Pentru cojile de eclere
200 ml apă
200 ml lapte
150 g unt
360 g faina albă
4 ouă
Pentru crema de vanilie
225 ml lapte
100 g zahar
20 g amidon de porumb (sau 35 g făină)
6 gălbenușuri
1 fiolă esență vanilie
200 g unt
Pentru frisca
200 g frișcă lichidă
25 g zahăr pudră
Pentru glazură
70 g ciocolata cu lapte
50 g frișcă lichidă fierbinte
Pentru cojile de eclere
Luăm o cratiță și toarnăm apa si laptele în ea, punem untul, zahărul, sarea și aprindem focul la minim. Amestecăm din când în când până untul se va topi.
Când untul s-a topit, adaugăm făina și amestecăm bine cu o lingura. După ce aluatul s-a legat, continuăm să amestecăm cu lingura încă 2-3 minute până omogenizăm bine compoziția. Luăm cratița de pe foc și răstoarnăm aluatul într-un bol încăpător și amestecăm până se va răci puțin.Apoi adaugăm treptat câte un ou, continuând să amestecăm.
Transferăm aluatul într-un poș de patiserie cu dui rotund, după care începem să formăm eclere de circa 12-15 cm pe tava tapetată cu foaie de copt. Trebuie neapărat să lasăm loc între ele deoarece prin coacere își vor mări volumul. Punem tava la cuptorul preâncălzit la 180-190 de grade celsius pentru circa 25-30 de minute sau până se rumenesc frumos. Atenție: pe timpul coacerii ușa cuptorului nu trebuie deschisă (din cauza aerului mai rece, eclerele se vor lăsa).
Pentru crema de vanilie
Cât timp se coc eclerele vom face crema de vanilie și frișca.
Tuarnăm laptele într-o cratiță și punem cratița la foc mic.
Între timp punem gălbenușurile într-un bol încăpător (eu am folosit mixerul), adăugăm peste ele zahărul și batem bine până devin lucioase, apoi adaugăm amidonul (sau făina) și omogenizăm.
Când, laptele ajunge la punctul de fierbere, turnăm peste galbenușuri 1/3 din cantitate și amestecăm rapid în compoziție pentru uniformizare, după care turnăm această compoziție înapoi în cratiță (peste laptele rămas) și amestecăm constant, pana cand crema de vanilie se ingroașă. Daca folosim esenta de vanilie, acum e momentul sa o adaugă. Luăm crema de pe foc, o lăsăm 5-6 minute si adaugam untul rece de la frigider.
Amestecam (să se incorporeze untul) si o lăsăm să se raceasca, acoperim cu folie alimentara, care intra in contact cu crema, pentru a preveni formarea unei cruste. Înainte de utilizare, crema poate fi mixată 2-3 minute pentru a o face mai pufoasă și mai cremoasă.
Pentru frișca
Se mixează smântâna la viteză mică 1, 2 minute, ca să se omogenizeze, apoi se crește treptat viteza. Când frișca devine fermă, se adaugă zahărul pudră și vanilia. Se continuă mixarea încă 5, 10 secunde.
Umplerea eclerelor
Scoatem eclerele din cuptor și le lasăm să se răcească complet. După care cu un cuțit ascuțit vom trasa o linie (o deschizătură) pe una din laturile acestuia pentru a le umple cu cremă sau în acest caz vom tăia pur și simplu un căpăcel. Avem grijă ca pentru fiecare ecler să folosim căpăcelul lui.
Cu un poș sau lingură, vom umple eclerele cu crema de vanilie peste care vom adăuga un strat de frișcă. Putem să pudrăm cu zahăr sau putem să facem o glazură de ciocolată.
Pentru glazura de ciocolata, am topit ciocolata, apoi am adaugat frișca lichidă, putin cate putin, pana glazura a ajuns la consistenta dorita.
Să aveți poftă !
Luăm o cratiță și toarnăm apa si laptele în ea, punem untul, zahărul, sarea și aprindem focul la minim. Amestecăm din când în când până untul se va topi.
Când untul s-a topit, adaugăm făina și amestecăm bine cu o lingura. După ce aluatul s-a legat, continuăm să amestecăm cu lingura încă 2-3 minute până omogenizăm bine compoziția
Apoi adaugăm treptat câte un ou, continuând să amestecăm.
Așa ar trebui să arate aluatul.
Transferăm aluatul într-un poș de patiserie cu dui rotund, după care începem să formăm eclere de circa 12-15 cm pe tava tapetată cu foaie de copt. Trebuie neapărat să lasăm loc între ele deoarece prin coacere își vor mări volumul. Punem tava la cuptorul preâncălzit la 180-190 de grade celsius pentru circa 25-30 de minute sau până se rumenesc frumos.
Scoatem eclerele din cuptor și le lasăm să se răcească complet.
In bolul unui mixer (sau manual intr-un bol cu ajutorul unui tel de bucătărie) punem gălbenusurile, zahărul și amidonul (sau făina) și omogenizăm
Când laptele este cald (înainte de punctul de fierbere) adăugăm peste gălbenușurile bătute 1/3 din cantitate și amestecăm, după care ....
.... adăugăm compoziția de ouă peste laptele fierbinte și amestecăm incontinuu.
Fierbem la foc mediu, amestecând incontinuu până compoziția se ingroașă (aproximativ 10 minute).
Când compoziția s-a ingroșat, luăm de pe foc, lăsăm 5-6 minute să se răceacă și adăugăm untul rece (de la frigider) în 2-3 tranșe.
Amestecăm continuu până încorporăm tot untul.
Turnăm crema rezultată intr-un vas termorezistent și ....
.... acoperim vasul cu folie alimentară, presând pe suprafașa cremei și dăm la frigider pentru 2-3 ore sau până la utilizare.
Cu un cuțit ascuțit vom trasa o linie (o deschizătură) pe una din laturile acestuia pentru a le umple cu sau în acest caz vom tăia pur și simplu un căpăcel. Avem grijă ca pentru fiecare ecler să folosim căpăcelul lui. Cu un poș sau lingură, vom umple eclerele cu crema de vanilie
Peste stratul de cremă de vanilie vom adăuga un strat de frișcă.
Inchidem eclerele (aducem căpăcelul peste cremă și frișcă) si pudrăm cu zahăr sau.....
.... putem face o glazură de ciocolată. Pentru glazura, am topit ciocolata, apoi am adăugat frișca lichidă, puțin cate puțin, până glazura a ajuns la consistența dorită.
De această dată eu am ales să decorez cu zahăr pudră.
Să aveți poftă !