2 kg căpșuni
700 g zahăr
sucul de la 2 lămâi
Mod de preparare
Deci să începem cu recoltatul 😉. Nepoții mei sunt foarte entuziasmați la această fază. Culegem căpșunile sau le cumpărăm din piață de la producători (daca nu avem încotro - de la supermarket). Le spălăm, fără să le îndepărtăm codițele (altflel absorb apă), și le punem pe prosoape de hârtie la scurs.
După ce s-au scurs, le îndepărtăm codițele și le punem intr-o cratiță cu 100 ml apă și sucul de la 2 lămâi, la foc mic. Fierbem căpsunile la foc mediu spre mic timp de 15-20 minute, după care, adăugăm zahărul. Continuăm să fierbem până când scade sucul lăsat încă 1/3 din cantitate (aproximativ 30-40 minute), tot la foc mediu spre mic. Tot în această fază colectăm spuma care se formează în timpul fierberii.
Facem o probă de coagulare pe o farfurie care a fost ținută la congelator tinp de 10 minute si dacă suntem mulțumiți de rezultat, punem în borcane (dacă nu - mai fierbem aproximativ 10 minute). Punem în borcane sterilizate la cuptor la temperatura de 110 grade celsius timp de 30 minute, sigilăm cu capace, poziționăm borcanele cu capacul în jos pentru a fi siguri că nu ”prind aer” și lăsăm 10 minute.
După 10 minute, intoarcem borcanele în poziție normală și le etichetăm. Le lăsăm la temperatura camerei până a doua zi, după care le putem transfera în camera de depozitare.
Să aveți poftă !
Deci să începem cu recoltatul 😉. Nepoții mei sunt foarte entuziasmați la această fază.
Culegem căpșunile sau le cumpărăm din piață de la producători (daca nu avem încotro - de la supermarket).
Le spălăm, fără să le îndepărtăm codițele (altflel absorb apă), și le punem pe prosoape de hârtie la scurs.
După ce s-au scurs, le îndepărtăm codițele ...
... și le punem intr-o cratiță cu 100 ml apă și sucul de la 2 lămâi, la foc mic. Fierbem căpsunile la foc mediu spre mic timp de 15-20 minute, după care ...
... adăugăm zahărul.
Continuăm să fierbem până când scade sucul lăsat încă 1/3 din cantitate (aproximativ 30-40 minute), tot la foc mediu spre mic. Tot în această fază colectăm spuma care se formează în timpul fierberii.
Facem o probă de coagulare pe o farfurie care a fost ținută la congelator tinp de 10 minute si dacă suntem mulțumiți de rezultat, punem în borcane (dacă nu - mai fierbem aproximativ 10 minute).
Punem în borcane sterilizate la cuptor la temperatura de 110 grade celsius timp de 30 minute, sigilăm cu capace, poziționăm borcanele cu capacul în jos pentru a fi siguri că nu ”prind aer” și lăsăm 10 minute.
După 10 minute, intoarcem borcanele în poziție normală ...
... și le etichetăm. Le lăsăm la temperatura camerei până a doua zi, după care le putem transfera în camera de depozitare.
Să aveți poftă !