Ingrediente
1 kg ardei iute curățați de cotoare și semințe (in total 1,2 kg)
1 kg de ardei kapia roșu
400 g ardei kapia copți
800 g zahăr
1 linguriță sare
100 ml apă + sucul de la ardeii copți
sucul de la 1 lămâie
Mod de preparare
Ardeii iuți îi spălăm și îi lăsăm pe un prosop de hârtie pentru a se elimina apa de la spălare. Procedăm identic și cu ardeii kapia, din care punem deoparte 400 g pentru copt.
Curățăm ardeii iuți de semințe, cotoare și nervuri și îi tăiem mărunt. Facem același lucru și cu ardeii kapia. Între timp, punem la copt cei 400 g ardei lăsați deoparte (eu i-am copt la un cuptor electric cu cyclojet, dar puteți să-i coaceți pe jar, pe o tablă pusă pe aragaz, etc). După ce s-au copt, îi curățăm de semințe ți cotoare și îi tăiem cubulețe. Îi asezăm intr-o strecurătoare pentru a colecta sucul .
Intr-o cratiță incăpătoare, punem sucul colectat de la ardeii copți, 100 ml apă și toți ardeii tocați . Lăsăm să fiarbă 15 - 20 minute la foc mediu. După 15 - 20 minute, adăugăm zahărul, sarea și sucul de lămâie și mai lăsăm la fiert la foc mediu spre mic ăncă 40 - 50 minute, amestecând din când în când.
După ce au fiert, o treime din cantitatea obținută o putem da la robot pentru a obține o textură mai uniforma (dar nu este obligatoriu). Punem inapoi în cratiță pasta de ardei obținută la robot și mai fierbem 10 - 15 minute la foc mic, pentru o mai bună omogenizare.
Putem face testul cu farfuria răcită la congelator ca la celelalte dulcețuri de fructe dar nu este necesar, deoarece această dulceață se va servi în principal la fripturi, iar ardeiul iute nu îi va permite să fermenteze. Acum punem totul în borcane fierbinți, sterilizate anterior la cuptor pentru 30 minute la 110 grade celsius. Sigilăm borcanele și le lăsăm la temperatura camerei până a doua zi după care, etichetăm și le transferăm în camera de depozitare.
Merge de minune cu brânzeturi, fripturi sau chiar lângă un burger făcut în casă.
Să aveți poftă !
Ardeii iuți îi spălăm și îi lăsăm pe un prosop de hârtie pentru a se elimina apa de la spălare.
Procedăm identic și cu ardeii kapia, din care punem deoparte 400 g pentru copt.
Curățăm ardeii iuți de semințe, cotoare și nervuri și îi tăiem mărunt.
Facem același lucru și cu ardeii kapia.
Între timp, punem la copt cei 400 g ardei lăsați deoparte (eu i-am copt la un cuptor electric cu cyclojet, dar puteți să-i coaceți pe jar, pe o tablă pusă pe aragaz, etc)
După ce s-au copt, îi curățăm de semințe ți cotoare și ....
.... îi tăiem cubulețe.
Îi asezăm intr-o strecurătoare pentru a colecta sucul .
Intr-o cratiță incăpătoare, punem sucul colectat de la ardeii copți, 100 ml apă și toți ardeii tocați . Lăsăm să fiarbă 15 - 20 minute la foc mediu.
După 15 - 20 minute, adăugăm zahărul, sarea și sucul de lămâie și mai lăsăm la fiert la foc mediu spre mic ăncă 40 - 50 minute, amestecând din când în când.
După ce au fiert, o treime din cantitatea obținută o putem da la robot pentru a obține o textură mai uniforma (dar nu este obligatoriu).
Punem inapoi în cratiță pasta de ardei obținută la robot și mai fierbem 10 - 15 minute la foc mic, pentru o mai bună omogenizare.
Putem face testul cu farfuria răcită la congelator ca la celelalte dulcețuri de fructe dar nu este necesar, deoarece această dulceață se va servi în principal la fripturi, iar ardeiul iute nu îi va permite să fermenteze. Acum punem totul în borcane fierbinți, sterilizate anterior la cuptor pentru 30 minute la 110 grade celsius.
Sigilăm borcanele și le lăsăm la temperatura camerei până a doua zi după care, etichetăm și le transferăm în camera de depozitare.
Merge de minune cu brânzeturi, fripturi sau chiar lângă un burger făcut în casă.
Să aveți poftă !