1.5 kg cartofi
1 ceapă mare
1 morcov
1/2 dovlecel zuchini
1 ardei gras roșu
2 linguri de pastă de ardei
sare si piper
50 ml ulei de floarea soarelui
câteva fire de pătrunjel
Mod de preparare
Se curata cartofii de coaja si se taie cuburi potrivit de mari. Se toaca ceapa marunt si se taie cubulete ardeiul, morcovul si dovlecelul.
In uleiul incins se pune la calit ceapa, cam 5 minute dupa care se adauga celelalte legume taiate cubulete. Se calesc 5 minute la foc potrivit, pana se inmoaie, se adauga pasta de ardei si cartofii taiati (cuburi sau in functie de preferinta).
Se adauga sarea si piperul proaspat macinat si completam cu apa, apoximativ 600-800 ml apa. Daca doriti ca tocanita sa fie mai scazuta, apa trebuie sa fie cu un deget sub nivelul cartofilor, daca o doriti mai ”zemoasa” atunci apa trebuie sa fie la nivelul cartofilor (mie imi place mai scazuta). Se lasa totul la fiert la foc mediu pana cartofii sunt fierti (cam 30 minute).
Se stinge focul, se verifica de sare si se adauga patrunjelul tocat. Se acopera cu capac si se lasa sa se racoreasca pana pregatiti salata..
Se poate servi cu : muraturi sau gogosari marinati la otet (pe timp de iarna) sau cu orice salata doriti. Eu am ales sa o combin cu o salata de rucola si varza rosie (in parti egale), a carei reteta o gasiti dand click pe imagine
Călim in ulei ceapa, morcovul, dovlecelul și ardeiul roșu
Adăugăm cartofii tăiați cuburi și completăm cu apă până la 1 cm sub nivelul cartofilor din vas.
Amestecăm, adăugăm sare, piper și lăsăm la fiert la foc mediu spre mic până cartofii sunt fierți. Dacă mai este nevoie mai adăugăm apă si mai dăm un clocot.