Ingrediente
300 ml lapte
250 ml apă călduță
1 ou
800 g făină albă tip 000
30 g zahăr
20 g sare
50 ml ulei de floarea soarelui
15 g drojdie proaspătă sau 7 g drojdie uscată
5 g praf de copt (1/2 pliculeț)
tavă 30 x 15 x 10 cm
Mod de preparare
Intr-un bol se punem laptele și apa incălzite în prealabil, drojdia și zaharul (eu am folosit bolul mixerului) . Se amestecă bine și se lasă drojdia să se activeze 10 - 15 minute.
După ce drojdia este activată, se adaugă oul, sarea și treptat făina cernută amestecată cu praful de copt. Adăugăm 1/2 din cantitatea de făină și amestecăm bine cu paleta după care schimbăm paleta mixerului cu cârligul și continuăm să adăugăm treptat toată cantitatea de făină. Mixăm aproximativ 15 minute până obținem un aluat potrivit de moale și lipicios. Puteți foarte bine frământa la mână, cantitatea fiind mica nu necesită prea mult efort.
Transferăm aluatul intr-un bol (lighean) mai mare uns cu puțin ulei, acoperim cu un prosop de bucătărie și lăsăm la loc cald o oră, sau până își dublează volumul.
După ce a crescut, se transferă aluatul pe un blat de lucru (planșetă), se aplatizează și se aduc marginile spre mijloc după cum se vede în poză. Se intoarce ”bila” de aluat, se acoperă și se lasă din nou la crescut pentru 20-30 de minute. Procedeul de modelare se repetă de două ori.
Tapetăm o tavă cu unt și făină și la a doua modelare se forma tăvii și se va așeza direct in tava de copt, se aplatizează și se lasă la crescut inca 20 - 30 minute.
După ce a crescut a doua oară, presărăm deasupra puțină făină.
Introducem tava la cuptorul preîncălzit la 200 grade celsius pentru 40 - 45 de minute, sau până se rumenește frumos. Puteți face testul cu scobitoarea dar cu siguranță va fi perfect coaptă.
Scoatem pâinea din cuptor pe o planșetă și o lăsăm să se răcească. Pentru pofticioși 😉puteți chiar să gustați o bucată 😀
Poate vi se va părea procedeul complicat dar nu este deloc așa. Efortul depus este minim doar timpul de așteptare va fi ceva mal lung. Sincer ? Merită, veți obține o pâine foarte gustoasă și fără aditivi alimentari perfectă pentru samdwich.
Să aveți poftă !
Intr-un bol se punem laptele și apa incălzite în prealabil, drojdia și zaharul (eu am folosit bolul mixerului). După ce drojdia este activată, se adaugă oul, sarea și ...
... treptat făina cernută amestecată cu praful de copt. Adăugăm 1/2 din cantitatea de făină și amestecăm bine cu paleta după care ...
... schimbăm paleta mixerului cu cârligul și continuăm să adăugăm treptat toată cantitatea de făină. Mixăm aproximativ 15 minute până obținem un aluat potrivit de moale și lipicios. Puteți foarte bine frământa la mână, cantitatea fiind mica nu necesită prea mult efort.
Transferăm aluatul intr-un bol (lighean) mai mare uns cu puțin ulei, acoperim cu un prosop de bucătărie și ....
... lăsăm la loc cald o oră, sau până își dublează volumul.
Tapetăm o tavă cu unt și făină ...
După ce a crescut, se transferă aluatul pe un blat de lucru (planșetă) ....
.... se aplatizează și ...
... și se aduc marginile spre mijloc după cum se vede în poză. Se intoarce ”bila” de aluat, se acoperă și se lasă din nou la crescut pentru 20-30 de minute. Procedeul de modelare se repetă de două ori.
La a doua modelare vom da aluatului forma tăvii de copt ....
.... și se va așeza direct in tava de copt, se aplatizează ....
.... și se lasă la crescut inca 20 - 30 minute.
Introducem tava la cuptorul preîncălzit la 200 grade celsius pentru 40 - 45 de minute, sau până se rumenește frumos. Puteți face testul cu scobitoarea dar cu siguranță va fi perfect coaptă.
Scoatem pâinea din cuptor pe o planșetă și o lăsăm să se răcească. Pentru pofticioși 😉puteți chiar să gustați o bucată 😀
Poate vi se va părea procedeul complicat dar nu este deloc așa. Efortul depus este minim doar timpul de așteptare va fi ceva mal lung. Sincer ? Merită, veți obține o pâine foarte gustoasă și fără aditivi alimentari perfectă pentru samdwich.
Să aveți poftă !