Ingrediente
Deoarece în această perioadă timpul este foarte prețios pentru gospodine, vom alege o variantă mai puțin folosită dar care scutește mult din timpul de preparare (rezultatul final fiind același)
2 pachete de tortillas (un pachet conține 8 foi subțiri și avem nevoie de cel puțin 16 foi)
500 g nucă măcinată
zahăr după gust (eu am folosit 200 g zahăr)
2 fiole de esență vanilie
2 fiole esență rom
coaja de la o lămâie
coaja de la o portocală
Pentru sirop avem nevoie de:
1 litru apă
100 g zahăr
o fiolă esență vanilie
o fiolă esentă lămâie
zahăr pudră pentru decor (opțional)
Mod de preparare
Deoarece în această perioadă timpul este foarte prețios pentru gospodine, vom alege o variantă mai puțin folosită dar care scutește mult din timpul de preparare (rezultatul final fiind același)
Cumpărăm 2 pachete de tortillas (cu cele mai subtiri foi pe care le găsim) si care au aceeasi compoziție cu aluatul pe care ar trebui să-l facem adică făină + apă (și dacă luăm în calcul timpul de formare aluatului, modelarea foilor și coacerea lor scutim 2/3 din timpul total de preparare a turtelor).
Cu o zi înainte de a asambla turtele, desfacem pachetele răsfirăm foile și le lăsăm să se usuce bine până a doua zi. Ele trebuie să fie foarte uscate pentru a absorbi cât mai mult sirop.
Pregătim miezul de nucă (alegem foarte bine să nu rămână bucăți de coajă)
Măcinăm nuca la mașina de dat nucă și o amestecăm cu coaja de lămâie și de portocală, adăugăm esența de vanilie și de rom și omogenizăm. Punem toate foile uscate in prealabil pe o farfurie să le avem la îndemână.
Pregătim siropul - într-o cratiță punem apa, adăugăm zahărul și lăsăm să dea în clocot 2-3 minute. Reducem focul la minim (oprim din fiert), adăugăm esenta de vanilie și lămâie. Menținrm focul la minim (să nu dea în clocot) pe oată perioada de asamblare a turtelor.
Înmuiem fiecare foaie pentru 7-8 minute în siropul cald - fierbinte, (important este să mențineți temperatura siropului pentru a absorbi cât mai mult sirop deoarece și nuca va prelua din acesta). Puteți pune 2-3 foi în același timp ăn sirop pentru scurtarea timpului de însiropare.
Așezăm foile însiropate pe un platiu (farfurie), presărăm câte 2 linguri cu vârf de nucă măcinată și o linguriță de zahăr, suprapunând aceste straturi până terminăm toate foile.
Ultimul strat va fi de nucă măcinată. Învelim turtrlr în folie alimentară și lăsăm 2-3 zile, până se însiropează bine și se combină aromele.
După 2-3 zile putem orna cu steluțe de zahăr pudră (că este Crăiunul nu ?) și putem servi, gustul și aroma, din păcate nu le pot reda, sunt delicioase.
Să aveți poftă !
Cumpărăm 2 pachete de tortillas (cu cele mai subtiri foi pe care le găsim) si care au aceeasi compoziție cu aluatul pe care ar trebui să-l facem adică făină + apă.
Cu o zi înainte de a asambla turtele, desfacem pachetele răsfirăm foile și le lăsăm să se usuce bine până a doua zi. Ele trebuie să fie foarte uscate pentru a absorbi cât mai mult sirop.
Pregătim miezul de nucă (alegem foarte bine să nu rămână bucăți de coajă)
Măcinăm nuca la mașina de dat nucă și o amestecăm cu coaja de lămâie și de portocală, adăugăm esența de vanilie și de rom și omogenizăm.
Punem toate foile uscate in prealabil pe o farfurie să le avem la îndemână.
Pregătim siropul - într-o cratiță punem apa, adăugăm zahărul și lăsăm să dea în clocot 2-3 minute. Reducem focul la minim (oprim din fiert), adăugăm esenta de vanilie și lămâie. Menținrm focul la minim (să nu dea în clocot) pe oată perioada de asamblare a turtelor.
Înmuiem fiecare foaie pentru 7-8 minute în siropul cald - fierbinte, (important este să mențineți temperatura siropului pentru a absorbi cât mai mult sirop deoarece și nuca va prelua din acesta). Puteți pune 2-3 foi în același timp ăn sirop pentru scurtarea timpului de însiropare.
Așezăm foile însiropate pe un platiu (farfurie), presărăm câte 2 linguri cu vârf de nucă măcinată și o linguriță de zahăr, suprapunând aceste straturi până terminăm toate foile.
Ultimul strat va fi de nucă măcinată. Învelim turtrlr în folie alimentară și lăsăm 2-3 zile, până se însiropează bine și se combină aromele.
După 2-3 zile putem orna cu steluțe de zahăr pudră (că este Crăiunul nu ?) și putem servi.
Asa vor arăta turtele la final dar gustul și aroma, din păcate nu le pot reda, sunt delicioase. 😉
Să aveți poftă !