Ingrediente
1 kg cartofi
100 ml ulei
un cub unt 20 g
sare
boia dulce de ardei (opțional)
Mod de preparare
Cartofi pai, se află printre cele mai iubite mâncăruri.
Cumpărați cartofi care sunt pentru prăjit și nu soiurile care sunt cele mai bune pentru fiert sau pentru cipsuri. Acestia din urma se vor sfarama in timpul prajirii.
Pentru a prepara cartofii prăjiți, curățați cartofii și tăiați-i felii de aproximativ un centimetru grosime. Tăiem fiecare felie în bețe de un centimetru lățime și continuăm cu toate feliile până avem cartofii pregătiți pentru faza următoare.
Odată ce cartofii au fost tăiați, trebuie să-i într-un vas cu apa rece. Astfel eliminăm și o parte din amidonul pe care îl au cartofii, prevenind astfel ca ei să se lipească unul de celălalt la prăjire.
Înmuierea cartofilor in apa rece înainte de a-i prăji este opțională, dar este potrivită, limitând timpul la aproximativ 15 minute, ceea ce este suficient pentru a îndepărta cea mai mare parte din amidon. În acest timp putem să pregătim tigăile, uleiul si untul. Un element deloc de neglijat este utilizarea untului la prajirea cartofilor. Acesta nu da voie cartofilor sa se sfărâme in timpul prajirii dar, are si un efect deosebit asupra gustului cartofilor.
Tehnica de prajire a cartofilor, presupune doua faze, una pentru prajirea cartofilor la 170º timp de aproximativ șapte sau opt minute, după care ii vom rumeni și îi vom face crocanți, prăjindu-i la 190º încă vreo cinci minute.
Curățăm cartofii, ii tăiem, ii spălăm cu apă rece și ii punem la scurs pe un prosop de hârtie.
Punem in tigaie ulei și un cub de unt, adăugăm cartofii.
Obținem cartofi rumeni și delicioși
Să aveți poftă