800 g cartofi
500 g carne tocată vită
2-3 linguri pastă de ardei dulce
2 ouă pentru compoziția de carne + 2 ou pentru glazură
50 g mozarella dată pe răzătoare pentru glazură
6-8 roșii cherry (opțional)
3-4 linguri ulei pentru călit carnea +
100 g unt pentru cartofi la cuptor
1 linguriță de boia de ardei dulce
2 linguri smântântână cu 20% grăsime
150-200 ml suc de roșii
sare și piper proaspăt măcinat
Mod de preparare
Curățăm cartofii, îi spălăm și îi feliem. Cartofii feliati îi punem intr-o tavă la cuptor cu 100 g unt, condimentați cu sare, piper și boia de ardei dulce, la temperatura de 220 grade pentru 20-25 minute, pânâ devin aurii.
Punem 2-3 linguri de ulei intr-o cratiță, adăugam carnea tocată trecută prin sita medie sau mare după preferință, o condimentăm cu puțină sare și piper proaspăt măcinat, și o călim la foc mediu (cu capac) 20-25 minute până scade sucul din carne și se rumenește puțin. Adăugam sucul de roșii si mai firbem 5 minute.
Cât timp se coc cartofii, pregatim compoziția de carne. Punem carnea călită intr-un bol, adăugam 2 ouă, 2 linguri de smântână, pătrunjel proaspăt tocat marunt, potrivim de sare, piper și omogenizăm compozitia.
Așezam intr-un vas pentru cuptor pe care l-am uns cu putin unt, un rand de cartofi și adăugam carnea pregătită anterior. Așezăm al doilea strat de cartofi, acoperim cu folie de aluminiu și dăm la cuptor la 180-190 grade pentru 20 minute.
După 20 de minute, scoatem folia și adăugam deasupra 2 ouă bătute ca pentru omletă și mai lăsăm la cuptor (descoperit de acesta data) până compoziția de deasupra este gata și capătă o culoare aurie. Acum putem adăuga câteva roșii cherry și mozarella dată pe răzătoare și mai lăsăm la cuptor max.2-3 minute.
Scoatem vasul din cuptor, lasam la aclimatizare 5-10 minute, dupa care putem portiona si servi. Musacaua poate fi servita alaturi de o salata (reteta aici) sau de muraturi (reteta aici) in functie de sezon si de preferintele fiecaruia. Eu am servit cu unsos de chilli dulce și varză murată.
Să aveți poftă !
Carnea de vită o spălăm, o tocăm prin mașina de tocat cu sită medie sau mare in funcție de preferința fiecăruia.
Punem 2-3 linguri de ulei intr-o cratiță, adăugam carnea tocată prin sita mică, o condimentăm și o călim la foc mediu (cu capac) 20-25 minute până scade sucul din carne și se rumenește puțin
Când este gata o transferăm intr-un bol și ne ocupăm de cartofi
Curățăm cartofii, îi spălăm, îi curățăm de coajă și îi tăiem felii groase de 6-8 mm.
Cartofii feliati îi punem intr-o tavă impreună cu 100 g unt și condimente : boia de ardei dulce, sare și piper
Introducem tava la cuptor la temperatura de 220 grade pentru 20-25 minute
Cât timp se coc cartofii pregatim compoziția de carne. În bolul cu carne, adăugam 1 ou, 2 linguri de smântână, patrunjel proaspăt tocat mărunt, potrivim de sare și piper.
Așezăm intr-un vas pentru cuptor pe care l-am uns cu putin unt, un strat de cartofi, adăugăm compoziția de carne.
După ce am adăugat compoziția de carne, nivelăm suprafața.
Adăugăm al doilea strat de cartofi acoperind toată suprafața cât de bine putem.
Acoperim cu folie de aluminiu și dăm la cuptor la 180-190 grade pentru 20 minute.
După 20 minute, scoatem folia și adăugam deasupra 2 ouă bătute ca pentru omletă și mai lăsăm la cuptor până compoziția de deasupra este gata și capătă o culoare aurie. Acum putem adăuga câteva roșii cherry și mozarella dată pe răzătoare și mai lăsăm la cuptor max.2-3 minute.
Lăsăm totul la odihnă 10 minute și portionăm.
Portionăm și servim.
Să aveți poftă !