Ingrediente:
300 g de pișcoturi (Savoiardi)
500 g de brânză mascarpone
400 g frișcă neândulcită cu 32% grăsime
100 g de zahăr pudră
300 ml de cafea (de preferat espresso)
1 fiolă esentă de rom (sau 2 linguri rom alb cu mentiunea ca nu putem oferi acest desert copiilor)
pudră de cacao
Mod de preparare
Primul pas constă în prepararea cafelei, peste care se adaugă o fiola esenta de rom ( puteți folosi 2 linguri de rom alb, dar in acest caz nu putem sa oferim acest desert si copiilor). Lăsăm acest amestec deoparte să se răcească.
Pasul doi constă în prepararea cremei de frisca cu mascarpone. Punem in bolul mixerului frisca neândulcita si mixam la viteza medie 2-3 minute pana incepe sa capete consistenta. Adaugam zaharul pudra si mai batem (tot la viteza medie) 2-3 minute , pâna devine o crema ferma, dupa care adaugam câte o lingura de branza mascarpone pana terminam toata cantitatea, dar de data aceasta reducem viteza mixerului la minim. Când este gata omogenizata, punem deoparte bolul cu crema rezultata.
Acum urmează sa facem straturile de pișcoturi și cremă de frisca cu mascarpone. Putem face 2 sau mai multe straturi, în funcție de lățimea și adâncimea vasului. Așa că scufundăm rapid (1 sau 2 secunde) pișcoturile în amestecul de cafea cu rom. Apoi le aranjăm astfel încât să acopere fundul vasului complet. Întindem crema de mascarpone deasupra stratului de pișcoturi si presaram cu o sita pudra de cacao (un strat foarte subtire).
Adaugăm un alt strat de pișcoturi și acoperim cu mai multă cremă de frisca cu mascarpone. Pudram din abundenta cu pudra de cacao si lasam sa se odihneasca 2-3 ore la frigider (dam ragazul necesar ca piscoturile sa se inmoaie si sa capete savoarea cremei). Tiramisu este gata! Deasupra putem orna cu fulgi de ciocolata sau frunze de menta si boabe de cafea. Eu am ales frunzele de menta pentru a nu denatura gustul cafelei cu cel de ciocolata.
Este un desert pe cat de usor de facut pe atat de savuros. Sa aveti pofta !
Pișcoturi de champanie Savoiardi (sau orice tip de piscoturi gasiți în comerț)
Batem frișca lichidă 2-3 minute fără zahăr, după care adăugăm zahărul pudră si mai batem la viteză medie până devine fermă
Adăugăm câte o lingură de mascarpone și batem la viteză redusă, pâna terminăm de adăugat toată cantitatea
Facem straturile conform indicațiilor din rețetă, cu mentiunea că ultimul strat de crema trebuie să fie mai consistent
Pudrăm cu cacao și ornăm cu frunze de mentă
Introducem la frigider la rece pentru 2-3 ore
Ornăm cu frunze de mentă și boabe de cafea