Ingrediente
Pentru clătite
400 ml lapte
200 g făină
1 lingură zahăr (opțional)
4 ouă (200 g fără coajă)
1 esenţă de vanilie
40 g unt topit și răcit
1 lingură ulei pentru uns
un praf de sare
Pentru umplutură
toppinguri de - ciocolată, caramel, capșuni (opțional)
gemuri de - zmeură, prune, caise, vișine, jeleu de smochine, etc.
Fucte
afine
căpşuni
zmeură
coacăze
banane
kiwi
Decor
zahăr pudră
Mod de preparare
Batem ouăle cu zahărul și sarea, adăugăm esenţa de vanilie, apoi încorporăm jumătate din cantitatea de făină și amestecăm până când se omogenizează (până compozitia nu mai are cocoloașe). După ce s-a omogenizat adăugăm restul de lapte, untul topit și făina rămasă, amestecăm și lăsăm la odihnă pentru 15 de minute (compoziția trebuie să aibă consistența de frișcă lichidă. Dacă vi se pare prea densă mai puteți adăuga lapte).
Ungem cu puțin ulei o tigaie antiaderentă care a fost preîncalzită (ne putem ajuta de o pensulă) si adăugăm cu un polonic din compoziția de clătite (cantitatea de compoziție variază in funcție de dimensiunea tigăii - eu am avut o tigaie cu diametrul de 30 cm și au rezultat 10 clătite cu diametrul de 25 cm). Intindem compoziția uniform pe toată suprafața tigăii (rotind tigaia până se acoperă toată suprafața), coacem la foc mediu spre mare 2-3 minute, întoarcem clătita cu o spatulă și mai coacem 2 minute.Scoatem clătita și o punem pe un platou (farfurie) o acoperim cu un capac pentru a preveni uscarea și continuăm. Procedăm astfel până terminăm de copt toată compoziția.
Cât timp a stat compoziția la odihnă ne ocupam de ingredientele pentru umplutură (pregătim toppingurile, gemurile să le avem la îndemână, frișca dacă dorim clătite cu frișcă, etc.).
Putem orna cu zahăr pudră sau cu diferite toppinguri de ciocolată, de căpșuni, de caramel, fiecare după preferință. Pot fi umplute dupa imaginația fiecăruia și în funcție de fructele și gemurile de care dispuneți la momentul respectiv.
Sa aveti poftă !
Batem ouăle cu zahărul și sarea, adăugăm esenţa de vanilie, apoi încorporăm jumătate din cantitatea de făină ....
.... amestecăm până când se omogenizează (până compozitia nu mai are cocoloașe).
După ce s-a omogenizat adăugăm restul de lapte, untul topit și făina rămasă, amestecăm și lăsăm la odihnă pentru 15 de minute (compoziția trebuie să aibă consistența de frișcă lichidă. Dacă vi se pare prea densă mai puteți adăuga lapte.).
Ungem cu puțin ulei o tigaie antiaderentă care a fost preîncalzită (ne putem ajuta de o pensulă) ...
...și adăugăm cu un polonic din compoziția de clătite (cantitatea de compoziție variază in funcție de dimensiunea tigăii - eu am avut o tigaie cu diametrul de 30 cm și au rezultat 10 clătite cu diametrul de 25 cm). Intindem compoziția uniform pe toată suprafața tigăii (rotind tigaia până se acoperă toată suprafața), coacem la foc mediu spre mare 2-3 minute ....
.... întoarcem clătita cu o spatulă și mai coacem 2 minute. Scoatem clătita și o punem pe un platou (farfurie) o acoperim cu un capac pentru a preveni uscarea și continuăm.
Procedăm astfel până terminăm de copt toată compoziția.
Cât timp a stat compoziția la frigider ne ocupam de ingredientele pentru umplutură (pregătim toppingurile, gemurile să le avem la îndemână, frișca dacă dorim clătite cu frișcă, etc.).
Umplem clătita cu fructe proaspete (în acest caz căpșuni feliate), topping de ciocolată și de căpșuni (preferata nepoților) și rulăm.
Umplem clătita cu gem de caise și topping de caramel.
Umplem clătita cu gem de zmeură roșie și topping de ciocolată.
Așezăm pe farfurie și servim.
Putem orna după preferință și după imaginația fiecăruia.