Friptură de porc pentru masa de Crăciun
Carnea de porc este preferata tuturor la sărbătorile de iarnă. Însă, pentru reușita unei fripturi delicioase, este necesar să cunoști câteva trucuri importante. Nu ai nevoie de condimente speciale sau baițuri complexe pentru a da gust delicios cărnii. Folosește condimentele uzuale cum ar fi: sarea, piperul, boiaua de ardei, cimbrul sau rozmarinul.
Curcan la cuptor pentru masa de Crăciun
Masa de Crăciun este punctul culminant al unei sărbători ce ne unește pe toți sufletește. Curcanul rumenit la cuptor, poate fi o alegere inspirată pentru masa de Crăciun. Deși porcul este un aliment preferat în perioada sărbătorilor, carnea de curcan începe să câștige din ce în ce mai mult teren pe mesele românilor.
Ce ar fi pregătirile de Crăciun fără momentele dedicate coacerii și decorării turtei dulci? Pentru cei mici, magia sărbătorilor începe cu acești mici biscuiți aromați și decupați în forme festive: omuleți, îngeri, stele, brazi, clopoței, cizmulițe, ursuleți, fulgi de nea și câte și mai câte.
Fursecuri pregătite de nepoți din aluat dospit
Și pentru că în fiecare an am ajutoare la bucătărie, anul acesta nepoțeii, de cum au intrat în casă, mi s-au alăturat.Eu tocmai pregăteam aluatul de plăcinte care sunt nelipsite din meniu in seara de Ajun. 😉
Sărmăluțe in foi de varză murată și afumătură
Sarmalele sunt preparatul tradițional care nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare de Crăciun și Anul Nou. Rețeta respectă în principiu aceleași criterii: se fac sărmăluțe în foi de varză (murată, ai ghicit) dintr-o umplutură ce conține orez și carne de porc tocată, pe lângă legume, mirodenii și alte condimente menite să-i îmbogățească gustul.
Un preparat nelipsit de pe mesele românilor de Crăciun și Revelion, piftia de porc cu usturoi este simplu de preparat, dar trebuie să ținem cont de câteva secrete dacă vrem să iasă perfectă. O piftie de porc cu adevărat reușită trebuie să fie limpede, fără grăsime deasupra, închegată bine – fără a se adăuga gelatină, cu carne dezosată și eventual ornată frumos, cu gust.
Păine cu Camembert, Cedar și brănză maturată
Atât de rapid, atât de ușor și atât de delicios, aceasta este rețeta perfectă cu care să îi servești pe cei dragi, fie la Crăciun sau de ce nu de Revelion😉 .
Cu siguranță, prăjitura ”Alba ca Zăpada” este una dintre cele mai cunoscute și apreciate rețete de desert din bucătăria românească. Este extrem de îndrăgită de pe vremea bunicilor noștri, datorită cremei delicate de lămâie, ușor acrișoară. Rețeta de prăjitură Alba ca Zăpada poate fi servită la ocazii festive, dar poate fi și doza de răsfăț pentru membrii familiei tale. Totuși, înainte să intri în bucătărie, trebuie să te înarmezi cu puțină răbdare, pentru că necesită un proces puțin mai amplu. Cu toate acestea, rezultatul final va merita fiecare minut.
Cu dedicație pentru dna Dr. Anca Dabija
Scutecele Domnului, turte de Crăciun sau Pelincile Domnului
Scutecele Domnului, turte de Craciun sau Pelincile Domnului, sunt doar cateva dintre denumirile sub care se regaseste acest desert tradițional pregatit de majoritatea gospodinelor pentru Ajunul de Crăciun.
Turtele se fac de obicei în săptămâna de dinaintea Crăciunului și se spune că este bine să stea cât mai mult, pentru a avea timp să se usuce foarte bine și să absoarbă și mai mult din siropul dulce și aromat.
Cârnați tradiționali moldovenești
Pentru că se apropie sărbătorile de iarnă și începem să ne gândim deja la masa de Crăciun, care trebuie să fie cât mai îmbelșugată, cu mâncăruri alese și preparate tradiționale din carne, am pregătit o rețetă delicioasă de cârnați moldovenești cu câteva imbunătățiri aduse în decursul anilor, care sper să fie și pe gustul vostru.
Șuncă fiartă preparată în casă
De cum dă frigul, toți învepem să ne gândim la alimente mai consistente, iar în topul preferințelor este și șunca fiarta și afumată, delicioasă și aromată cu usturoi. Este o rețetă ardelenească, iar datorită fierberii mai pierde din grăsimi și are o textură fragedă.
Șuncă crudă - afumată pentru gratar sau preparate din carne
Șunca este una dintre cele mai răspândite specialități din carne de porc. Savuroasă, cu arome fine, de multe ori condimentata cu ierburi aromate, afumată cu lemn de fag ori de cires, șunca de casa este binevenită mereu pe mesele noastre, menită să ne imbie simțurile.
Toba de casă este un preparat nelipsit de pe masa de sărbători. Modul de preparare a reţetei s-a transmis de la o generaţie la alta. Chiar dacă acum găsim și în comerț preparate din carne de porc gata făcute, cele mai bune rămân cele pregătite în casă
Chipsuri de bacon (piept de porc)
Chipsurile de bacon, adică din acel bacon pe care îl știm cu toții, șunculița aceea felii, ușor afumată, absolut delicioasă. Recunosc că mereu mi-a plăcut combinația dulce-sărat așa că, visez la aceste chipsuri de mult timp.
Mini-tarte cu somon și cremă de brânză (în completarea preparatelor tradiționale)
Coșulețe din foietaj cu cremă de brânză și somon afumat sunt aperitive simple, rapide și ușor de pregătit, perfecte pentru sărbători dar și pentru mic dejun, gustare sau aperitiv la o masă cu prietenii.
Canapele cu crostini și Foie Gras (în completarea preparatelor tradiționale)
Canapelele de foie gras cu coacăze roșii sunt un aperitiv simplu de făcut și extrem de elegant, bun de pus pe o mesă festivă. Și asta cu prețul a maximum 15 minute de pregătire.
Platou cu șuncă și tobă de casă
Un alt mod de prezentare a unui platou tradițional cu șuncă și tobă de casă. 😉
Prăjitură cu bezea, nucă și cremă de cacao
Un gust de prajitură de casa autentic, o prajitură fină pe care cu siguranță o voi repeta și cu alte ocazii. Pare sofisticată, dar nu e deloc greu de făcut.
Cornulețe fragede cu rahat, sau (și) magiun și nucă
Probabil cele mai fragede și cele mai gustoase cornulețe cu rahat din câte am făcut și mâncat vreodată.
Cozonacul pufos cu nucă este unul dintre deserturile tradiționale pe care toată lumea îl vrea pe masa Crăciun sau de Paște, iar mirosul cozonacului cu nucă aburind parcă te întoarce în perioada de bucurie a copilăriei.
Plăcinte moldovenești brânză dulce
Brânzoaicele sau plăcintele ”poale în brâu” reprezintă pentru mulți dintre noi gustul copilăriei de odinioară. Așadar, dacă vă este poftă de ceva dulce, care se prepară rapid și simplu, vă propun să încercați această rețetă.
Cel mai potrivit loc unde poti să petreci Crăciunul este acasă, înconjurat de toti cei dragi din familie - Amintiri frumoase de CRACIUN