Ingrediente
Pentru blat galben
4 ouă
4 linguri zahăr
4 linguri apă fierbinte
4 linguri făină
1 fiolă esență vanilie
1 fiolă esență lămâie
1/2 plic praf copt
Ingrediente
Pentru blat de bezea cu nucă
4 albușuri de ou
8 linguri zahăr
3 linguri cu vârf făină
200 g miez nucă prăjită
Ingrediente
Pentru foi cu cacao
300 g făină
25 g cacao
1 ou
120 g zahăr
50 ml ulei
60 ml lapte
1 fiolă esență vanilie
1 fiolă esență lămâie
1/2 plic amoniu pentru prăjituri
Ingrediente
Pentru cremă
300 g unt
150 ml lapte
300 g zahăr
3 linguri cacao
4 gălbenușuri
6 linguri făină
1 fiolă esență vanilie
Glazura:
150 g ciocolată cu lapte
80 ml frișcă lichidă
Decor:
fulgi de ciocolată albă
Mod de preparare
Pentru blatul galben, separăm galbenușurile de albușuri. Batem spumă albușurile cu zahăr, adăugăm 4 linguri apă fierbinte, amestecăm, după care adăugăm galbenușurile și esența. Oprim mixerul. În compoziția obținută anterior adăugăm 4 linguri de făină și omogenizăm cu o spatulă ușor cu mișcări de sus în jos.
Tapetăm cu hârtie de copt o tavă de 25/35 cm, turnăm compoziția în tavă, nivelăm suprafața. Coacem în cuptorul preâncălzit la 180 grade timp de 15-18 minute sau până trece testul cu scobitoarea. Scoatem blatul din tavă pe o planșetă și îl lasăm să se răcească complet.
Pentru blatul de bezea cu nucă, separăm galbenușurile de albușuri. Batem spumă albușurile cu 8 linguri de zahăr. Oprim mixerul. Cu o spatulă încorporăm cele 3 linguri de făină amestecând ușor de sus în jos.
Nuca o introducem la cuptor la 160 grade pentru 15-20 minute. O lăsăm să se răcească și o mărunțim. Eu am dat la mașina de nucă prin feliator (nu prin sită). Cel mai bine este să o aveți pregătită din timp😉
În compoziția de bezea cu făină adăugăm nuca astfel pregătită, amestecând ușor pentru a nu scoate aerul din bezea. Tapetăm cu hârtie de copt o tavă de 25/35 cm, turnăm compoziția în tavă, nivelăm suprafața .
Coacem în cuptorul preâncălzit la 180 grade timp de 15-18 minute sau până trece testul cu scobitoarea. Scoatem blatul din tavă pe o planșetă și îl lăsăm să se răcească complet.
Pentru foi, amestecăm oul cu zahărul, laptele, esența de vanilie, esența de lămâie și un praf de sare. Adăugăm cacao, omogenizăm, după care turnăm puțin câte puțin făina amestecând încontinuu. După omogenizare, transferăm aluatul pe o planșetă și frământăm la mână 5-10 minute, până nu se mai văd urme de făină în aluat.
Împărțim aluatul în 2 bucăți, și dintr-o bucată întindem cu sucitorul o foaie (pe o foaie de copt deoarece o puteți transfera mai ușor pe fundul tăvii). Cu furculița facem câteva înțepături în aluat , după care o transferăm pe fundul tăvii (folosim aceeași dimensiune de tavă ca și la blaturile anterioare). Cu un cuțit formatizăm foaia după marginile tăvii și introducem tava la cuptorul preâncălzit la 170-180 grade pentru 7-8 minute. Scoatem și lăsăm la răcit.
Mod de preparare pentru cremă: Punem într-un vas toate ingredientele fără unt și le mixăm până se omogenizează. După ce s-au omogenizat, adăugăm untul tăiat cubulețe și punem vasul la foc mediu amestecând încontinuu până se îngroașă. Luăm deoparte, adăugăm esența de vanilie și lămâie.
Mod de preparare pentru glazura de ciocolată
Punem la înfierbântat smântâna iar când ajunge în punctul de fierbere, oprim focul și adăugăm ciocolata. Lăsăm 2-3 minute după care amestecăm energic până se omogenizează.
Asamblare:
Punem o foaie cu cacao.
Întindem 1/3 din cantitatea de cremă.
Punem blatul galben.
Întindem încă 1/3 din cantitatea de cremă.
