Ingrediente
Pentru aluat:
400 g cartofi
200 ml apă de la fiert cartofii
8 g drojdie uscată
1 lingură zahăr
1 ou
1 linguriță sare
650 g făină de grâu
30 ml ulei
Pentru umplutură:
150 g brânză de vaci
200 g mozzarella
Mod de preparare
Curățăm cartofii, îi tăiem cuburi și îi punem la fiert la foc mediu pentru 10 minute sau până când furculița intră ușor în cartof. Scurgem apa de la fiert dar întâi oprim 200-250 ml într-un vas. Lăsăm să se răcească iar când au ajuns la temperatura camerei, îi pasăm cu un mixer vertical până obținem un piure. Acum măsurăm 200 ml apa de la cartofi și adaugăm în piure, treptat, amestecand cu grijă de fiecare dată. Adăugăm și drojdia care intre timp a fost activată.
Acum adăugăm 1 ou și 1 linguriță de sare. Amestecam si incepem să adăugăm treptat făina. Aluatul va fi lipicios în procesului de frământare, așa că vom turna in aluat 30 ml de ulei. Continuăm să frământăm aluatul încă câteva minute până devine uniform, neted și elastic. In acest moment vom pune aluatul la dospit pentru aproximativ o oră.
Cât aluatul stă la crescut, ne ocupăm de umplutură. Punem intr-un castron brânza de vaci peste care dăm pe răzătoare mozzarella (puteți folosi cașcaval) și amestecăm.
Aluatul a crescut foarte frumos. Presărăm pe masa de lucru făină, întindem aluatul și îl rulam (îl facem sul) și Îl vom împărți în 12 bucăți aproximativ egale. Acest aluat este potrivit pentru orice tip de plăcinte, cu o umplutură complet diferită. Le puteti face dulci sau sarate, dupa preferinta.
Luăm fiecare bucată de aluat, o aplatizăm cu mâinile și punem umplutura în centru. Ridicăm marginile aluatului (ca la plăcintele ”poale în brâu”) și strângem. Întoarcem plăcinta pe cealaltă parte, o rotunjim cu mâinile, apăsând ușor, turtind-o. Dacă este nevoie, vă puteți ajuta de un sucitor pentru a obține o turtă netedă.
Se încinge suficient ulei într-o tigaie, se pune turta și se prăjește la foc mediu până devine aurie, întoarcem turta și pe cealaltă parte. Când sunt coapte le transferăm intr-un platou până se vor coace și celelalte. Dacă aveți susținători pe margine nu vor rezizta mult timp și vor dispărea din platou😄
La final le puteți pudra cu puțin zahăr dar nu este neapărat necesar. Să aveți poftă !
Curățăm cartofii, îi tăiem cuburi și îi punem la fiert la foc mediu pentru10 minute sau până când furculița intră ușor în cartof. Scurgem apa de la fiert dar întâi oprim 200-250 ml într-un vas.
Lăsăm să se răcească iar când au ajuns la temperatura camerei, îi pasăm cu un mixer vertical până obținem un piure. Acum măsurăm 200 ml apa de la cartofi și adaugăm în piure, treptat, amestecand cu grijă de fiecare dată. Adăugăm și drojdia care intre timp a fost activată.
Acum adăugăm 1 ou și 1 linguriță de sare. Amestecam si incepem să adăugăm treptat făina. Aluatul va fi lipicios în procesului de frământare, așa că vom turna in aluat 30 ml de ulei. Continuăm să frământăm aluatul încă câteva minute până devine uniform, neted și elastic.
In acest moment vom pune aluatul la dospit pentru aproximativ o oră.
Cât aluatul stă la crescut, ne ocupăm de umplutură. Punem intr-un castron brânza de vaci peste care dăm pe răzătoare mozzarella (puteți folosi cașcaval) și amestecăm.
Aluatul a crescut foarte frumos. Presărăm pe masa de lucru făină, întindem aluatul și îl rulam (îl facem sul)
Îl vom împărți în 12 bucăți aproximativ egale..
Luăm fiecare bucată de aluat, o aplatizăm cu mâinile și punem umplutura în centru. Ridicăm marginile aluatului (ca la plăcintele ”poale în brâu”) și strângem.
Întoarcem plăcinta pe cealaltă parte, o rotunjim cu mâinile, apăsând ușor, turtind-o. Dacă este nevoie, vă puteți ajuta de un sucitor pentru a obține o turtă netedă.
Gata, am asezat toate cele 12 turte intr-o tavă pe o foaie de copt ca să nu se lipească si ne apucăm să le coacem.
Se încinge suficient ulei într-o tigaie, se pune turta și se prăjește la foc mediu până devine aurie.
Intoarcem turta și pe cealaltă parte.
Când sunt coapte le transferăm intr-un platou până se vor coace și celelalte. Dacă aveți susținători pe margine nu vor rezizta mult timp și vor dispărea din platou😄
La final le puteți pudra cu puțin zahăr dar nu este neapărat necesar. Să aveți poftă !