1 kg pulpă porc cu sunca subțire și sorici
sare și piper
1 linguriță cu boia de ardei dulce sau iute
2 crenguțe de rozmarin
1 ceapă
3-4 căței de usturoi
200 ml ulei de floarea soarelui
sucul de la 1/2 lămâie
200 ml vin roșu, demi-dulce
1 lingură de zahăr brun.
Primul lucru pe care îl facem înainte de procesul de preparare este să aducem toate ingredientele pe masa de lucru. Este util să le avem la îndemână și nu să le căutăm prin cămară atunci când ne apucam de lucru.
Înainte de a pune carnea la cuptor, este ideal ca aceasta să treacă printr-un proces de marinare pentru 1-2 ore. Astfel, friptura va ieși mai gustoasă și mai fragedă.
Curățăm carnea de tendoane și o degresăm puțin (va rămâne cu șorici). Apoi, ungem bucata de carne cu ulei amestecat cu suc de lămâie și presarăm peste ea din belșug sare, piper proaspăt măcinat și boia de ardei.
Carnea de porc iese mai fragedă și mai gustoasă dacă este supusă unui proces de marinare.
Curățăm ceapa, o tăiem în rondele, curățăm usturoiul și îl tăiem tot în rondele. Punem bucata de carne într-o pungă de vidare, sau într-un vas de sticlă. Adaugăm rondelele de ceapă și cele de usturoi, dar și crenguțele de cimbru. Turnăm și puțin vin și punem punga sau vasul de sticlă acoperit cu folie la frigider pentru 1-2 ore. După acest interval, carnea este gata de transformat în cea mai delicioasă friptură.
Scoatem carnea din pungă sau din vas, o scurgem bine de lichid și o așezăm într-o tavă de cuptor. Scurgem lichidul printr-o sită și îl toarnăm în tava cu carne. Mai adaugăm puțin ulei și puțin vin și punem tava la cuptor, la 220 de grade, pentru 15 minute.
După acest interval, reducem intensitatea focului la 165 de grade și lăsăm friptura să se prepare timp de o oră. Verificăm din când în când și o întoarcem de pe o parte pe alta pentru o rumenire uniformă. O Ungem de fiecare dată cu lichidul din tavă pentru a ieși suculentă. Dacă mai este nevoie, mai adaugăm puțină sare și puțin piper peste carne. Putem adăuga alături de carne și usturoiul din marinadă și crenguța de rozmarin. Nu adăugăm însă ceapa deoarece sunt șanse mari să se ardă și să influențeze gustul cărnii.
După ce friptura este gata, o transferăm într-un vas cu capac și o păstrăm la cald. Scurgem lichidul din tavă, îl trecem prin sită și îl punem într-un vas, pe foc. Adaugăm restul de vin și o lingură de zahăr brun și fierbem sosul pentru câteva minute. Vom obține un sos delicios cu care glazurăm porțiile de friptură în timpul servirii.
Dacă nu știi ce garnitură să prepari pentru această friptură de porc la cuptor, vă recomand cartofii cu mozzarella la cuptor (rețeta aici). O altă garnitură în functie de preferințe ar fi legumele la grill (reteta aici), sau și mai simplu un steak de conopidă la cupror (rețeta aici).
Înainte de a pune carnea la cuptor, este ideal ca aceasta să treacă printr-un proces de marinare pentru 1-2 ore. Astfel, friptura va ieși mai gustoasă și mai fragedă. Pune bucata de carne într-o pungă de vidare, sau într-un vas de sticlă. Adaugă rondelele de ceapă și cele de usturoi, dar și crenguțele de cimbru. Toarnă și puțin vin și pune punga sau vasul de sticlă acoperit cu folie la frigider pentru 1-2 ore.
Scoatem carnea din pungă sau din vas, o scurgem bine de lichid și o așezăm într-o tavă de cuptor. Scurgem lichidul printr-o sită și îl toarnăm în tava cu carne. Mai adaugăm puțin ulei și puțin vin și punem tava la cuptor, la 220 de grade, pentru 15 minute. După acest interval, reducem intensitatea focului la 165 de grade și lăsăm friptura să se prepare timp de o oră. Verificăm din când în când.
După ce friptura este gata, o transferăm într-un vas cu capac și o păstrăm la cald. Scurgem lichidul din tavă, îl trecem prin sită și îl punem într-un vas, pe foc. Adaugăm restul de vin și o lingură de zahăr brun și fierbem sosul pentru câteva minute.
Ca garnitură pentru această friptură de porc vă recomand cartofii cu mozzarella la cuptor. (rețeta aici)
O altă garnitură în functie de preferințe ar fi legume la grill (reteta aici)
Sau și mai simplu un steak de conopidă (reteta aici) stropit cu sosul de la friptură 😉
Cu sosul delicios pe care l-am obținut glazurăm porțiile de friptură în timpul servirii. Să avei poftă !