Punem blatul de bezea cu nucă și apăsăm ușor astfel încât să facă priză cu crema.
Turnăm a treia parte de cremă și o nivelăm.
Deasupra punem a doua foaie de cacao.
Punem totul la presat intre două planșete pentru 3-4 ore.
Turnăm glazura călduță, nivelăm și presărăm inimioare,steluțe de ciocolată sau alte forme pe care le aveți în casă, sau mai puteți orna cu nucile coapte mărunțite.
Dăm la rece peste noapte sau pentru minim 6 ore. Vă asigur că cu cât stă mai mult la rece se vor îmbina aromele și o veți putea tăia mai ușor.
Pentru blatul galben, separăm galbenușurile de albușuri. Batem spumă albușurile cu zahăr, adăugăm 4 linguri apă fierbinte, amestecăm, după care adăugăm galbenușurile și esența. Oprim mixerul.
În compoziția obținută anterior adăugăm 4 linguri de făină și omogenizăm cu o spatulă ușor cu mișcări de sus în jos.
Tapetăm cu hârtie de copt o tavă de 25/35 cm, turnăm compoziția în tavă, nivelăm suprafața.
Coacem în cuptorul preâncălzit la 180 grade timp de 15-18 minute sau până trece testul cu scobitoarea.
Scoatem blatul din tavă pe o planșetă și îl lăsăm să se răcească complet.
Pentru blatul de bezea cu nucă, separăm galbenușurile de albușuri. Batem spumă albușurile cu 8 linguri de zahăr. Oprim mixerul.
Cu o spatulă încorporăm cele 3 linguri de făină amestecând ușor de sus în jos.
Nuca o introducem la cuptor la 160 grade pentru 15-20 minute. O lăsăm să se răcească și o mărunțim. Eu am dat la mașina de nucă prin feliator (nu prin sită)
Cel mai bine este să o aveți pregătită din timp😉
În compoziția de bezea cu făină adăugăm nuca astfel pregătită, amestecând ușor pentru a nu scoate aerul din bezea.
Tapetăm cu hârtie de copt o tavă de 25/35 cm, turnăm compoziția în tavă, nivelăm suprafața .
Coacem în cuptorul preâncălzit la 160 grade timp de 20-25 minute sau până trece testul cu scobitoarea.
Scoatem blatul din tavă pe o planșetă și îl lăsăm să se răcească complet.
Pentru foi, amestecăm oul cu zahărul, laptele, esența de vanilie, esența de lămâie și un praf de sare. Adăugăm cacao, omogenizăm, după care turnăm puțin câte puțin făina amestecând încontinuu.
După omogenizare, transferăm aluatul pe o planșetă și frământăm la mână 5-10 minute, până nu se mai văd urme de făină în aluat.
Împărțim aluatul în 2 bucăți, și dintr-o bucată întindem cu sucitorul o foaie (pe o foaie de copt deoarece o puteți transfera mai ușor pe fundul tăvii). Cu furculița facem câteva înțepături în aluat , după care o transferăm pe fundul tăvii.
Cu un cuțit formatizăm foaia după marginile tăvii și introducem tava la cuptorul preâncălzit la 170-180 grade pentru 7-8 minute. Scoatem și lăsăm la răcit.
Punem într-un vas toate ingredientele fără unt și le mixăm până se omogenizează. După ce s-au omogenizat, adăugăm untul tăiat cubulețe și punem vasul la foc mediu amestecând încontinuu până se îngroașă. Luăm deoparte, adăugăm esența de vanilie și lămâie.
Punem o foaie cu cacao. Întindem 1/3 din cantitatea de cremă.
Punem blatul galben.
Întindem încă 1/3 din cantitatea de cremă.
Punem blatul de bezea cu nucă și apăsăm ușor astfel încât să facă priză cu crema.
Turnăm a treia parte de cremă și o nivelăm. Deasupra punem a doua foaie de cacao.
Punem totul la presat intre două planșete pentru 3-4 ore.
Turnăm glazura călduță, nivelăm și presărăm inimioare, steluțe de ciocolată sau alte forme pe care le aveți în casă, sau mai puteți orna cu nucile coapte mărunțite. Dăm la rece peste noapte sau pentru minim 6 ore. Vă asigur că cu cât stă mai mult la rece se vor îmbina aromele și o veți putea tăia mai ușor.
Să aveți poftă !