Ingrediente
550 ml apă caldă
800 g făină albă tip 650
30 g zahăr
20 g sare
50 ml ulei de floarea soarelui
15 g drojdie proaspătă sau 7 g drojdie uscată
5 g praf de copt (1/2 pliculeț)
Mod de preparare
Intr-un bol se pune apa caldă , drojdia și zaharul (eu am folosit bolul mixerului) . Se amestecă bine și se lasă drojdia să se activeze 10 - 15 minute. Se adaugă uleiul, sarea și se omogenizează.
După ce drojdia este activată, se adaugă treptat făina cernută amestecată cu praful de copt. Adăugăm 1/2 din cantitatea de făină și amestecăm bine cu paleta după care schimbăm paleta mixerului cu cârligul și continuăm să adăugăm treptat toată cantitatea de făină. Mixăm aproximativ 15 minute până obținem un aluat potrivit de moale și lipicios. Puteți foarte bine frământa la mână, cantitatea fiind mica nu necesită prea mult efort.
Transferăm aluatul intr-un bol (lighean) mai mare uns cu puțin ulei, acoperim cu un prosop de bucătărie și lăsăm la loc cald 1-1.30 ore, sau până își dublează volumul.
După ce a crescut, se transferă aluatul pe un blat de lucru (planșetă), se aplatizează și se aduc marginile spre mijloc după cum se vede în poză. Se intoarce ”bila” de aluat, se acoperă și se lasă din nou la crescut pentru 20-30 de minute. Procedeul de modelare se repetă de două ori.
Tapetăm o tavă cu hârtie de copt și la a doua modelare bila de aluat se va așeza direct in tava de copt, se aplatuzează și se lasă la crescut inca 20 - 30 minute.
După ce a crescut a doua oară, presărăm deasupra puțină făină, dacă dorim putem face 2 crescături superficiale cu un cutit bine ascuțit (sau cu un cater).
Introducem tava la cuptorul preîncălzit la 200 grade celsius pentru 40 - 45 de minute, sau până se rumenește frumos. Puteți face testul cu scobitoarea dar cu siguranță va fi perfect coaptă.
Scoatem pâinea din cuptor pe o planșetă și o lăsăm să se răcească. Pentru pofticioși 😉puteți chiar să gustați o bucată 😀
Poate vi se va părea procedeul complicat dar nu este deloc așa. Efortul depus este minim doar timpul de așteptare va fi ceva mal lung. Sincer ? Merită, veți obține o pâine foarte gustoasă și fără aditivi alimentari.
Să aveți poftă !
Intr-un bol se pune apa caldă , drojdia și zaharul (eu am folosit bolul mixerului) . Se amestecă bine și se lasă drojdia să se activeze 10 - 15 minute. Se adaugă uleiul, sarea și se omogenizează.
După ce drojdia este activată, se adaugă treptat făina cernută amestecată cu praful de copt. Adăugăm 1/2 din cantitatea de făină și amestecăm bine cu paleta după care ....
.... schimbăm paleta mixerului cu cârligul și continuăm să adăugăm treptat toată cantitatea de făină. Mixăm aproximativ 15 minute până obținem un aluat potrivit de moale și lipicios. Puteți foarte bine frământa la mână, cantitatea fiind mica nu necesită prea mult efort.
Transferăm aluatul intr-un bol (lighean) mai mare uns cu puțin ulei, acoperim cu un prosop de bucătărie și ....
.... lăsăm la loc cald 1-1.30 ore, sau până își dublează volumul.
După ce a crescut, se transferă aluatul pe un blat de lucru (planșetă), se aplatizează și se aduc marginile spre mijloc după cum se vede în poză.
Se intoarce ”bila” de aluat, se acoperă și se lasă din nou la crescut pentru 20-30 de minute. Procedeul de modelare se repetă de două ori.
Tapetăm o tavă cu hârtie de copt și la a doua modelare bila de aluat se va așeza direct in tava de copt, se aplatuzează și se lasă la crescut inca 20 - 30 minute.
După ce a crescut a doua oară, presărăm deasupra puțină făină, dacă dorim putem face 2 crescături superficiale cu un cutit bine ascuțit (sau cu un cater).
Introducem tava la cuptorul preîncălzit la 200 grade celsius pentru 40 - 45 de minute, sau până se rumenește frumos.
Puteți face testul cu scobitoarea dar cu siguranță va fi perfect coaptă.
Scoatem pâinea din cuptor pe o planșetă și o lăsăm să se răcească. Pentru pofticioși 😉puteți chiar să gustați o bucată 😀
Așa arată pâinea feliată și vă asigur că este foarte gustoasă. Poate vi se va părea procedeul complicat dar nu este deloc așa. Efortul depus este minim doar timpul de așteptare va fi ceva mal lung. Sincer ? Merită, veți obține o pâine foarte gustoasă și fără aditivi alimentari.
Să aveți poftă !