Ingrediente
5 kg de ghebe curățate (cântărite inainte de a fi spălate, deoarece toți bureții absorb apă prin spălare)
2.50 kg ceapă curățată
5 kg ardei roșu (gogoșari, ardei kapia, ardei gras rosu)
750 g pasată de roșii
5-6 linguri zahăr (pentru diminuarea acidității rosiilor)
500 g ulei de floarea soarelui
3 linguri de sare neiodata
5-6 comprimate de aspirină (opțional)
piper (boabe sau macinat în funcție de preferințe)
5-6 foi de dafin
Mod de preparare
Curățăm de frunze și impurități ghebele, le spălăm in 3-4 ape in care am adăugat puțină sare (se vor curăța mult mai repede) și le punem intr-un vas la scurs. Intr-o oală, punem apă la fiert aproximativ până la jumătate,( deoarece ghebele la fiert vor face spumă și riscați să dea afară din oală) și punem ghebele la fiert pantru 10-15 minute (ele iși vor termina fierberea impreună cu celelalte legume în timpul preparării). După ce s-au scurs, ghebele vor fi date la mașina de tocat carne prin sita mare.
Curățăm și spălăm ceapa, o tăiem bucăți mari. Într-o oală încăpătoare, punem apă pe jumătate din capacitate, aducem la punctul de fierbere și adăugăm ceapa tăiată bucăți. Lăsăm să dea 2-3 clocote, o scurgem de apa în care a fiert și o lăsăm să se răcească. După ce s-a răcit, ea va fi tocată la mașină, prin aceeași sită pe care am folosit-o și la tocatul ghebelor (pentru a avea o textură uniformă la final).
Ardeii (eu am folosit ardei kapia-erau cei mai frumoși la acea vreme) nu trebuie spălați, deoarece îi vom coace (pentru dulceață si savoare). Asadar, vom coace ardeii la foc tare (doar atât cât să putem desprinde coaja - nu îi ardem că vom pierde din pulpă). Îi curățăm de pielițe și cotoare și îi dăm prin mașina de tocat (tot prin sita mare😉).
Într-o cratiță de aproximativ 15-20 kg, punem uleiul la incins, adăugăm toată ceapa tocată, punem și cele 5-6 foi de dafin (ne va fi mai ușor să le scoatem peste 5 minute datorită diferenței de culoare) și adăugăm și o lingură de sare. Cine dorește poate adăuga 5-6 comprimate de aspirină ca și ”conservant”. Călim astfel ceapa 10-15 minute la foc potrivit până scade toată apa lăsată de aceasta (amestecăm des pentru a nu se lipi de fundul cratiței, dupăm care adăugam ghebele tocate. Amestecam din când în când încă vreo 20 minute la foc moderat. După aproximativ 1 ora de la inceperea preparării compoziției de zacuscă vom adauga ardeii tocați și bulionul (pasata de roșii), reducem focul la mic spre moderat și lăsăm să fiarbă incet încă 40-45 minute.
Cât timp fierbe zacusca, vom pune borcanele la cuptor la o temperatură de 110 grade pentru 30 minute pentru sterilizare.
Pe un vas metalic, scoatem borcanele fierbinți din cuptor (nu vă temți nu se vor sparge) și cu ajutorul unei linguri și a unei mănuși de bucătărie, umplețile cu compozitia de zacuscă fierbinte. Sigilăm cu capace, ținem borcanele 10 minute pe capac (cu susul în jos) după care le vom întoarce în poziție normală și le vom lăsa până a doua zi (nu este nevoie de pat cald pentru sterilizare). A doua zi, vom eticheta și vom transfera borcanele la rece în camera de depozitare. Zacusca va rezista cu siguranță până la 3 ani, din această cauză eu fac întotdeauna o cantitate mai mare, spre exemplu în acest an am facut porție dublă. Din cantitățile de mai sus ve-ți obține 16 borcane de 330 g.
Să aveți poftă !
Curățăm de frunze și impurități ghebele, le spălăm in 3-4 ape in care am adăugat puțină sare (se vor curăța mult mai repede) și ....
.... le punem intr-un vas la scurs
Intr-o oală, punem apă la fiert aproximativ până la jumătate,( deoarece ghebele la fiert vor face spumă și riscați să dea afară din oală) și punem ghebele la fiert pantru 10-15 minute (ele iși vor termina fierberea impreună cu celelalte legume în timpul preparării)
După ce s-au scurs, ghebele vor fi date la mașina de tocat carne prin sita mare.
Curățăm și spălăm ceapa, o tăiem bucăți mari
Într-o oală încăpătoare, punem apă pe jumătate din capacitate, aducem la punctul de fierbere și adăugăm ceapa tăiată bucăți. Lăsăm să dea 2-3 clocote, o scurgem de apa în care a fiert și o lăsăm să se răcească.
După ce s-a răcit, ea va fi tocată la mașină, prin aceeași sită pe care am folosit-o și la tocatul ghebelor (pentru a avea o textură uniformă la final).
Ardeii (eu am folosit ardei kapia-erau cei mai frumoși la acea vreme) nu trebuie spălați, deoarece îi vom coace (pentru dulceață si savoare).
Asadar, vom coace ardeii la foc tare (doar atât cât să putem desprinde coaja - nu îi ardem că vom pierde din pulpă)
Îi curățăm de pielițe și cotoare și ...
... îi dăm prin mașina de tocat (tot prin sita mare😉)
Într-o cratiță de aproximativ 15-20 kg, punem uleiul la incins, adăugăm toată ceapa tocată, punem și cele 5-6 foi de dafin (ne va fi mai ușor să le scoatem peste 5 minute datorită diferenței de culoare) și adăugăm și o lingură de sare. Cine dorește poate adăuga 5-6 comprimate de aspirină ca și ”conservant”.
Călim astfel ceapa 10-15 minute la foc potrivit până scade toată apa lăsată de aceasta (amestecăm des pentru a nu se lipi de fundul cratiței, dupăm care adăugam ghebele tocate.
Amestecam din când în când încă vreo 20 minute la foc moderat.
După aproximativ 1 ora de la inceperea preparării compoziției de zacuscă vom adauga ardeii tocați și bulionul (pasata de roșii), reducem focul la mic spre moderat și lăsăm să fiarbă incet încă 40-45 minute.
Punem borcanele la cuptor la o temperatură de 110 grade pentru 30 minute pentru sterilizare
Pe un vas metalic, scoatem borcanele fierbinți din cuptor (nu vă temți nu se vor sparge) și cu ajutorul unei linguri și a unei mănuși de bucătărie, umplețile cu compozitia de zacuscă fierbinte. Sigilăm cu capace, ținem borcanele 10 minute pe capac (cu susul în jos) după care le vom întoarce în poziție normală și le vom lăsa până a doua zi (nu este nevoie de pat cald pentru sterilizare).
A doua zi, vom eticheta și vom transfera borcanele la rece în camera de depozitare. Zacusca va rezista cu siguranță până la 3 ani, din această cauză eu fac întotdeauna o cantitate mai mare, spre exemplu în acest an am facut porție dublă..
Din cantitățile de mai sus ve-ți obține 14 borcane de 330 g.
Să aveți poftă !