Ingrediente
1-2 buturi afumate de porc (800 g pentru 2 persoane - 1,5 kg pentru 4 persoane = după degresare și eliminarea oaselor cantitarea se va rduce aproximativ la jumătate)
500 g (1 kg) cartofi
50-80 g unt
1/2 linguriță boia de ardei dulce
sare și piper
Pentru compoziția de hrean:
200 g hrean (dat pe răzătoarea mică)
sau
un borcănel de hrean din comerț
100 ml oțet de 6 grade
200 ml apă
1 linguriță zahăr
un praf de sare
Mod de preparare
Buturile de porc afumate le tăiem în 2-3 bucăți, le spălăm bine cu apă călduță și le punem la fiert cu apă rece pentru 1 oră la foc mediu spre mic, sau până când furculița intră ușor în carne. Avem grijă ca din când în când să luăm spuma care se formează deasupra in timpul fierberii.
Ghebele le curățăm de impurități și le spălăm bine în 3-4 ape. Le scoatem la scurs intr-un ”ciur” (sită). Intr-o oală încăpătoare punem apă la fiert iar când începe să fiarbă adăugăm ghebele și lăsăm la fiert 10-15 minute (atenție vor face spumă la suprafață și riscați să dea pe dinafara oalei). După 10-15 minute, cu ajutorul unei site le scoatem la scurs și le lăsăm să se răcească.
Pentru această rețeră eu am folosit ghebe puse la congelator astă toamnă (deoarece pe perioada iernii nu avem de unde să cumpărăm ghebe proaspete rețeta aici).
După ce s-au răcit, punem 2-3 linguri de ulei într-o tigaie, punem ghebele scurse și răcite, adăugăm sare și piper și le călim pentru 10 minute la foc mediu spre mic.
Cartofii îi curățăm de coajă, îi spălăm și îi tăiem bucăți după preferința fiecăruia. Într-o tavă antiaderentă punem 50 g unt, adăugăm cartofii tăiați în prealabil, pudrăm cu boia de ardei dulce, sare și piper și îi dăm la cuptor în cuptorul preîncălzit la 200 grade celsius pentru 30 de minute sau până se rumenesc frumos. Pastrăm cartofii și ghebele la temperatura de 150-160 grade celsius, acoperite cu folie de aluminiu până degresăm carnea.
După ce au fiert, cu ajutorul unei spumiere le scoatem buturile din apa în care au fiert. Le punem intr-un vas le lăsăm 5-10 minute să se răcorească pentru a putea alege carnea de pe os. Carnea astfel aleasă și degresată o transferăm intr-o tavă și o ținem la cald în cuptorul preîncălzit la 160 grade celsius până când servim.
După ce sunt pregătite toate ingredientele (ghebele, cartofii și carnea) vom trece la aranjarea farfuriei sau platoului după preferință și servim alături de o compoziție de hrean la oțet (hrean ras+1 parte oțet+2 părți apă+sare+zahăr - după gust).
Să aveți poftă !
Buturile de porc afumate le tăiem în 2-3 bucăți, le spălăm bine cu apă călduță și ....
... le punem la fiert cu apă rece pentru 1 oră la foc mediu spre mic, sau până când furculița intră ușor în carne.
Avem grijă ca din când în când să luăm spuma care se formează deasupra in timpul fierberii.
Ghebele le curățăm de impurități și le spălăm bine în 3-4 ape.
Le scoatem la scurs intr-un ”ciur” (sită).
Intr-o oală încăpătoare punem apă la fiert iar când începe să fiarbă adăugăm ghebele și lăsăm la fiert 10-15 minute (atenție vor face spumă la suprafață și riscați să dea pe dinafara oalei).
După 10-15 minute, cu ajutorul unei site le scoatem la scurs și le lăsăm să se răcească.
Pentru această rețeră eu am folosit ghebe puse la congelator astă toamnă (deoarece pe perioada iernii nu avem de unde să cumpărăm ghebe proaspete rețeta aici).
După ce s-au răcit, punem 2-3 linguri de ulei într-o tigaie, punem ghebele scurse și răcite, adăugăm sare și piper și le călim pentru 10 minute la foc mediu spre mic.
Cartofii îi curățăm de coajă, îi spălăm și îi tăiem bucăți după preferința fiecăruia.
Într-o tavă antiaderentă punem 50 g unt, adăugăm cartofii tăiați în prealabil, pudrăm cu boia de ardei dulce, sare și piper și îi dăm la cuptor în cuptorul preîncălzit la 200 grade celsius pentru 30 de minute sau până se rumenesc frumos. Pastrăm cartofii și ghebele la temperatura de 150-160 grade celsius, acoperite cu folie de aluminiu până degresăm carnea.
După ce au fiert, cu ajutorul unei spumiere le scoatem buturile din apa în care au fiert.
Le punem intr-un vas le lăsăm 5-10 minute să se răcorească pentru a putea alege carnea de pe os.
Carnea astfel aleasă și degresată o transferăm intr-o tavă și o ținem la cald în cuptorul preîncălzit la 160 grade celsius până când servim.
După ce sunt pregătite toate ingredientele (ghebele, cartofii și carnea) vom trece la aranjarea farfuriei sau platoului după preferință și servim alături de o compoziție de hrean la oțet (hrean ras+1 parte oțet+2 părți apă+sare+zahăr - după gust).
Să aveți poftă !