Ingrediente:
4 oua
16 linguri ulei
16 linguri zahăr
16 linguri lapte
16 linguri faină
150 g unt
1 pliculet praf de copt
1 fiolă esentă lămâie
1 fiolă esentă vanilie
Pentru umplutură
800 gr branză dulce de vaci
8 ouă
150 g zahăr (eu pun după gust)
2 fiole esentă de vanilie
1 fiolă esentă lamâie
putină sare
griș opțional
Mod de preparare
Pregatim umplutura de branza. Punem intr-un bol branza de vaci, adaugam ouale intregi, zaharul, esenta de vanilie si de lamaie, sarea si omogenizam foarte bine pana devine ca o pasta. Lasam la odihna pana se topeste zaharul. Daca ni se pare compozitia prea moale (depinde foarte mult de branza folosita) adaugam 2-3 linguri de gris si omogenizam din nou.
Preincalzim cuptorul la 190 grade cu o jumatate de ora inainte de a introduce prajitura la cuptor.
Mixam spuma ouale impreuna cu zaharul, pana cand compozitia e cremoasa, fara cristale de zahar. Adaugam cele 16 linguri de ulei una cate una mixând in continuare. Dupa ce am terminat de adaugat uleiul, adaugam cele 16 linguri de lapte pe rand si esenta de lamaie si vanilie. Oprim mixerul.
Cernem faina impreuna si praful de copt, apoi adaugam peste compozitia de oua si cu o paleta omogenizeazam cu miscari de jos in sus pentru a nu scoate aerul din compozitie.
Tapetam o tava de 35 x 25 cm cu hartie de copt, turnam jumatate din compozitie si nivelam cu o spatula. Introducem tava la cuptor la temperatura de 185 grade pentru 10-12 minute sau pana prinde fata aluatul. Scoatem tava din cuptor, adaugam 150 g unt taiat feliute si il distribuim pe toata suprafata blatului (ca in poza - prin topire untul va insiropa blatul de prajitura iar rezultatul final va fi delicios), dupa care adaugam toata compozitia de branza facuta anterior si o egalizam cu o spatula.
Dupa ce am nivelat stratul de branza, adaugam cealalta jumatate de aluat care ne-a ramas si nivelam suprafata. Introducem tava la cuptor pentru inca 40-45 de minute sau pana trece testul cu scobitoarea.
Scoatem tava de la cuptor, o lasam la odihna 5 minute, cu ajutorul unei plansete asezate deasupra tavii scoatem prajitura rasturnand tava cu susul in jos (este cea mai usoara metoda de a scoate prajitura din tava). Eliminam hartia de copt, punem o alta planseta (sau fund, etc.) peste prajitura si aducem prajitura in pozitie normala rasturnand din nou.
Optional pudram prajtura cu zahar pudra (noua ne place mai mul nepudrata cu zahar).
Batem ouăle cu zahărul, adăugăm uleiul, esențele și laptele
Adăugăm faina amestecată cu praful de copt și omogenizăm cu o paletă
Cât aluatul stă la cuptor pregătim brânza
Tapetăm o tava cu hartie de copt, punem jumătate din compoziție și introducem la cuptor
După 10-12 minute scoatem tava de la cuptor, distribuim untul uniform pe toată suprafata
Adaugăm amestecul de branză cu ouă și nivelam
Introducem tava la cuptor la 180 grade pentru incă 40-45 minute
După 45 minute scoatem tava de la cuptor și după 5 minute de odihnă scoatem prăjitura din tavă
Portionam și servim