Ingrediente
500 g cartofi
2 morcovi marime medie
2-3 căței de usturoi
boia de ardei dulce (opțional)
50 g unt cu 80% grăsime
sare
pipperoncio măcinat (opțional)
piper proaspăt măcinat
verdeață pentru decor
Mod de preparare
Majoritatea rețetelor de cartofi natur se fac cu cartofi fierți în coajă, eu în schimb prefer cartofii curățați și tăiați felii. Cartofii trebuie să fie roșii și cu un conținut scăzut de amidon.
Spălăm cartofii, îi curațăm de coajă, îi tăiem felii groase 1,5-2 cm (sau orice altă formă doriți). îi lăsăm 10-15 minute în apă rece ( pentru a pierde din conținutul de amidon) după care, îi punem la fiert în apă cu puțină sare și un cubuleț de unt (untul pus la fiert are proprietatea de a ajuta cartofii să rămână intregi).
Durata de fierbere este de 10-15 minute la foc mediu spre mic din momentul în care au început să fiarbă. Nu lăsați cartofii să fiarbă la foc mare (în clocot) deoarece timpul de fierbere nu se va micșora doar că, se vor sfărâma la fiert.
După ce au fiert, îi scoatem cu o paletă, îi așezăm pe un platou, îi asezonăm cu sare, piper, condimente, si presărăm usturoi si verdeață tocată marunt mărunt. După ce cartofii sunt fierţi şi scurşi, se poate adăuga unt şi smântână, fâcându-i mai moi şi mai savuroşi (asta ține de preferința fiecăruia dar și de rețeta pentru care îi folosiți ca și garnitură).
Pentru cei mai buni cartofi natur se folosec ierburi proaspete: cimbru, busuioc, rozmarin şi alte arome, cum ar fi usturoiul zdrobit, pătrunjelul sau mărarul proaspăt.
După ce cartofii sunt fierţi şi scurşi, se poate adăuga unt şi smântână, fâcându-i mai moi şi mai savuroşi.
Să aveți poftă !
Spălăm cartofii, îi curațăm de coajă, îi tăiem felii groase 1,5-2 cm (sau orice altă formă doriți).
Îi lăsăm 10-15 minute în apă rece după care ...
.... îi punem la fiert impreună cu morcovul în apă cu puțină sare și un cubuleț de unt. Durata de fierbere este de 10-15 minute la foc mediu spre mic din momentul în care au început să fiarbă. Nu lăsați cartofii să fiarbă la foc mare (în clocot) deoarece timpul de fierbere nu se va micșora doar că se vor sfărâma la fiert.
După ce au fiert, îi scoatem cu o paletă, îi așezăm pe un platou, îi asezonăm cu sare, piper, condimente, si presărăm usturoi si verdeață tocată marunte mărunt.
Să aveți poftă !