se răcorească.
Le curățăm de coajă și le punem intr-o sită la scurs, după care le punem intr-un bol.
Le tocăm cu un cuțit de inox potrivit de mari, deoarece făcute la mixer ele se vor mai mărunți.
Le punem în bolul mixerului, adăugăm ceapa tăiată foarte mărunt și scursă de zeamă, usturoiul granulat, sare și piper câte puțin, iar dacă este nevoie mai putem adăuga mai spre final (in funcție de gustul fiecaruia). mixăm 3-4 minute.
Adăugăm 2-3 linguri de maioneză (sau după preferință), amestecăm până se omogenizeaza bine și o dăm la rece până în momentul servirii.
Să aveți poftă !