Ingrediente
pulpă afumată de porc (aumătură poți alege orice alt sortiment - ceafă, mușchi, costiță etc)
șuncă afumată
2-3 cârnați d casă
1-2 ceape roșii (sau după preferință)
50 + 20 g unt
1 kg cartofi mărime medie (sau de care aveți)
boia de ardei dulce
câteva fire de rozmarin
sare și piper proaspăt măcinat
Se poate servi după preferință cu:
mujdei de usturoi
murături (gogonele. pepene murat, varză murată, etc)
salată proaspătă
Mod de preparare
Pregătim focul cu lemne în primă fază la grătar. Când lemnele sunt aproape arse vom adăuga cărbunii și lăsăm până când aceștia vor arde complet.
Între timp vom pregăti ingredientele. Sunca o vom cresta (nu o tăiem de tot, vom tăia patrate până aproape de sorici). Tranșăm și carnea afumată. Puteți pune orice fel de carne de porc afumată - ceafă, pulpă, mușchi, etc. - eu am avut o bucată de pulpă cu sorici cu tot, afumată în casă (cu multe straturi după cum se vede😉). Am pus și 2-3 cârnați făcuți în casă, 2 cepe roșii (ne place foarte mult ceapa pe grătar, are o dulceață aparte) și o căpățână de usturoi tăiată transversal.
Continuăm cu pregătirea cartofilor. Îi curățăm de coajă, îi spălăm, îi tăiem mai mari sau mai mici după preferința fiecăruia. Catrofii fiind de mărime medie eu am optat pentru bucăți mai mari, deci i-am tăiat doar în două. Punem intr-o tavă 2-3 feliuțe de unt (aproximativ 50 g), așezăm cartofii, adăugăm și 1/2 căpățână de usturoi, puțină boia de ardei dulce, câteva fire de rozmarin și puțin unt deasupra.
Tava astfel pregătită o introducem la cuptorul preîncălzăt la 200 grade pentru 30-35 de minute. Dacă cartofii sunt pe un singur rând nu mai trebuie să-i intoarcem, dacă sunt mai mulți și sunt suprapuși la jumătatea timpului este necesar sa-i amestecăm pentru a se coace uniform.
Cât timp se rumenesc cartofii ne ocupăm de carne. După ce au ars cărbunii, ungem grătaul cu puțină suncă (pentru a nu se lipi carnea de grătar) și asezăm carnea, sunca, cârnații și ceapa. Verificăm să nu se ardă și o întoarcem periodic de pe o parte pe cealaltă parte. Atenție, carnea afumată este mai zvântată decăt carnea proaspătă deci se va prăji mult mai repede. Ca să rumenim carnea afumată și cârnații in general avem nevoie de maxim 15-20 minute (ceapa va fi gata mult mai repede).
Dacă respectăm pașii, vom fi gata cu carnea și garnitura de cartofi în același timp (aproximativ 40-45 de minute - după îndemânarea fiecăruia).
Aranjăm pe un platou (sau farfurie) și servim. Se poate servi după preferință cu: mujdei de usturoi murături (gogonele. pepene murat, varză murată, etc) salată proaspătă.
Să aveți poftă !
Pregătim focul cu lemne în primă fază la grătar.
Când lemnele sunt aproape arse vom adăuga cărbunii și lăsăm până când aceștia vor arde complet.
Între timp vom pregăti ingredientele. Sunca o vom cresta (nu o tăiem de tot, vom tăia patrate până aproape de sorici).
Tranșăm și carnea afumată. Puteți pune orice fel de carne de porc afumată - ceafă, pulpă, mușchi, etc. - eu am avut o bucată de pulpă cu sorici cu tot, afumată în casă (cu multe straturi după cum se vede😉).
Am pus și 2-3 cârnați făcuți în casă, 2 cepe roșii (ne place foarte mult ceapa pe grătar, are o dulceață aparte) și o căpățână de usturoi tăiată transversal.
Continuăm cu pregătirea cartofilor. Îi curățăm de coajă, îi spălăm, îi tăiem mai mari sau mai mici după preferința fiecăruia.
Catrofii fiind de mărime medie eu am optat pentru bucăți mai mari, deci i-am tăiat doar în două. Punem intr-o tavă 2-3 feliuțe de unt (aproximativ 50 g), așezăm cartofii, adăugăm și 1/2 căpățână de usturoi, puțină boia de ardei dulce, câteva fire de rozmarin și puțin unt deasupra.
Tava astfel pregătită o introducem la cuptorul preîncălzăt la 200 grade pentru 30-35 de minute. Dacă cartofii sunt pe un singur rând nu mai trebuie să-i intoarcem, dacă sunt mai mulți și sunt suprapuși la jumătatea timpului este necesar sa-i amestecăm pentru a se coace uniform.
Cât timp se rumenesc cartofii ne ocupăm de carne. După ce au ars cărbunii, ungem grătaul cu puțină suncă (pentru a nu se lipi carnea de grătar) și asezăm carnea, șunca, cârnații și ceapa.
Verificăm să nu se și o întoarcem periodic de pe o parte pe cealaltă parte. Atenție, carnea afumată este mai zvântată decăt carnea proaspătă deci se va prăji mult mai repede. Ca să rumenim carnea afumată și cârnații in general avem nevoie de maxim 15-20 minute (ceapa va fi gata mult mai repede).
Dacă respectăm pașii, vom fi gata cu carnea și garnitura de cartofi în același timp (aproximativ 40-45 de minute - după îndemânarea fiecăruia).
Aranjăm pe un platou (sau farfurie) și servim.
Să aveți poftă !