Ingrediente
3 kg conopidă
3-4 borcane de 800 g
5-6 linguri de sare neiodată
3-4 litri apă
2-3 morcovi
frunze de țelină
flori de mărar cu semințe
boabe de piper
boabe de ienupahar
boabe de mustar
cimbru
3-4 căței de usturoi
3-4 ardei iuți (opțional)
Mod de preparare
Alegem conopida proaspata si sanatoasa. Pe fundul borcanelor punem 2-3 frunze de telina, boabe de mustar si de piper (pastram boabe de piper si pentru saramura).
Spalam conopida bine sub jet de apa, rupem buchetele si le asezam in borcane avand grija sa punem si rondele de morcovi printre ele. Peste buchetele punem in fiecare borcan cate o floare uscata de marar.
Punem la fiert apa cu sare neiodata, cu cateva boabe piper, boabe de mustar si boabe ienibahar.
Lasam saramura sa se racoreasca 10-15 minute, o turnam in borcane, adaugam frunze de telina si o lasam descoperita pana a doua zi. Urmatoarele 2 zile vanturam conopida (scoatem saramura din borcane de 3-4 ori si o turnam la loc). A treia zi adaugam cate o aspirina deasupra stratului de marar cu telina (pentru a evita formarea mucegaiului produs prin fermentare) si sigilam cu capace.
Etichetam si transferam borcanele intr-o camara racoroasa pentru depozitare..
Alegem conopida proaspata si sanatoasa o spălam.
Rupem conopida in buchețele mai mici sau mai mari, se va așeza mai compactă în borcane
Curățăm morcovul, îl spălăm și îl tăiem rondele
Pregătim saramura de oțet. Punem la fiert apa cu sare neiodata, cu cateva boabe piper, boabe de mustar si boabe ienibahar
Eu am folosit 2 pliculețe de amestec pentru murături care conțin toate condimentele necesare
Asezam in borcane avand grija sa punem si rondele de morcovi printre ele. Peste buchetele punem in fiecare borcan cate o floare uscata de marar. Lasam saramura sa se racoreasca 10-15 minute, o turnam in borcane, adaugam frunze de telina si o lasam descoperita pana a doua zi.
Urmatoarele 2 zile vanturam conopida (scoatem saramura din borcane de 3-4 ori si o turnam la loc). A treia zi adaugam cate o aspirina deasupra stratului de marar cu telina (pentru a evita formarea mucegaiului produs prin fermentare) si sigilam cu capace.
Etichetam si transferam borcanele intr-o camara racoroasa pentru depozitare.