Ingrediente:
1 buc de conopidă de 1-1,2 kg
50-60 g unt cu 82% grăsime
2-3 linguri ulei
4-5 ouă
200 g cașcaval
sare și piper după gust
sos de cilli dulce (optional)
Mod de preparare:
Preîncălzim cuptorul la 180 de grade celsius.
Dăm cașcavalul pe răzătoarea cu ochiuri mari
Curățăm conopida, o spălam și o desfacem în buchețele potrivite. Punem o oală cu apă și sare la fiert pentru a opărim conopida. In momentul in care apa incepe sa fiarba adaugam buchetelele de conopida si lasam la fiert 3-4 minute la foc potrivit. Cu ajutorul unei pumiere, scoatem conopida din apa in care a fiert.
Intr-o tava, (vas de ceramica, vas de yena, orice aveti la indemana) puneti untul si introduceti tava la cuptor pentru 30 de secunde pana se topeste untul (nu se lasa sa se incinga), adaugam 2-3 linguri de ulei si buchetelele de conopida, sare si piper, amestecam conopida cu untul din tava si introducem tava la cuptor pentru 10-15 minute la 190- 200 grade (depinde de cuptorul dumneavoastră) pana conopida prinde o culoare aurie. Amestecam de 2-3 ori pentru a se rumeni uniform pe toate partile.
Cât timp se rumeneste conopida, intr-un bol punem 4-5 oua, batem bine cu telul, adaugam cascavalul ras anterior, sare, piper si omogenizam compozitia.
Când conopida capata o culoare aurie, scoatem tava din cuptor, o transferăm intr-un alt vas (in cazul me o tava rotunda) adaugam compozitia de ou cu cascaval pe care incercam sa o distribui uniform in tot vasul. Introducem tava din nou la cuptor pentru inca 10 minute la temperatura de 190 grade după care ridicam temperatura la 220 pentru înca 10 minute pentru gratinare sau pâna cand compozitia din tava prinde o culoare aramie deasupra.
Scoatem tava din cuptor, lasam la odihna 5 minute, portionam si servim. Eu obisnuiesc sa folosesc sos de cilli dulce deasupra, îi da un gust si o aroma deosebita. Cu sau fara sos de cilli, preparatul va fi unul delicios.
Să aveti poftă !
Curățăm conopida, o desfacem în buchețele și o spălăm
Intr-o cratiță punem apă la fiert cu puțină sare. In momentul in care apa începe să fiarbă adăugăm conopida si lăsă la fiert 3-4 minute
După ce fierbem conopida 3-4 minute o scurgem de apa în care a fiert
Punem intr-o tava 2-3 linguri de ulei și 50-60 g unt, adăugam conopida și introducem tava la cuptor la temperatura de 190-200 grade pentru 15 minute
Dăm cascavalul pe răzătoarea mare
Batem ouăle, adăugăm cașcavalul, asezonăm cu sare și piper și omogenizăm
Tapetăm o tavă (sau orice alt vas aveți la dispoziție) cu hârtie de copt, transferăm conopida in tavă, adăugăm compozitia de ou cu cașcaval
Introducem tava la cuptor pentru 10 minute la temperatura de 190 grade, după care mărim temperatura la 220 pentru inca 10 minute pentru gratinare
Pregătim un platou (sau puteți servi direct din tavă daca nu aveți musafiri) Eu am pregătit un platou pentru brânzeturi
După timpul de odihnă de 5 minute, transferăm preparatul pe platou după care poate fi servit
Porționăm
Aranjăm pe farfurie. Eu o prefer cu puțin sos de cilli dulce care îi dă o savoare deosebită
Să aveți poftă !