Ingrediente
4 oua + 2 oua pentru uns
1 kg faina alba
250 g zahar pentru aluat+100 g pentru sirop
+2 linguri pentru miezul de nuca macinată
50 g drojdie proaspata sau 14 g drojdie uscata
50 g unt
50 ml ulei de floarea soarelui
1 lingurita sare
1 fiola esenta vanilie
1 fiola esenta lamaie
1/2 praf de copt
600 ml lapte
500 g miez nuca macinat
miere sau sirop zahar
Mod de preparare
Separam albusurile de galbenusuri. Batem galbenusurile cu 250 g zahar pana se topeste zaharul (la mixer - aproximativ 10 minute).
Cat timp batem galbenusurile cu zahar, activam drojdia. Punem intr-un bol drojdia, o lingurita de zahar si 2-3 limguri de lapte caldut, amestecam sa se dizolve drojdia si o lasam sa creasca.
Cand galbenusurile s-au albit si si-au dublat volumul, adaugati 500 ml lapte caldut, omogenizati si adaugati si drojdia activata anterior. Amestecati totul la viteza redusa, adaugati esenta de vanilie si de lamaie (esenta de lamaie are rolul de a activa praful de copt in timpul coacerii).
Din albusurile ramase (4 albusuri) puteti face bezele.
Intre timp, cerneti faina, adaugati sarea si 1/2 pliculet praf de copt si omogenizati.
Peste compozitia de oua+zahar+lapte+drojdie, la viteza redusa a mixerului, adaugati treptat cate o lingura de faina, pana compozitia arata putin mai groasa ca cea de clatite. In acest moment, schimbati paleta mixerului cu cea pentru aluat. Adaugati restul de lapte si toata faina ramasa. Daca vi se pare ca aveti o compozitie prea densa, mai adaugati putin lapre (copozitia depinde foarte mult de faina folosita - eu folosesc faina "baneasa 000")
De retinut ca toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei, mai putin laptele pe care il vom incalzi (dar sa nu fie fierbinte, pentru ca in acest caz va fi afectata drojdia si nu va mai creste). Framantam la mixer aproximativ 10-15 minute. Daca nu aveti mixer pentru aluat, atunci, procedeul este acelasi doar ca, veti framanta la mana iar timpul de framantare va creste la 30 minute sau, pana aluatul se desprinde de pe mana si vor aparea bule de aer in compozitie.
Dupa 15 minute de framantare, putem adauga cele 50 g unt topit in 50 ml ulei (care de asemenea nu trebuie sa fie fierbinte) si mai framantam inca 10 minute.
Acoperim bolul (sau vasul) in care am framantat cu folie alimentara sau cu un prosop si lasam la dospit 1 ora, pana isi dubleaza volumul.
Pe o planseta, presaram putina faina sau ungem cu cateva picaturi de ulei, luam bucati din aluat si formam bastonase de 15-20 cm lungime si aproximativ 15-20 mm grosime dupa care formam din ele mucenicii sub forma cifrei 8.
Tapetam o tava cu hartie de copt, asezam mucenicii in tava la distanta de 2 cm (pentru a le lasa loc sa creasca) si lasam la odihna 10-15 minute, dupa care ii ungem cu galbenus de ou diluat cu 2 lunguri de lapte. Puteti folosi pentru uns oul intreg cu albus cu tot dar, in acest caz aspectul mucenicilor va fi unul diferit, suprafata acestora nu va mai fi la fel de intensa ca si culoare si nu va straluci.
Dupa cele 15 minute, introducem tava la cuptorul incins in prealabil la 180 grade si lasam sa se coaca aproximativ 20-25 minute sau pana trec testul cu scobitoarea.
Cat timp mucenicii sunt in cuptor, ne ocupam de sirop si miezul de nuca (eu folosesc sirop de zahar in loc de miere deoarece, prin scufundarea mucenicilor in acesta, compozitia acestora va capata un gust mai placut si nu se vor usca la fel de repede).
Dam miezul de nuca la masina prin sita marunta, il amestecam cu 2 linguri de zahar si il lasam deoparte. Punem la fiert 100 ml apa cu 100 g zahar si lasam sa fiarba 5 minute dupa ce da in clocot.
Dupa ce scoatem mucenicii din cuptor, ii trecem prin siropul de zahar fierbinte si apoi prin nuca macinata. Gata, mucenicii pot fi serviti.
Dintr-un kg de faina vor iesi aproximativ 40 de mucenici (in functie de marime). Pentru cantitati mai mici reduceti proportional cantitatile de mai sus.
Daca doriti ca mucenicii sa fie de post, atunci eliminati ouale din compozitie, inlocuiti laptele cu apă si untul cu ulei. Veti obtine un aluat ca pentru paine de casa.
Să aveți poftă!
Trecem făina prin sită (o cernem)
Pregătim drojdia, zahărul, separăm ouăle
Activăm drojdia
Batem galbenusurile cu 250 g zahar pana se topeste zaharul (la mixer - aproximativ 10 minute).
Cand galbenusurile s-au albit si si-au dublat volumul, adaugati 500 ml lapte caldut, omogenizati si adaugati si drojdia activata anterior. Amestecati totul la viteza redusa, adaugati esenta de vanilie si de lamaie (esenta de lamaie are rolul de a activa praful de copt in timpul coacerii). Peste compozitia de oua+zahar+lapte+drojdie, la viteza redusa a mixerului, adaugati treptat cate o lingura de faina, pana compozitia arata putin mai groasa ca cea de clatite. In acest moment, schimbati paleta mixerului cu cea pentru aluat. Adaugati restul de lapte si toata faina ramasa.
Punem aluatul la dospit, acoperim bolul (sau vasul) in care am framantat cu folie alimentara sau cu un prosop și ....
.... si lasam la dospit 1 ora, sau pana isi dubleaza volumul.
Pe o planseta, presaram putina faina sau ungem cu cateva picaturi de ulei dăm o formă lunguiață și porționăm.
Luam bucati din aluat si formam bastonase de 15-20 cm lungime si aproximativ 15-20 mm grosime ....
.... dupa care formam din ele mucenicii sub forma cifrei 8 și îi așezăm în tava tapetată cu hârtie de copt. Lasam la odihna 10-15 minute, dupa care ii ungem cu galbenus de ou diluat cu 2 lunguri de lapte.
Dupa cele 15 minute, introducem tava la cuptorul incins in prealabil la 180 grade si lasam sa se coaca aproximativ 20-25 minute sau pana trec testul cu scobitoarea.
Dupa ce scoatem mucenicii din cuptor, ii trecem prin siropul de zahar fierbinte si apoi prin nuca macinata.
Gata, mucenicii pot fi serviti.
Să aveți poftă !